Dobra volba?

host - 168.2 (?)
2.9.2016 12:33

krasne jablko, gratulujem:)

poloha je dobra, miesto pre stromček bude dostatok slnka, jamu vylepsim kompostom... na vyber mam podpnik m7 a mm106 ktory by ste zvolil vy?za dalsie je mozne dopestovat tak krasne jablka aj bez postreku?povedzme vydareny rok a slaby infekcny tlak, jonatanova chut je nazamenitelna ale niesom zastanca postreku

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 168.2 (?), 1.9.2016 20:22, zobrazeno: 3311x

jonatan na podpniku mm106???ano ci nie?

vo svojom okoli vidam starsie jonatany zrejma na semenacoch ale vzdy produkuju male brakovite jablka a to tie koruny vobec niesu huste

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.231 (?), 1.9.2016 21:39
Ja mám Jonathan dokonca na M-9, rodí dobre a plody sú výstavné (v r.2014 aj 2015 v prvej päťke celoslovenskej výstavy jabĺk, čo je na takú už "odpisovanú" odrodu celkom dobré). Na slabšie rastúcich podpníkoch sa jablká krajšie vyfarbia. Takže MM106 by bolo v pohode. Podstatná je ale iná vec - poloha Vašej záhrady. Jonathan potrebuje dostatok tepla a slnka, to je dôležitejšie než podpník. Takže ak Ste vo vyššej nadm.výške alebo na severnom svahu, tak to môže byť problém. Každopádne si Jonathan vyžaduje dôslednú ochranu (postreky) proti chrastavitosti a múčnatke. Ako bonus má ešte sklon k tzv. jonathanovej škvrnitosti pri skladovaní. Je to dosť veľký "potížista", ale ak sa vydarí tak tá chuť stojí za to. IH

host - 168.2 (?), 2.9.2016 12:33

krasne jablko, gratulujem:)

poloha je dobra, miesto pre stromček bude dostatok slnka, jamu vylepsim kompostom... na vyber mam podpnik m7 a mm106 ktory by ste zvolil vy?za dalsie je mozne dopestovat tak krasne jablka aj bez postreku?povedzme vydareny rok a slaby infekcny tlak, jonatanova chut je nazamenitelna ale niesom zastanca postreku

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18318) - 236.1 (?), 2.9.2016 12:45

To je trochu kvadratura kruhu. Dovozové maďarské jonathany jsem v 70.a 80. letech miloval. Jejich masové pěstování ve světě ale víceméně zaniklo, protože kvůli nárokům na chemickou ochranu se přestalo vyplácet.
   Jakou použijete podnož, je, myslím, jedno. Nejste-li zastáncem postřiků, oželel bych tu nezaměnitelnou chuť a sáhnul po jiných odrůdách.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.180 (?), 2.9.2016 17:16
Zvolil by som MM106, lebo s ním mám bohaté skúsenosti a osvedčil sa dobre. Čo sa týka tej otázky "bez postrekov" - zasa závisí od danej lokality. U nás to jednoducho nie je možné, a to viac kvôli múčnatke než chrastavitosti. Sú lepšie a horšie roky, ale tí čo to skúšali trvale bez postrekov tak zaplakali nad výsledkami... Najvhodnejšie je poobzerať sa vo Vašom rajóne, máte zrejme nejaké skúsenosti, treba sa popýtať iných záhradkárov - najmä na to, ako vyzerajú u nich odrody citlivé na chrastavitosť (napr.Golden Del., Jonagored) a múčnatku, či oboje (napr.Idared), event. priamo Jonathan ak ho pestujú. Z toho sa dá do istej miery predpokladať ako to bude s Jonathanom. Ja som už opakovane písal, že ho mám vyslovene z nostalgie, ako reminiscenciu na detstvo, lebo na jonatánkach som bol odchovaný. Zvoliť si ale Jonathan ako "nosnú" odrodu do záhrady príliš rozumné nie je, na to sa hodia odolnejšie odrody. IH

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.163 (?), 2.9.2016 21:27
Len na ukážku, aké je pre vyfarbenie Jonathanu dôležité teplo a slnko (a tiež striedanie chladnejších nocí a teplých dní). Takto sú moje jonatánky vyfarbené na začiatku septembra. Od skorej jari aplikovaných 5 postrekov. IH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz