Dutina v jabloni ve které se drží voda



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) 
25.3.2007 12:35
Ta stříška je nezbytná, to je správný postup.  Fermežový nátěr je taky dobrý, ale málokdy se  Vám podaří dutinu vyčistit úplně. Nejdůležitější je ale to zakrytí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 64.231 (?), 6.3.2009 20:58

Já jsem dutinu ve starším velmi dobře plodícím stromu (ořešák) vyplnil pěnou a po jejím zaříznutí nožem jsem řez natřel štěpařským voskem. Myslím, že bych to příště dělal stejně. Žádná voda se tam už nedostane a rána vypadá jako po uříznuté větvi. Vosk asi na jaře obnovím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 7.3.2009 13:31
Menší rány vyplněné pěnou jsem zatíral čedohnedou barvou - už kvůli vzhledu. Beztak ji během roku vyzobou ptáci či vosy. Pokud bych s ní vyplňoval větší dutinu v stromu, přikryl bych ji něčím, přes co se nedostanou. Štěpovacímu vosku bych nevěřil. Navíc, PU pěna není odolná vůči UV paprskům, na světle se časem rozpadá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 69.35 (?), 8.3.2009 0:20
Asi před patnácti lety jsem vyčistil proudem vody a vystříkal PUR pěnou dutinu v kmeni ořešáku. Spotřeboval jsem dvě balení. Přetok jsem odřízl a přetřel latexovou barvou (kvůli vzhledu). PUR pěna pro své vytvrdnutí potřebuje vlhkost, předpokládám tedy, že vzala vlhkost i z dutiny. Nevím, jak to vypadá vevniř, ale zvenku se rána zavaluje a již skoro není poznat. Ptáci nejsou problém, možná i proto, že je to nízko nad zení a máme kočky. Nicméně jsem tento postup zopakoval u jiného stromu ve čtyřmetrové výšce, kde byla pěna ptáky trochu narušena, ale nijak významně. Toto řešení bylo zvoleno, protože tento ořešák plní hlavně okrasnou funkci. U jabloně či hrušně bych asi postupoval podle návodu pana Boštičky - nemocný strom a zdravé ovoce mi nejdou moc dohromady.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 130.25 (?), 26.4.2016 19:08
Staré stromy mají nejlepší ovoce, obzvláště hrušně a třešně. Stačí se projít po přírodě a vyzkoušet. Aby nemocný strom nemohl plodit zdravé ovoce, tak by musel trpět nemocí z ozáření, nikoli stářím a dutinami! vit.patrak@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 38.64 (?), 6.4.2021 9:59

Dutina stromům všeobecně vadí pouze z důvodu snížení stability, jinak vnitřek kmene obsahuje již odstavené dřevo, k transportu mízy strom používá jen světlé dřevo po obvodu. Vyjma některých agresivních, se dřevokazné houby živý právě tím odsatveným tmavým dřevem, které po jejich činnosti zetlí. Následkem toho se stromy začnou rozkládat - jednotlivé větve se postupně odlamují, někdy se kmen rozštípne, či se celý zlomí. Pokud část kmene zůstane, někdy se stane že vytvoří nové větve, znám několik takových staletých ovocných stromů.

Činnost hub se zastaví především v suchém prostředí, které samozřejmě nejde venku udělat úplně, ale i tak je dobré dutinu vysušit, zamezit dalšímu vtékání zastřešením a umožnit cyrkulaci vzduchu v dutině, tj. nevyplnit ji betonem ani ničím jiným. Pokud je to možné, připadá ještě v úvahu impregnace starého dřeva dřevným dehtem. 

Použití betonu je nesmyslné už z důvodu pozdějšího odstranění stromu, kdy se tento úkon prakticky znemoží. 

Pokud chcete pro strom udělat maximum, je vhodné vykotlaný strom buďto podepřít, svázat, stáhnout, či dle stavu jinak zpevnit. Tyto možnosti jsou ale finančně náročné.

VF

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika