Díra nevykopaná dopředu

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 94.212 (?)
27.4.2009 21:24

Této rady  (o tom střihu) od zahradníka jsem si nevšiml. Já bych radil stříhat hned při výsadbě zatímco hnojit opatrně, raději později. Nebráním se citlivému přihnojení zálivkou za vegetace - když už stromek evidentně poroste.
   Za důležité považuji dbát, aby stromek slehnutím zeminy v jámě se "nepropadl" oproti okolní půdě a aby jeho okolí se udrželo pokud možno bez plevelů - třeba namulčováním To i přesto, že se jistě najde někdo, kdo zasadil stromek přímo do drnů a měl metrové přírůstky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6670) - 128.44 (?), 27.4.2009 20:50

Mělo tam přijít trochu Cereritu, jestli neodmítáte umělá hnojiva. Dá se ještě udělat okolo pár děr a do nich hodit trochu granulí. Rada ze zahradnictví je "divná". Co je to za strom?

host - 130.162 (?), 27.4.2009 21:00

Koupili jsme zatím jabloň rubín, ještě příští týden chceme skočit pro nějakou jinou odrůdu, právě taky hledám tipy. A hrušeň williams, která je bohužel asi už napadená rzí, jako laik jsem si toho v zahr. nevšimla:-(.

Takže radíte přihnojit už teď hned?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6670) - 128.44 (?), 27.4.2009 21:03

Mělo se udělat zásobní hnojení, promíchat granule se spodní vrstvou a taky trochu do celého profilu. JInak s tím řezem, Rubín je potvora, rodí na koncích výhonů a moc by se řezat neměl, oddaluje se tím plodnost. Ale základní výchovný řez se udělat musí, jinak budete mít - velmi pravděpodobně - nedobrou korunku.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 27.4.2009 21:15

Odkud to máte s tím hnojením? A ještě takhle moc?

Proč by neměl mít korunku?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 94.212 (?), 27.4.2009 21:04

Já bych při vysazování umělými hnojivy šetřil. Nezakořeněný stromek je beztak těžko využije. Hlavním úkolem je ujmutí a pro ně je důležitější kvalitní zemina skompostem než průmyslové hnojivo. Neopatrným přihnojením přímo ke kořenům riskujeme jejich popálení.  Já do jámy taky dávám umělá hnojiva, ale jen fosforečné a draselné, a to jen na dno jámy.. Těmto prvkům nehrozí, že by se z půdy vyplavily a kořeny k nim za čas dorostou
   Řekl bych, že rada ze zahradnictví je vcelku správná

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6670) - 128.44 (?), 27.4.2009 21:09

Mám dojem, že s tím připálením kořenů je to jak s Yettim, nebo Lisabonskou smlouvou. Všichni o tom mluví a nikdo to neviděl. Když tam toho hnojiva nenasypete půl kila rovnou na kořeny, nespálí se určitě nic.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 27.4.2009 21:18

Nadbytek fosforu může zhoršit nebo i znemožnit propojení kořenů s půdními houbami.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6670) - 128.44 (?), 27.4.2009 21:45

Už je to tu zase, mnoho psů, smrt tématu. Paní se ptala na kopání jámy a je z toho tady vlákno, že když si to chudák přečte, tak ten stromek vytrhne, rozseká a zahodí.

Proč všichni dělají z jednoduchých věcí složité. Nelíbí se mi tento způsob diskuse, chytání za slovo, hledání sebemenší chybičky v kterékoliv radě abych ukázal, že jsem lepší.  Pro stromek se má vykopat jáma, přidat kompost, doporučuje se zásobní hnojení (jak strašná chyba se stane, když místo fosfátu a síranu draselného použije Cererit?), seříznout na korunku a je to. Žádná věda, žádné hlubokosáhlé obskurní úvahy coby kdyby. Tohle fórum je divné. Jestli jsme všichni zahrádkáři takoví ješitové, ke cti nám to neslouží. Howgh.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 27.4.2009 21:12

To je to o co jste se tu se mnou hádali minule. Vidíte že nejsem sám kdo tvrdí že stříhat až po zakořenění.

Přidávat hnojivo a ještě takhle divně bych nedoporučoval.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 94.212 (?), 27.4.2009 21:24

Této rady  (o tom střihu) od zahradníka jsem si nevšiml. Já bych radil stříhat hned při výsadbě zatímco hnojit opatrně, raději později. Nebráním se citlivému přihnojení zálivkou za vegetace - když už stromek evidentně poroste.
   Za důležité považuji dbát, aby stromek slehnutím zeminy v jámě se "nepropadl" oproti okolní půdě a aby jeho okolí se udrželo pokud možno bez plevelů - třeba namulčováním To i přesto, že se jistě najde někdo, kdo zasadil stromek přímo do drnů a měl metrové přírůstky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz