5 TOP odrůd jabloní



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.170 (?) 
1.2.2018 20:53
Daník: V otázkach mechanizmu pôsobenia fungicídov nie som žiadny expert, takže Vám neviem odpovedať. U mňa cyprodinil (Chorus, Qualy) nebol a nebude prvým postrekom (pred kvitnutím), plánujem ho využiť až neskôr - po odkvitnutí. Teda niekedy v máji, najmä ak by bolo chladnejšie (čo v máji nie je neobvyklé). Pridám ešte fotku s odporúčaním kedy Qualy použiť (či je toto odporúčanie správne, neviem posúdiť). IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 186.2 (?), 2.2.2018 8:40

Vypadá to, že je Qualy jenom na Slovensku, tudíž poštovné. Tak pak třeba písněte, jak se osvědčil. Letos jsem už nakoupil zásoby hnojiv a postřiků, když tu sumu přepočtu na 1kg jableksad, to by se známí, kteří věří, že jablka rostou na stromech samy a zadarmo, divili...

Začnu klasicky Cu před myšším ouškem, pak Sylit z loňska a pak kontakty se systemikou. Včera jsem roznesl po zahradě T. pyri, tak musím kouknout do tabulek snášenlivosti. A zítra asi naložím pytel s dolomitem a půjdu předcházet hořké pihovitosti.

Daník

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 153.41 (?), 1.2.2018 11:41

Som skôr chuťový zástanca hrušiek, jablone sú praktické len tie zimné, no chuťovo mám aj ja Sklené žlté ja za oblúbenú odrodu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 2.12.2017 19:06

na Rubín z vyšších poloh Delor nemá.

Chuťově asi nemá. Ale růst (nevyholuje), skladovatelnost a odolnost chorobám dělají z Deloru silného hráče.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 166.118 (?), 3.12.2017 9:45

Odrůda, podnož, stanoviště a individuální chuťové pohárky, k tomu ještě košík sentimentálních vzpomínek a výsledky jsou tu. Kdysi jsem si hrál a vyzkoušel Idared na M9. Při pozdní sklizni skvěle chutnal rovnou ze stromu a nikdo nevěřil, že na M4 o kousek dále je stejná odrůda. Wagener mi už od dětství nechutná a snad jej cítím i v Bláhově oranžové renetě. Matčino je skvělé, pokud je ideálně dozrálé na osluněné poloze a ta jeho ideální zralost trvá velmi krátce, nemluvě o dalších nectnostech. Ale to je jen můj názor, vkus paní Lídy plně respektuji. Do svých favoritů bych ještě zařadil Jonagold Marniku, velmi úrodná odrůda s lahůdkovými plody. R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?), 3.12.2017 10:21

Myslím, že je Wagenerovo někdy trochu cítit v Idaredu. Proč si tu chuť nepřipomenout. Jistě je zcela specificky originální, a někomu se může zdát až nepříjemná. V Bláhově oranžovém je jistě taky cítit, proto nelze říct, že Bláhovo oranžové je čistě jen Coxova reneta. Podle mě je Bláhovo oranžové hodně povedené propojení dvou dosti výrazných chutí. Co se týče letních jabloní, tak kdo má místo, ať neváhá. I mezi meruňkami a broskvemi je takové Mio úžasným zpestřením. Po takovém Discovery nebo Krasavě bych se olizoval až za ušima. Lojzek bombini připomněl švestky, takže ty nejranější jsou i přes konkurenci meruněk a broskví taky dosti úžasné. Já jsem úplně "paf" z toho HERMANA. Pozdější renglódy moc nemusím, ale tohle je úplně něco jného. Chuť není moc výrazná a přesto tak trochu harmonicky dokonalá. Jemné cukry s jemným švestkovým aromatem. Ale je fakt, že fantazíruju prozatím jen s pár plodů. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 3.12.2017 10:42

Peter nafantaziruješ mne ju priniesol kámošl z východneho slovenska na skorú slivku bomba.Prinesie mi na jar vruble zaštepim si ju je fakt dobrá.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 3.12.2017 13:12

Na Hermanovi nejvíc chutná to, že je první. Když jich ke všemu je jen pár a jsou tedy vzácné, chutná o to víc. Jedno vlákno jsem kdysi nazval Omluva Hermanovi, protože ta jeho chuť není až takový propadák, jak se mi zdálo z prvních úrod. Nicméně každý stromek jednou povyroste a přijde nerudovská otázka s úrodou - Kam s ní? Naštěstí přebytky Hermana končící v sudu zakrátko doplní Katinky a jejich společný destilát rozhodně není k zahození.
   Ale není tohle vlákno o TOP jabloních?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.179 (?), 3.12.2017 21:10

Naštěstí přebytky Hermana končící v sudu zakrátko doplní Katinky a jejich společný destilát rozhodně není k zahození.

Miloš dávate do kvasu z Hermana a Katiniek nejaké prídavné látky? Viem že ranné slivky sú neni také sladké ako neskoršie ako napr. Čačanská rodná, Gabrovská alebo neskorá Elena.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 172.9 (?), 3.12.2017 12:01

Tak moja volba top 5 odrôd je : Julia, James Grieve, Spartan, Fuji, a Admiral. Juliu som tento rok ochutnal prvý krát a zdala sa mi po všetkých stránkach lepšia ako priesvitné. James Grieve aj keď sa to viecerím zdá divné, je to moje top jablko po chuťovej stránke. Spartan to je sentimentálna spomienka na detstvo ked sme mali na zahrade iba jednu jabloň a bola to práve táto a prakticky celé detstvo som iné jablká ani nejedol (nerátam kyselé ontario od strýka ktoré mu ale plodilo ob-rok) Z poslednej dvojice mám iba admirál, zatial ale mladý stromček plodil iba druhý rok, chuťovo sa zdá vynikajúce. Fuji si kupujem na jesen v sadoch aby som mal niečo aj na uskladnenie. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika