Založení korunky - pro p. Vysloužila
|
|
|
|
 |
 |
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 56.97 (?) 13.4.2009 18:15
Dobrý podvečer,
prvotní dotaz zněl na vytvoření korunky-nikoliv u štíhlého vřetene. S článkem organizace ISA o přesazování a následné péči o stromy v podstatě souhlasím až na dva body. V jednom se píše.."a zředění korunky (je-li nutné) se dělá při výsadbě. Není specifikováno, zda i při podzimní výsadbě. Neumím si představit provádět zásah na stromku před zimou, kdy lze předpokládat silné mrazy. Ve všech článcích, odborných knihách a příručkách českých autorů je psáno neřezat na podzim, nýbrž z jara. Tak mě to kdysi učili i školkaři, mnozí vystudovaní v oboru Ovocnictví a vinařství na MZLU v Brně (bývalá VŚZ). Další s čím nesohlasím v jednom bodě je věta: "S výchovným řezem pro správné zapěstování koruny je vhodné rok počkat až do doby, kdy se na novém stanovišti ujme." Tedy rok počkat, nebo do doby kdy se ujme? Pravda, zajímaly by mě názory autorů-odborníků na rozdílné úhly pohledu, nicméně "neřezat " v prvním roce podle ISA je věcí každého zahrádkáře, takže mě nepřesvědčí ani host 235 249 ani organizace ISA. Zůstávám v řezu konzervativní. Zdravím
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 13.4.2009 21:14
Pro Petr Hauser: Předpokládá se že za ten rok už slušně zakoření.
Když ho ořežete hned tak ho nezničíte, ale bude trvat zbytečně dlouho než plně zakoření.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 94.12 (?), 13.4.2009 21:54
Já nevím, jestli je možné klást ve všem rovnítko mezi výsadbu ovocné sadby a soliterních parkových stromů.
Ovocné stromky - štěpované na podnožích, pěstované nahusto na poli, ze země se vyorávají, převážejí a skladují se často nechráněné.. Síla letorostů nezapře, že dusíkem se nešetří, v kontrastu se zaschlými, značně redukovanými kořeny, atd.
Okrasné stromy - až na výjimky pravokořené vysokokmeny, vysazované se zachovalým kořenovým balem a zapěstovanou korunou. Chybějící přírůstky mladého dřeva po výsadbě nemusejí vadit. Měl jsem možnost vidět výsadbu okrasných dřevin v USA - odtud je, tuším, článek přeložený. Po bleskové výstavbě celé čtvrti rodiných domů (ze dřevěných panelů, jak jinak) následovala výsadba dospělých (!) stromů a keřů v jejich okolí, tak, jak nakreslil architekt. Nevěřil jsem svým očím.
Proto myslím, že doporučení organizace ISA nelze ve všech bodech automaticky aplikovat na výsadbu čtvrtkmenu české hrušně.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 235.249 (?), 13.4.2009 22:16
Hned na začátku je tam psáno že se rady týkají jak balu, tak prostokořenných.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.219 (?), 14.4.2009 19:43
Že se mi diskuse líbila jsem myslel upřímně, prominte pane Hauser. Hrušen máme jen jednu, myslím, že jsem jí v minulosti žádným a pak nevhodným řezem dost ublížil. Tj. s hrušněmi nemám skoro žádné zkušenosti a rozhodně jsem nemínil rozhodovat o tom jestli řezat či ne, jak si asi někdo mylně vyložil. Jen jsem chtěl říct, že úsilí, se kterým nám vysvětlovali zkušení ovocnáři (hlavně pánové Vysloužil a Boštička) jak řezat obdivuji, děkuji jim za to a při sázení něaké další hrušně je určitě poslechnu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |