Delikates



Stránky: 1,  2,  3   
host - 185.159 (?) 
8.11.2017 19:06, zobrazeno: 11504x

Vážení návštěvníci serveru, nenašel jsem diskuzi k podzimní odrůdě jabloně Delikates. Máte s ní zkušenosti, o které se můžete podělit? Velmi by mě zajímalo i srovnání s odrůdami James Grieve Red a Lobo (např. pořadí od v upřednostnění odrůd). Díky za každý názor.

Zdeňa z Moravy

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 248.127 (?), 8.11.2017 19:20

Bylo tady o ní dost napsáno, zadejte si vlevo do vyhledávání "delikates".  Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 185.159 (?), 9.11.2017 11:49

Paní Lído, děkuji za upozornění. Asi nejsem důsledný a pozorný. Ale i přes zakřížkování položky Přesný výraz a odkliknutí Více témat a Další příspěvky jsem našel jen dva příspěvky, což mě nepřijde odpovídající Vašemu výrazu ("Bylo tady o ní dost napsáno...!).

Pan Polehla 22. 10. 2015 uvedl, že jde o křížence James Grieve x Macoun, což je předpodkládám nesprávně (asi Cortland_kříženec Mc Intosh x Ben Davies_ale viděl jsem i opačné pořadí rodičů) a uváděl mimo jiné, že má mít údajně odolný a zdravý růst.

Následně pan Hasman 23. 10. 2015 mj. uvedl, že u Delikatesu každoročně podlehne část plodů monilióze, přičemž chutná vosám (zde je asi i důvod rozvoje moniliózy). Ale uvedl celkovou spokojenost s třemi polskými odrůdami (Delikates - zde asi myšleno polské novošlechtění, Kozstela, Fantazia). Napadání vosami a monilioza je něco, co jsem v minulosti zažil i s Fantazií.

Nyní hledám pro kamaráda na poslední chvíli dostupnou podzimní odrůdu do poměrně malé zahrádky s omezeným prostorem v šířce pozemku. Jsem limitován chutěmi jeho rodiny (ne moc kyselin), dále tím, že nechce používat příliš chemie, nechce tvar s oporou_takže ČK, atd.! Ano, spoléhal jsem, na konkrétní zkušenosti své (mimo jiné J. G. Red_i přesto, že je spíše pozdně letní / časně podzimní a má krátkou dobu skladovatelnosti), ale především na reálné zkušenosti všech těch guru osobností na tomto webu (myslím to v kladném smyslu slova!). Delikates vychválí všichni prodejci, ale opravdu konkrétních pěstitelských recenzí moc nenajdete. Doufal jsem, že někde najdu potvrzení naděje, že si ponese něco z prarodiče_Mc Intosh. Já mohu Delikates zakoupit v Uherském Ostrohu na podnoži P14 (stejně tak J. G. Red, reálnou vzrůstnost podnože neznám). Lobo (semenáč Mc Intoshe) mají na M7_snad není příliš vzrůstnější než P14. Ano, u mně soupeří úvaha pořídit klasiku nebo naopak něco nového (a snad chutnějšího). Výsledky pana Polehly s Lobem na palemetě (diskuze ze září 2014) mě vedou k úvaze o realizaci palmety na vlastní zahradě (prozatím vedou ČK).

Promiňte mi tak obsáhlé vyjádření, ale příspěvky na webu zahrada sleduji poměrně často. Jsou přínosné a někdy mě i pobaví_ta krásná a zanícená urputnost názorových střetů. A snad již ve zmiňované problematice nejsem úplný laik. No, nyní se musím do pátku rozhodnout sám.

Zdeňa z Moravy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 5.213 (?), 9.11.2017 21:43

Zdeňo z Moravy, Delikates není žádné novošlechtění, ale odrůda prověřená desetiletími pěstování. Rozhodně není odrůdou podzimní. Zraje v období J.G. a v teplejších pěstitelských oblastech ho ve skladovatelnosti příliš nepřekoná (u mě měsíc). Delikates Vám mohu doporučit pouze jako letní odrůdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 185.159 (?), 9.11.2017 23:20

Pane Hasmane, za výraz novošlechtění se omlouvám. Špatně jsem interpretoval pana Polehlu, psal ve smyslu zkoušky: "A v neposlední řadě jsem ještě nevyzkoušel polské šlechtění". Já uvažoval o udržovacím šlechtění a napsal výraz novošlechtění. A pokud je odrůda Delikates polskou odrůdou, tak věřím i desetiletým zkušenostem s pěstováním. Já kupoval odrůdů Fantazia odhadem v letech 1980 až 1982. Ale současně děkuji za Vaše vyjádření, které je ve smyslu letní odrůdy poměrně překvapivé. No, ještě to chtělo oznámkovat jak ve škole ony tři odrůdy, "aby byla duša v péří"!

Zdeňa z Moravy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 27.173 (?), 9.11.2017 23:42

Pane Zdeňo, Kozstelu ještě známkovat nebudu (úrod bylo málo). Fantazia - chuťově 1, pěstitelskými vlastnostmi 3 (monilióza, strupovitost), Delikates - chuťově 1, pěstitelskými vlastnostmi 2. Nicméně Vám mohu zaslat rouby Delikatesu na vyzkoušení. Chce-li Váš kamarád podzimní odrůdu, tak bych doporučil třeba Lotos, Rajku, Bohemii, Lord Lambourne, Denár atp. S těmi polskými podnožemi žádné zkušenosti nemám, a tak Vám neporadím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 185.159 (?), 10.11.2017 0:15

Pane Hasmane děkuji za vyjádření. A zase jsem to zašmodrchal. Těmi třemi odrůdami jsem nemyslel ty tři polské (mimochodem s hodnocením Fantazie naprosto souhlasím), ale ty tři uvedené na začátku vlákna, tj. mého dotazu: James Grieve Red, Lobo a Delikates (to mám nyní od Vás mám). Takže pokud se musím zítra rozhodnu a vezmu kamarádovi Delikates, budu mít na jaře i rouby pro sebe. Pokud se rozhodnu jinak, nevylučuji, že se neozvu. No, a po dnešní diskuzi ve vláknu bych rád vrátil do hry Desert, jenže kde ho na poslední chvíli sehnat na podnoži pro ČK a pro malou zahrádku a bez nutnosti opory. V Arbii ve Zlíně - Malenovicích je pouze A2, a to je pro úzkou zahrádku příliš silná podnož.

Zdeňa z Moravy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 15.58 (?), 10.11.2017 9:30

Pane Zdeňo, ona A2 zase takový buják není. Při použití letního řezu bych se Desertu na A2 vůbec nebál. Tato odrůda mi celá léta nějak unikala, ale už jí mám naroubovanou. Z Vámi uvedené trojice bych si vybral Delikates.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 164.7 (?), 10.11.2017 19:46

Pane Hasmane, příspěvky všech čtu až nyní na chalupě. Koupil jsem Delikates na P14. Díky za všechna dobře míněná slova a rady Vám i ostatním. Snad zvládnu reagovat i na ostatní příspěvky. Zdeňa z Moravy, datlující na tabletu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 15.58 (?), 10.11.2017 9:41

Pan Hlavatý a pan Mikeš Vám také napsali podnětné návrhy. Příjemnou sladkou chuť má Lotos, sklízím jej v polovině září, za dva týdny dozraje do konzumní zralosti a vydrží do listopadu. Letos bylo výborné i původní Otcovo (na fotce).


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika