Jakou odrudu na hruskovici?
|
|
 |
 |
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 30.121 (?) 28.7.2009 16:43
Neopodstatnená rada "nepáliť z letných hrušiek" Roky pálim hruškovicu len z letných. Svoje tvrdenie skúste objasniť, docela by ma to zaujímalo, Vaše zistenia postrehy. A ďalšie neodpodstatnené tvrdenie, že nezáleží na odrode. Každá odroda je špecifická, každá dá do destiláýtu " to svoje ". Dobrá pálenka, ktorá Vám neostáva v krku sa dá vypáliť z každej odrody.
Pálim z Williamsoviek a neviem, prečo by som sa nich mal vzdať. Mám aj neskoré zimné(nejaká stará odroda neznáma rozšírená v každom dvore, inú nenájdete)... Letná klíma - nerobíte naobliekaný, kvas rýchlo vykvasí...
A chybu z hrušiek letných nepoznám... snáď pán Vysloužil môže niečo dohodiť, má s mojimi pálenkami skúsenosť. Taktiež mám výborné malé hrušky letné - včera som zjedol poslednú a otec hovorí, že niekedy sa u nas palilo len z nej...
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 134.204 (?), 25.7.2009 16:14, zobrazeno: 43175x
dobry den!
chtel bych se zeptat, jakou vhodnou odrudu hrusne zasadit na paleni na Vysocinu, Polensko, asi 450 m.n.m.
predem dekuji za odpoved
Honza
|
|
 |
|
 |
 |
|
Honza_P - (33) - 96.36 (?), 25.7.2009 17:28
Už se to tady řešilo. Na hruškovici je nejlepší Williamska. Osobně Vám, ale doporučuji některou z nových odrůd, které jsou odolné proti mrazu a chorobám. A ještě jedna zajímavost. Nedávno jsem byl u R.Jelínka a zajímal se o jejich hruškovici. Zjistil jsem, že materiál dováží z Jižní Ameriky, protože v našich podmínkách nedosahuje ani poloviční kvality. Trpké zjištění.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 26.7.2009 8:19
Nikdy jsem Jelínkovu hruškovici nechutnal, ale po Vašem sdělení tak zkusím.AB
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 26.7.2009 9:10
Když téma trošku zjednoduším... pokud se použijí dobře vyzrálé hrušky, slušně se zachází s kvasem a dobře se vypálí, tak otázka odrůdy není vůbec důležitá.
Jediné doporučení je, nepálit z letních odrůd.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 26.7.2009 17:59
Neřekl bych, že otázka odrůdy nebude důležitá, to je koneckonců patrné i u slivovice, ne všechny odrůdy dávají stejně kvalitní výsledek.Chutnal jsem i několik hruškovic z letního ovoce a také jde o různou kvalitu a některé jsou výtečné.Způsob zacházení s kvasem i samotné pálení má samozřejmě vliv. AB
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 30.121 (?), 28.7.2009 16:43
Neopodstatnená rada "nepáliť z letných hrušiek" Roky pálim hruškovicu len z letných. Svoje tvrdenie skúste objasniť, docela by ma to zaujímalo, Vaše zistenia postrehy. A ďalšie neodpodstatnené tvrdenie, že nezáleží na odrode. Každá odroda je špecifická, každá dá do destiláýtu " to svoje ". Dobrá pálenka, ktorá Vám neostáva v krku sa dá vypáliť z každej odrody.
Pálim z Williamsoviek a neviem, prečo by som sa nich mal vzdať. Mám aj neskoré zimné(nejaká stará odroda neznáma rozšírená v každom dvore, inú nenájdete)... Letná klíma - nerobíte naobliekaný, kvas rýchlo vykvasí...
A chybu z hrušiek letných nepoznám... snáď pán Vysloužil môže niečo dohodiť, má s mojimi pálenkami skúsenosť. Taktiež mám výborné malé hrušky letné - včera som zjedol poslednú a otec hovorí, že niekedy sa u nas palilo len z nej...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 28.7.2009 21:19
Máte letní odrůdu malé hrušky a velmi ranou.Pochlubte se někdy obrázkem jak vypadá. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 94.12 (?), 28.7.2009 23:06
O hruškovici - wiliamsovici pana Gregorce mohu říci jen to nejlepší. Je skutečně skvělá. Ovšem jeho hrušky dozrávají v teplejší lokalitě, než se nám může zdát kdekoli v Česku.
S tou vhodností letních a zimních hrušek se to má, dle mého tak. Něco na tom pravda je, pro každé ovoce platí, že skoré dozrávání je něčím vykoupeno. Obvykle menšími plody, slabším aromatem, menší cukernatostí. Třešně májovky by málokdo pěstoval, kdyby dozrávaly koncem června, ani chuť Průsvitného by o Vánocích nikoho neohromila. Proto je skoré ovoce málo vhodné na kompoty, džemy, povidla, pálenky. Tam se jejich výhoda - skoré dozrávání - vytrácí. Třeba mošt z letních jablek dělám jen čerstvý, nesteriluji jej, nikdo jej později nepije, má-li možnost volby. Rozdíl v cukernatosti letních a zimních jablek je až 6%!
U hrušek je to ale, myslím, trochu jiné. V naších podmínkách opravdu pozdní zimní odrůdy dozrají málokde. Tavíc letní odrůdy - pominu-li ty nejskořejší - si s těmi pozdním i, co se týče chuti, vůně, sladkosti nijak nezadají.
Další věc je období, ve kterém kvas připravujeme. V chladnějších dnech kvasí ovoce pomaleji, což kvasu prospívá, pokud je kvalitní. Rychlé letní vykvašení může být ochuzeno o trochu aromatu, na druhé straně není čas na rozvoj plísní a octových bakterií.
Taky mám jednu menší hrušku a velmi ranou. Loni zrála již koncem června, letos asi o 10 dní později. Touto dobou je už po ní. Pálit jsem z ní ale nezkoušel
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|