Délka výhonů podnože a roubu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 240.21 (?), 27.5.2014 15:41, zobrazeno: 8975x
Dobrý den, jsem zahrádkář začátečník, tak se omlouvám, jestli bude můj dotaz hloupý, nebo jestli je tu už někde zodpovězen a já to nenašla. Na jaře jsem naroubovala podnož jablůňky a roub se mi chytil a stromeček roste. Akorát nevím, jak dosáhnu jednoletého špičáku, jelikož podnož vyhnala zatím větší výhony než roub a začínají přerůstat výhon z roubu. Mám výhony z podnože zkrátit, nebo odstranit, nebo to mám nechat a řešit to na podzim, nebo příští rok? A také mám tu jablůňku zatím v květináči, kdy je nejvhodnější ji přemístit na zahradu?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 27.5.2014 20:58
A hlavně upravenou sazenici urychleně z kontejneru vyklopte a bez jakékoliv újmy vysaďte do připravené jámy, kde bez úhony nejlíp poroste.Jen občas důkladně zalévejte. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 143.249 (?), 27.5.2014 21:02
Na rozdíl od pánů předřečníků bych nyní plané výhony z podnože ještě neodstraňoval celé.
Standardním, léta ověřeným školkařským postupem k docílení dobrých přírůstků naštěpované části a k sílení kmínku je tzv. ošetřování bočního obrostu - garnitura. Boční výhony bych nyní pouze zaštípl asi za 3. až 5. listem a odstranil bych je až koncem srpna.
Na fotce je vidět, že výhonek z roubu je opravdu neduživý. Mohlo by se stát, že se sám o sebe "nedokáže postarat". Boční výhony prozatím budou dodávat asimiláty pro lepší růst terminálního (tedy nejvýše položeného = výhonu z roubu; nejvýše položený výhon má zpravidla u rostlin výsadní postavení - rostliny ho nejvíce podporují v růstu za světlem a aby přerostl okolní konkurenci = apikální dominance; můžete si vyhledat tento pojem.).
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.169 (?), 27.5.2014 21:37
Dobrý den.
Roub raší a už má výhonek. Roubování se zdařilo. Ale já to nedělám, jak radili předchozí. Rozdíl je v tom, že já výhonky podnože, které už takto narostly (nestihl jsem zaštípnout dřív), neodstraňuji hned, ale jen jim zaštípnu vrcholek, aby už nerostly do délky a ponechám je i s listy a odstraním je až příští rok. Snažím se jen, aby nepřerostly výhony roubu, a tak zaštípnu, vylomím, i pak nové z jejich prorašených pupenů.
Myslím si, že větší listová plocha malinkého stromečku je pro srůst i rychlejší růst výhodnější. Na povolování úvazku je aspoň dva měsíce dost času. Zvláště na záhon venku. Venku určitě uvázat hned při cca 20 cm k tyčce. Vylomení je určitě horší, než mírné zaškrcení, které se pak samo srovná za 2-3 týdny. Přesazení nevím, v květináči jsem nikdy nerouboval, ale letos mi většinu roubů na asi takhle velkých slivoních, venku ožrali slimáci. Můj příspěvek vypadá zmateně, než jsem ho „sepsal“, jsou už příspěvky další. JG
|
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 28.5.2014 9:57
1)Souhlasím s názorem, že je třeba listovou, asimilační plochu v podobě výhonů z podnože ponechat.Zvláště nyní,když ta budoucí ještě není.Je velmi potřebná pro zdravotní stav rostliny, rovněž nezakrní kořeny.Pouze výhony z podnože zastřihnout za 2-3 listem pro potlačení bujnějšího růstu, aby nepřerostly naroubované rouby, jejichž výhonky jsou ještě slabé.
2)V případě celkového odstranění, je lépe je v bylinném stavu vytrhnout...i s kouskem "masa" z kminku-rána se pak lépe hojí.
3)Úvazek bych ponechal, není zaškrcený, ani to v nejbližší době nehrozí.Pokud roub s podnoží zesílí, elastická páska se přzpůsobí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |