Jablečný ocet - rizika při výrobě



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.14 (?)
26.10.2019 12:54

Vydrží. Myslím, že domácím kvašením se neudělá větší koncentrace než 10%. Co můžu posoudit, chutná to nějak podobně jako osmiprocentní ocet. Protiotázka: Proč ocet slepicím? A jak?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 204.6 (?), 26.10.2019 11:13, zobrazeno: 2880x

Dobrý den,

zbylo mi dost ne úplně prvojakostních jablek, které se nebudou hodit na uskladnění a moštů i jinak zpracovaných jablek už máme dost. Napadlo mě vyrobit si jablečný ocet, protože jej používám nejen já, ale dávám jej i slepicím.

Podle dostupných receptů je výroba vcelku jednoduchá, mě by zajímala možná s ní spojená rizika. Že by třeba kvašení neproběhlo tak, jak má? Že by byl více koncentrovaný, než je žádoucí?

Možná jsou moje otázky hloupé; za to se omlouvám, ale s kvašením nemám žádné zkušenosti. Nerad bych způsobil nějaké komplikace.

Máte někdo reálné zkušenosti?

   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.14 (?), 26.10.2019 11:54

Nastrouhá se to a vrazí do nádoby, sklenice, sud. Trochu se může přisladit. Nechá kvasit, zakryté, pak se odkreje a přikryté plátnem nechá kysat. Když dokysá, sleje se a nechá ještě za přístupu vzduchu dojít. Může na povrchu plesnivět, nestalo se mi to. Jinak nevím o ničem. Koncentraci neposoudím, kyselý je to fest. Jak to chcete měřit?

      
host - 204.6 (?), 26.10.2019 12:16

Nezměřím, proto se ptám, jestli z toho nehrozí nějaký průšvih. Jestli ne, je to super.

      
host - 204.6 (?), 26.10.2019 12:19

PS: Máte zkušenosti s trvanlivostí? Vydrží to do příští sezony třeba ve sklepě?

         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6653) - 9.14 (?), 26.10.2019 12:54

Vydrží. Myslím, že domácím kvašením se neudělá větší koncentrace než 10%. Co můžu posoudit, chutná to nějak podobně jako osmiprocentní ocet. Protiotázka: Proč ocet slepicím? A jak?

            
host - 204.6 (?), 26.10.2019 14:31

Upřímně - přesně ani nevím.  Jednou za čas jím okyseluji vodu několik dnů po sobě, dělal to tak už můj děda, od kterého to mám. Údajně to zabírá na střevní parazity, jestli je to pravda - to Vám neřeknu, ale o žádných problémech u slepic nevím; pokud je nechytne kuna nebo liška, dožívají se u mě vysokého věku.

Děda dával obyčejný lihový ocet, který ale slepicím nechutná a vodu nepijou, dokud nemají opravdu žízeň. Naopak jablečný ocet ve vodě jim chutná na první pohled.

No a ocet obecně používám pravidelně i na desinfekci citlivých míst v kurníku, kde se občas vyskytnou kolonie čmelíků, nebo jiných parazitů a kde vápnění nepomůže, protože se otěrem odstraní velmi rychle. V létě měla např. jedna slepice otok na chodidle. Podezíral jsem hmyzí bodnutí, tři dny ji nechal belhat, když se to nezlepšilo, nasadil jsem octovou léčbu. Otok splasknul a zmizely i starší stopy napadení zákožkou.

Když k tomu přidám použití v domácnosti, myslím že můžu ocet vyrábět po bečkách...

Každopádně děkuji za komentáře. Začnu na menším množství a vyzkouším.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika