Já si letos koupil jablka rubinola v Holovousích a chutnají přesně tak, jako u mne. Na chuť jablek může mít vliv i typ půdy a hloubka. Četl jsem, že plody třešní a višní jsou v mělčí těžší půdě chutově lepší než v půdách hlubších. Kořeny rostou blíže povrchu půdy a více do dálky než do hloubky. Mělčí kořeny se dříve ohřívají.
Rubín pěsruji dlouho a ten se moc do těžších půd opravdu nehodí. U mne trpí gumovitostí a potom rakovinou dřeva. Nejdříve odejde terminál. I u přeroubovaného stromu na odrůdu rubín chytnou rakovinu jenom ty rouby. Přičemž větve původní odrůdy jsou nedotčeny. Rubinola rakovinou netrpí, ale zase na ni jdou vosy - více než na rubín. Takže rubín ANO, ale jenom do vhodných půd. Ani výběr podnože s tou rakovinou moc nezmůže..