To záleží spíše na odrůdě a účelu.
Krmná jablka se kdysi nechávala opadat či sklízela setřásáním a ukládala do krechtu na kromadu až 1,5 m vysokou. Odrůdově takové zacházení snesla a případné vyhojené otlaky praseti/králíkům taky nevadily a hlá jablka se vybírala těsně před podáváním. Snesly to Kyseláč, Strýmka, Ontario, Lord Lambourne a další
Naproti tomu jsou jablka do marketů, která se před skladováním myjí ve vodě s ozonem a leští ochranným voskem. Ty se dají uložit do skladu s ULO jak v veklokapacitních bednách, tak i již naskládané do papírových lísek tak jak je potom vidíte v jedné vrstvě v marketu. Vše se samozřejmě promítá do ceny. Proto prémiová jablka máte až za 2Euro/kus či mírně levněji za 45 kč/kg (cca 5 ks/kg).
Shrnuto = vyplatí se to co je zákazník ochoten zaplatit.
SfK.