Petře z Pardubic,
výsledky degustací je třeba brát vždy pouze orientačně. Tady nejde o to, že by se třeba 5O nebo 100 degustátorů mýlilo, nebo mělo dokonce zlý úmysl. Vždy je třeba zejména přihlédnout k tomu, v které době ta degustace byla. Proběhne-li např. v listopadu, tak taková chuťovka, jako Desert propadne, ale třeba Blaník by se umístil dobře. V lednu však už nebude mít šanci na dobré umístění. A naopak vysoko hodnocené odrůdy v této době už většinou nebudou mít šanci v dubnu! U některých odrůd také záleží z jaké jsou polohy. A také ne každý ročník příslušné odrůdě může plně vyhovovat. A také se, samozřejmě, bavíme o skladování v běžném sklepě.
Proto ty, na první pohled, "zarážející" rozdíly mezi jednotlivými degustacemi.
To, že jsem se snažil neustále zkoušet novinky, není pouze v tom, že ty starší odrůdy byly všechny špatné. Postě chci si odzkoušet ty nové. Nejsem také už ve věku, kdy bych mohl čekat 10 let, jak tu kterou širší ovocnářská veřejnost přijme. Samozřejmě, že dříve nebo později, se s některými musím rozloučit. U malých tvarů to není takový problém.
Pěstitel o větší výměře sadu samozřejmě tohle dělat nemůže, protože je závislý na tržbách, a tak musí sázet na jistotu.To mu diktuje ekonomika.