5 TOP odrůd jabloní



host - 234.32 (?)
2.12.2017 23:04

Pani Lída proti čomu je treba Galu striekať? 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 104.15 (?), 2.12.2017 22:25

Tiez mam podobny nazor na letne aj jesenne jablka. Nikomu ho nevnucujem, ale prax v mojich podmienkach ukazala, ze o letne jablka je pri sucasnej ponuke marhul, broskyn, sliviek, drobneho ovocia ci hrozna nulovy zaujem. Druhym dovodom je, ze letne jablka kvalitou vyrazne zaostavaju za neskorsimi odrodami, co je v poslednej dobe este zhorsene velkymi letnymi horucavami, kedy letne jablka predcasne dozru a nedosiahnu ani tu slabu kvalitu z davnejsich cias.

Jesenne odrody su na tom z hladiska chuti vyrazne lepsie, takze o ne nejaky slaby zaujem je.  Maju vsak velmi kratku trvanlivost, takze sa ich aj tak nezje vela, lebo im konkuruje hrozno, slivky, hrusky, maliny a posledne broskyne. Navyse, v poslednych rokoch sa z nich kvoli velmi teplym letam stavaju skor neskore letne odrody.

Z povodnej vysadby som preto ponechal len G. Delicious ako chutovku na rychly konzum na prelome sept/okt (nemam dobry chladny sklad, takze po obrati rychlo strati chrumkavost a potom ho uz nikto nechce jest, takze zbytok sa ususi) a Fuji + Granny Smith na dlhodobe skladovanie.

Dnes by som asi posadil neskore odolnejsie odrody (aj voci mucnatke), prevazne zlto a zelenoplode, lebo cervenena strasne laka kadejaku haved. Zvazoval by som najma Opal, mozno Sirius. Z cervenych najskor Admiral a mozno Honeycrisp alebo Pinovu. Ak by ma nepresvedcili skladovatelnostou v neidealnych podmienkach, tak by som sa musel vratit k Fuji. No a zrejme by som casom znova aj napriek citlivosti na choroby vysadil aspon jeden Golden, lebo prave dozrety podla mna nema konkurenciu.  

Trnavsko 145 mnm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 216.219 (?), 3.12.2017 7:51

Já se naopak na letní odrůdy těším. Přímo utržené ze stromu - konzumovatelné - s takovou tou syrovou šťavnatostí. První jablka. A kvalitní letní odrůdy už dneska jsou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 248.153 (?), 2.12.2017 21:10

Průsvitné má v létě nejraději z letních odrůd dcera. Matčino má chuť, kterou nemá žádné jiné jablko. Rajka je moje chuťově oblíbená z novějších odrůd. Goldstar když utržené pořádně dojde, má ze zimních nejradši dcera. Wagenerovo mám ráda já (špatně se sháněl stromek), ale v mém teplém panelákovém sklepě nejdéle vydrží nezvadlé (Melrose vadlo, Idared zrovna nemusím). Chutná mi ještě Gala, ale ta chce víc stříkat. Uvedené se navíc obejdou i bez postřiků... Jinak jabloní nemohu mít mnoho vzhledem k velikosti zahrádky, vyzkoušela jsem víc i novějších odrůd, ale poslední dobou mi začíná připadat, že ty staré odrůdy měly každá "svou" chuť a ty nové je jsou tzv. "na jedno brdo".To pro vysvětlení.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.32 (?), 2.12.2017 23:04

Pani Lída proti čomu je treba Galu striekať? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.153 (?), 2.12.2017 23:23

Gala dost trpí strupovitostí. Padlí u nás nebývá.       Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.64 (?), 3.12.2017 12:17
Pani Lída má pravdu - Gala je veľmi citlivá na chrastavitosť. Na trhu sa teraz objavil prípravok Qualy 300EC (či je registrovaný aj v ČR neviem), je to systémový fungicíd (cyprodinyl) zo skupiny anilinopyrimidínov s preventívnym a kuratívnym účinkom. Je vyvinutý hlavne na prvé aplikácie proti chrastavitosti realizované skoro na jar, pri nízkych teplotách a vlhkom počasí. Efektívnou sa zdá byť kombinácia Merpan 80WDG + Qualy 300EC, teda kontaktného a systémového fungicídu. Qualy je možné použiť do konca júna aj v systémoch tzv. integrovanej ochrany jabloní. V rámci SISPO je účinná látka cyprodinyl zaradená do tzv. zelenej skupiny pesticídov pri pestovaní jabĺk na detskú výživu. Toto je jedna možnosť (postrek fungicídmi), ja sa snažím čoraz viac využívať tú druhú cestu - teda pestovať odolnejšie odrody. Galu síce mám, ale medzi "nosné odrody" mojej záhrady ju - pri všetkej úcte k nej - neradím. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.179 (?), 3.12.2017 15:50

Gala je jesenná odroda a jesenné odrody asi nikto nemá ako nosné. Ale je to veľmi chutná odroda to asi uznáte. Nosné odrody sú zimné odrody jabĺk keďže sa dajú dlhšie skladovať.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.2 (?), 1.2.2018 12:00

Qualy... hlavne na prvé aplikácie proti chrastavitosti realizované skoro na jar

Pane Hlavatý, to mě trochu zarazilo - jak se dostává systemický fungicid do rostliny - při prvních aplikacích cca na myšší ouško se standardně doporučovaly přípravky kontaktní snad právě z důvodu absence listové plochy, kterou by fungicid do tkání pronikl? Kdyžtak Syllit (dodine), který částečně pronikal i do tkání a v pozdějších fenol. fázích pak kombinace systemický+kontaktní. V prvních pupenových fázích je respirující plocha plocha rostliny velmi malá a systemické působení tudíž velmi omezené, řekl bych... Daník

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 17.10 (?), 1.2.2018 13:59
Spravna uvaha. Systemove prostredky se vsak zrejme dostanou do rostliny i pokozkou letorostu a s destovou vodou koreny. Ikdyz ne hned. Napr. puklice se zahubi na citrusu po zalivce s Mospilanem.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 186.2 (?), 1.2.2018 14:25

no, že by pronikaly přes kůru loňského letorostu se mi moc nezdá i když možné je všechno. Ke kořenům se při postřiku určitě nic v měřitelném množství nedostane, pokud teda nestříká sadař hasičskou hadicíwink. (zálivka Mospilanem a Calypsem doma v květináči samozřejmě funguje, ale tam dám půl litru roztoku na 2 litry zeminy). D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika