No tak ohledně Sosnové jsem já osobně nevyjádřil nějaké domněnky, ale opravdový objektivní názor, nakolik jsem tam s Vladou asi měsíc pracoval a vím, jak to tam fungovalo a taky vím, jak moc on pozvedl dosavadní způsob řezu. Byl první člověk po mnoha letech, který tomu dal jasnou myšlenku a jednoznačný směr, jak dále postupovat. To že to tam nikdo neocenil je jiná věc. To vyjádření M. Přasličáka, o tom že byl vyhozen je podle mě velmi nešťastné, nakolik to ve všech musí budit dojem, že to nezvládal odborně, což je samozřejmě nesmysl.
K té objektivitě... Sám za sebe určitě netvrdím že jsem objektivní, vždy pro mě bude zajímavější stará odrůda, než nová a nemám problém to říci. Když to trochu přeženu, tak nové odrůdy mě prostě nezajímají. Máme to vlastně s M. Přasličákem podobně, s tím rozdílem, že jeho nezajímají ty staré... Takže o čem se tady vlastně bavíme hm? Ani jeden z nás nemá odbornost se k tomu nějak zasvěceně vyjadřovat, ovšem přesvědčivost pana Přasličáka je taková, že leckomu dokáže tu jeho oblíbenou starou odrůdu zcela znechutit, to prostě správné není. To hodnocení chutí je navíc strašně subjektivní. Když se podíváte jako hodnotil chuť jablek Dvořák, tak je jasné že šel po určitém typu chutě, ne nadarmo šlechtil jen z Koksky a Goldenu. Co bylo jiný, mělo prostě smůlu...
S řezem máte samozřejmě pravdu, že je důležité se vracet, jenže právě to sadař Vlada dělá. Má mnoho vypiplaných stromů na mnoha zahradách! Já jsem jako docela v šoku, že vůbec někdo tady může mít pocit, že pan Vlada tomu nerozumí. Po všech těch zasvěcených příspěvcích, co tady dal k dobru? Todle prostě není správně, není...
Ing.Fidla