červivost jablek

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4670) - 191.35 (?)
28.10.2010 16:33

Pravděpodobně to je molovka jablečná. Máte v blízkosti jeřáby? Klade vajíčka na jeřáby a když má jeřáb málo plodů, tak i na jabloně. Trochu pomůže postřik pod korunou stromů koncem května, začátkem června insekticidem /Reldan, Mospilan.../.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 4.5.2009 21:46

Dosud jsem vždy stříkal pouze proti první generaci škůdce. S červivostí jsem neměl nikdy vážňejší problém- snad v některých letech u Idaretu. Jsem v n. v. cca 34O m - oblast okrajová řepařská. Nesleduji sumy efektivních teplot, neměl jsem na to nikdy ani čas, ani chuť. Ošetřuji proti pilatce 2 postřiky-druhý za zhruba 1O dní. Za dalších 1O až 14 dní (dle teplot) pro vedu 1.postřik proti obaleči a 2. postřik za dalších 1O -14 dní. I když mi dnes kolega v práci říkal, že si myslí, že už má vlapáku na své zahradě 2 motýly, jsem naprosto klidný. Jednak proto, že jsem dnes provedl 2. insekticidní ošetření proti pilatce a jednak proto, že aby se samička pářila a následně kladla vajíčka, jsou nutné denní teploty, kdy je ještě v 21 hod. SEČ teplota 18°C. Dle zkušeností mých i dalších bývá největší vlna kladení, když jsou první plůdky velikosti lískového oříšku a později.

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 28.5.2009 10:03

Nemáte prosím někdo zkušenost s biologickým přípravkem Biobit od Biocontu?

host - 210.6 (?), 27.10.2010 19:47

Přesto, že už několik let používám feromonové lapáky pro signalizaci náletu obaleče, řídím se ještě teplotou ve 21 hodin, která nemá být menší než 17°st.C pro kladení vajíček.Dosud mně tato metoda, kterou se řídím mnoho let nezklamala.V letošním roce jsem provedl pouze dva postřiky proti obaleči a prakticky jsem nenašel červivé jablko.Postřik provádím 7 až 8 den po dosažení teploty 17° ve 21 hodin. Region jižní Morava. Zdravím

host - 159.144 (?), 27.10.2010 21:21
Dobrý večer, nuž čo chémia, nechémia,budem musieť zasiahnuť.Práve som sa dočítala, že sú dva druhy prípravkov, jedny sú na vajíčka, druhé na húsenice, môžte prezradiť ktorý druh ste použili na ten 7-8deň.Len to mi nejde do hlavy, keď som koncom júla všetky červivé čo som videla otrhala kde sa nabrali tie potvorky... Prievidza Monika R.

host - 210.6 (?), 28.10.2010 19:29

Na obaleče používám insekticidy Calypso, Mospilan,Steward, které každoročné střídám.Pokud jsou teploty příznivé pro kladení vajíček, sleduji nálet obalečů ve feromonových lapácích a po vrcholu náletu provedu postřik 7-8 den.

host - 138.140 (?), 26.10.2010 20:52
Dobrý večer, dnes som bola oberať IDARED a je mi z toho smutno.Oba stromy zarodené, idú polámať konáre a 80% jabĺk červivých..Malé biele červíčky, väčšinou do hĺbky max.1cm.Bývalo to aj iné roky ale nie toľko.Keď som robila prebierku niekedy v júli, všetky chrastavé, krpaté a samozrejme aj červivé plody som otrhala.Dá sa tejto kalamite nejako ekologicky predísť, alebo preventívne znížiť výskyt týchto bezočivých červíčkov.Do tých malých krpatých nejdú, tie by som im s láskou darovala, ale vyberajú si tie najkrajšie plody, kde sa dotýkajú, alebo vyhryzené miesto zamaskujú suchým prilepeným listom.Kto máte s tým skúsenosť, poraďte prosím pre budúcnosť.Pekne ďakujem za všetkých, ktorým Vaša rada pomôže.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4670) - 191.35 (?), 28.10.2010 16:33

Pravděpodobně to je molovka jablečná. Máte v blízkosti jeřáby? Klade vajíčka na jeřáby a když má jeřáb málo plodů, tak i na jabloně. Trochu pomůže postřik pod korunou stromů koncem května, začátkem června insekticidem /Reldan, Mospilan.../.

host - 46.234 (?), 28.10.2010 20:48

Mám sad se starými odrůdami-malináč, matčino,boskoop, jadernička,sudetská reneta, coxova reneta, blenheimské,strýmka.Stromy jsou staré mezi 4O-90 lety.Nikdy nebyly stříkané proti žádným chorobám a škůdcům a prakticky vůbec neznám co to jsou červivá jablka.Maximálně v mokrém roce má croncelské strupovitost.Jednou jsem udělal chybu a zasadil zvonkové.Napadly ho puklice tak razantně že shodilo v srpnu listí-takže následovalo vykopání a spálení v kamnech.Nemám potřebu používat na zahradě chemii, to si můžu koupit jablka v supermarketu.A to nejsem žádný biozemědělec.

host - 207.51 (?), 28.10.2010 21:27
Naozaj, pamätám si u starej mamy boli kožovky, citrónky,beličky, vínovky,ananásky, izmbardky,renetky a iné veľké stromy, ale červivých bolo veľmi málo, sused vedľa má ešte staré stromy a s červivosťou tiež nemá problém.Dočítala som sa, že červivosť znižujú sliepky pod stromami, ale to by bol problém.Tá jarabina, najbližšie je červená asi 2km, takže molovka to asi nebude.Ten idared im asi chutí najlepšie, ale chutí aj celej rodine a vydrží niekedy aj do júna.Takže zostáva kúpiť ten lapač a horemenovanú chémiu.Ďakujem za rady.Monika z Prievidze

host - 252.194 (?), 2.5.2014 15:26

Díky, odkazy na SET jsou rarita a stejne taky aplikace. Nemáte údaje pro postřik Insegar? Je to ovicid, údajně dlohodobě účinný.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz