Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Hrušně > Boscova lahvice

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.7.138 (?)
12.2.2019 18:39

tak takovy krasny strom vam zavidim fakt nadhera vypada jako vanocni stromecek.krasne zformovany zdravy.mam taky jednu boskovou ale zatim ma jen dva metry.A tech krasnych hrusek mel v loni asi dvacet.Krasnejsi hrusky nez boscove nejsou.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Boscova lahvice


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
17.11.2012 20:22, počet návštěv: 49319
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Jako každým rokem o tomto čase si pochutnávám na nevzhledných, ale výborných plodech Lahvice.Struktůra plodů už přešla vícero konzistencí-z počátku chruplavá, ale ještě né tak aromatická v době kdy se češou(né vlasy).Pak v bedýnce zaměkají, a přidávají na chuti, na aromatu.Některé průběhem krátké skladovací doby hnijí, ale ty které zůstávají, a vydrží i ranní přímrazky(mám je v bedýnce na chráněném místě, na vzduchu pod zahradním posezením) se později mění ve vstupenku na koncert.Ty které jíme i začátkem prosince vypadají hodně sešle.Někdo by řekl, že už shnily, a možná by měl pravdu, ale není to úplně pravda.Ty poslední jsou jak med.

Připojit reakci   
   

Boscova lahvice


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
19.11.2012 12:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevzhledné jsou asi proto, že je to velký strom, kde se nesnadno obnovuje plodonosné dřevo, a na starším dřevě jsou plody menší s různými fyziologickými poruchami, taky kamenčivost plodu.Ta může mít dvojí původ.Jednak nedostatkem boru v plodech, a taky karanténí nemocí.V prvním případě pomůže postřik borem na podzim na list, kdy se prvek stihne dostat do letorostů a pupenů listem, v druhém případě jen vykácení.Zkoušel jsem rozhodit borax na podzim pod strom, ale evidentně to nepomohlo.

Připojit reakci
      

Boscova lahvice


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
21.11.2012 20:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Tato hruška byla, a možná stále je používaný materiál při šlechtění nových odrůd hlavně pro svou chuť, která bude patřit mezi nejlepší.Jiné vlastnosti jsou spíše mínusové-údajně né moc dobrá afinita s kdouloněmi, větší náchylnost k houbovým chorobám a k hnilobě, vzhledově nevyniká, a patří mezi podzimní odrůdy-takže ani letní, ani zimní.

Mezi její nové dcery patří taky Delica, která se umístuje na nejvyšších místech v hrušnových žebříkach.Zatím jsem ji v pomologiích neviděl, a ani v nabídkových katalozích jsem ji nezaznamenal.Patrně bude dlouho trvat, než se dostane na trh.Bude zajimavé se něco o ní dozvědět, hlavně jak se poprala s odolností, a chuťí oproti matce.

Připojit reakci
         

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.41.143 (?)
21.11.2012 20:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Jiné vlastnosti jsou spíše mínusové-údajně né moc dobrá afinita s kdouloněmi, větší náchylnost k houbovým chorobám a k hnilobě, vzhledově nevyniká, a patří mezi podzimní odrůdy-takže ani letní, ani zimní."

To co jste napsal je naprosto scestné.

1. né moc dobrá afinita s kdouloněmi - to vyřeší mezištěpování,

2. větší náchylnost k houbovým chorobám, nevím jaké konkrétně máte na mysli, ale strupovitostí netrpí.

3. vzhledově nevyniká - naprostá blbost, je to váš subjektivní pohled,

4. patří mezi podzimní odrůdy - no a co, že je podzimní odrůda... to je minus, to snad nemyslíte vážně.

Karel Macháč

Připojit reakci
            

Boscova lahvice


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
21.11.2012 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

1.Horší afinita s kdouloňovými podnožemi není nepřekonatelný problém, ale je to práce navíc.

2.Myslím tím rzivost, skládkovou hnilobu.

3.Opravdu mi lahvice nepřipadá jako krasavice v šatech, ale v prošíváku, hlavně v pozdnějším věku stromu.

4.Podzimních hrušek je naráz hodně i když jsou kvalitní.Víc si cením hrušky v mimosezoní době npř.velmi časné, nebo zimní, pozdně zimní, kdy už ostatní nejsou.Redhaven se taky rychle přejí v čase kdy je broskví moc.

Připojit reakci
               

Boscova lahvice


HONZAD (484) - xxx.xxx.176.214 (?)
22.11.2012 17:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Rostislaviku, rád si Vaše příspěvky přečtu, ptoto mě vadí, když někdo jako pan Macháč takovýmto "kousavým" způsobem reaguje.

Pro Pana Macháče: Nejde mi vůbec o obsah, ale o formu příspěvků. Pokud s někým nesouhlasím, tak se to dá napsat i diplomatiky (slušný člověk nemá potřebu shazovat ostatní).

Připojit reakci
                  

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.41.143 (?)
22.11.2012 20:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chyba lávky, chtěl jsem uvést na správnou míru to co napsal pan Rostislavik.

Pane Honzo, když napíšete, že vám nejde vůbec o obsah, ale o formu příspěvků, tak nevím, co si mám o vás myslet. Přece každý si chce přečíst příspěvky, které mají kvalitní obsah.

Karel Macháč

Připojit reakci
                     

Boscova lahvice


vyslouzil (16917) - xxx.xxx.67.66 (?)
22.11.2012 21:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Většina ostatních, pane Machači tomu, co píše Honza, rozumí. Pan Slavík napsal, co si o odrůdě Boscova myslí,  Vy jste to   komentoval slovy, že to, co napsal je naprosto scestné. To je ta nevhodná forma, co Honza kritizuje. Obsah, tedy Váš názor na Boscovu, je zcela legitimní.
    V tak subjektivní věci, jako je hodnocení kvality ovocné odrůdy, neexistuje objektivní pravda ani "správná míra". Já si třeba taky myslím, že krom lahodné chuti toho Boscova mnoho nenabízí. Plodí  pozdě, tvaruje se špatně a přizpůsobivost na horší pěstitelské podmínky je malá. Ale má-li někdo názor jiný, není na tom nic scestného.

Připojit reakci
                        

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.86.78 (?)
22.11.2012 23:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přidám taky názor-do bečky absolutně top.

Letos 200 l.mače Hardyho máslovka, Boscova lahvice, zcela bez nároku na tvar plodu, pouze nutné sledovat dostatečnou zralost, důsledně odstranit "bubáka" a jádřinec, zavčas vypálit-v posledních 10 letech suveréně nejlepší výsledek.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


vyslouzil (16917) - xxx.xxx.92.38 (?)
23.11.2012 9:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U hrušek do kvasu je dobré odstranit především stopky. A plody podrtit nebo rozsekat, samozřejmě.  Vykrajovat jádřince a bubáky jistě kvasu neuškodí, ale osobně to považuji za zbytečné. Hardyho a Boscova - hrušky patřící mezi nejlahodnější -  dají nepochybně skvělý destilát. Celosvětově je ale považována za nepřekonanou palírenskou odrůdu Williamsova.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
23.11.2012 10:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak je to možné"řekl by major Borovička z filmu Tankový prapor.Tedy"jak je to možné, že se diskuze zase stočila k problematice pálení?Tak tedy se připojím.Lahvice se zdá z pohledu chuti být výborná, přez to ji někteří(můj soused) neobírají na jídlo(nechají opadat,a shrabou s listím do kompostu), a ani na kvas se jim nehodí, nebo ho neumí dobře udělat(vždy ho vyhodili).Mě se z počátku taky nedařil.Problém byl v tom, že když skončilo kvašení, tak v mači bylo stále relatívně hodně cukru-kolem 8,i když jsem ho měl vedle kotle na tuhá paliva.Nechtěl se nechat rozkvasit, a ani moc nekvasil.Později jsem problém vyřešil, ale nebudu tady popisovat jak.Hodně lidí říká, když hruška dokvasí, je třeba s ní rychle do pálenice, aby kvas neoctovatěl.Měl jsem s Boscovkou problém opačný-nechtěla kvasit a dokvasit.Pil jsem tedy výbornou hruškovici z Boscovky, ale na hruškovici ze Špínky asi nemá.Moji známí mají Špínku, taky jinou odrůdu, kterou neznám jméno. Pálí z obou, a bez kvasinek, bez rozkvašovačů, nebo jiných chemických pomůcek, kvas nemají v teple, ale někde v průchodu.Když se bavíme čistě o hruškovici, tak bych odrůdu Špínka považoval za jednu z nejlepších do kvasu.Williamsová je bez debaty jednička.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
23.11.2012 12:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...a ještě si přiložím pod kotel Boscovky.Má jednu nevýhodu pro ty, kteří chtějí dělat bezproblémový dobrý kvas.Plody opadávají ve sklizňové zralosti, v čase, kdy jsou tvrdé jak kámen, tak akorát na střednědlouhé skladování v regálu.Oproti hruškám které opadavají už měké, sladké,aromatické, je dužina Boscovky tvrdá vhodná konzumu až odleží.Co tedy s hromadou tvrdých hrušek pod stromem, které se počínají kazit?Buď je pruběžně probírat, shnilé vyhazovat, a počkat až změknou, nebo je vyhodit rovnou.Vhodnější do kvasu jsou tedy hrušky, které když opadnou jsou už zralé.

Kdysi jsem tady zaznamenal názor, že hruška při skladování už nenabere ani cukr, ani aroma.Přeci když npř.Boscovka opadne, nebo se obere ze stromu je tvrdá, bezchutná,trvá nějakou dobu než dužina změkne, zesládne,změní nezralou dužinu až do stádia medu.Potom se hodí konzumu, nebo do kvasu, ale na zavařování už né.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


Wimpi (2110) - xxx.xxx.44.75 (?)
23.11.2012 12:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Existuje ale i jistá skupina lidí (do níž patřím i já), kteří hrušky v konečné fázi zralosti jedí už jen z lítosti. To je ona fáze, kerou jste nazval "stádium medu", kdy je dužina měkká jako máslo a po nakousnutí po bradě teče hruškový sirup. Pro naši lišící se skupinu je chutnější a zajímavější předešlá fáze zralosti, kdy už je dužina dostatečně sladká, ale je ještě křehká. Po odkousnutí sousta to musí nahlas křupnout! Tohle stádium zralosti netrvá dlouho a proto je obtížné se přesně do něj trefit. Ale pak to stojí za to! Bohužel, hrušky prodávané v obchodech, bývají sklizeny ze stromů v nižším a neoptimálním stádiu vyzrání, takže tyhle křupavé lahůdky se často nekonají a kupované hrušky přejdou z tvrdé do konečné rozměklé fáze bez nabytí typické sladkosti a aroma. Je nutné si je vypěstovat vlastními silami. Ale když se to padaří, je Boscova v tomto ohledu opravdu šampiónkou.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


vyslouzil (16917) - xxx.xxx.92.38 (?)
23.11.2012 13:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ovocnáři se učí, že jádrové ovoce po sklizni může ještě zesládnout rozkladem škrobů na jednodušší (zkvasitelné a na chuť sladké) cukry. Ale v měřitelných hodnotách je tento posun poměrně malý. Navíc je kompenzován dýcháním plodů, kdy se cukry naopak odbourávají. Výrazné chuťové zesládnutí plodů je způsobeno převážně odbouráním kyselin. O této skutečnosti  se můžeme přesvědčit, když změříme moštoměrem sladkost vylisovaných plodů těsně po sklizni a dalších po uležení. K všeobecnému překvapení není rozdíl nebo dokonce víc cukru mají ty čerstvé kyselé plody.
   Problém sladkosti plodů asi není zásadní. Cukry lze koneckonců do kvasu přidat a mnozí to zhusta dělají. U hrušek se k tomu přiznám i já, jinak zavilý nepřítel doslazování kvasů. Jde o tu příchuť a aroma ovoce. A ta je u řady odrůd hrušek v optimální zralosti opravdu výrazně větší než v tvrdém stavu. A platí to nejen pro hrušky, ale i meruňky a některé sorty jablek (Grávštýnské, Čistecké, Melba, Fantazia). Ovšem ani přezrání není ideální neboť část těkavých látek z ovoce vyprchá. Zní to blbě, ale u stolních hrušek je nejlepší plody otrhat, počkat jak dojdou do té pravé zralosti a připravit kvas. U drobnoplodých odrůd třepaných či sbíraných pod vysokými stromy to samosebou nejde.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
23.11.2012 14:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rozumím tomu, že někomu chutná chruplavá hruška.Mě taky.Kdysi jsem chroupal i nezralé tvrdé, a dělám to i dnes.Všimnul jsem si, že takové plody(někdy i velmi kyselé jablka)obecně, paušálně vzato více chutnají ženám než mužům.Ale abych vyvážil můžské sladkomilné chutě, podotýkám že kyselé já taky rád, a ženy se možná ozvou samy.Zároveň si pochutnám i na tekoucím hrušňovém medu, a dnes možná více.

U hrušní do kvasu je dobré odstraňovat zdřevnatělou stopku.Odstraňovat bubáky je velmi pracné, a časově náročné.Výsledný produkt může být jemnější, sám to nedělám, ale rozumím tomu.Protože z pecek, jadérek se tvoří jedovatý kyanid, zároveň ale výsledný alkohol postrádá jadrnou, nahořklou,mandlovou příchuť, která pochází z pecek, jadérek.Pil jsem dokonce slivkový destilát, kde byla celá čtvrtina kvasu tvořena peckami.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.43.70 (?)
23.11.2012 16:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jenom tiše závidím, hrušní mám sice vysazených pět ale než zbude na kvas to bude ještě chvíli trvat. Zatím to stačíme všechno zkonzumovat.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


hauser (372) - xxx.xxx.170.143 (?)
30.12.2012 22:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pánové, lamentujte,haňte, vychvalujte každý to  "své" jako já.

Také jsem kdysi chroustal nedozrálé, ale léty se chuťové buňky mění a tak Boscovu už dlouhá léta uznávám jako bezkonkurenční podzimní chuťovou jedničku a když ji jím a teče mi šťáva po bradě, je mi jedno jestli padají (má to v genech), afinita je mi také u zádele a nahnilou přece jíst nebudu.

A tak přeji v tento čas všem tu na fóru hlavně zdraví, třeba i pomocí kvasu.

Zdravím.

Připojit reakci
         

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.58.114 (?)
6.1.2013 22:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Potomkem Boscovy je raně zimní hrušeň Gracie = kříženec Boscova x Holenická. Dnes jsem ochutnal několik jejich plodů a jsem nadšený její chutí, která velmi připomíná lahodnou Boscovu (ta u mě ve sklepě vydrží max. do konce října). 
Sklizeň Gracie byla dne 9.10.2012 a plody byly uschované do dneška ve vinotéce při teplotě 5 °C. Dužnina Gracie je tedy středně tuhá, šťavnatá, jemná a chuť příjemně sladká, výborná. Zahrada leží na slunečném místě na Vyškovsku ve výšce 240 m n.m. (foto je z doby těsně před sklizní). 

Zajímalo by mě, jak se tato odrůda hrušky umisťuje v odborných degustacích

Obrázky:
hrušeň Gracie
hrušeň Gracie
Připojit reakci
            

Boscova lahvice


Milan Fiala (196) - xxx.xxx.95.245 (?)
11.1.2013 14:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pozrite si tuto staru švajčiarsku hrušku text som skopiroval.

Produkt - Švajčiarske nohavice 

Rarita: Strange farebné žiarovky, vytvorený v 1800 vo Švajčiarsku. Je to pravdepodobne prírodné paleta Long Green jesenné hrušky, meno pravdepodobne odkazuje na pruhované, farebné nohavice pápežskej švajčiarskej gardy. Plod: Dobrý Tafelbirne s jemnou chuťou. Staršie inferentially od polovice septembra, dobre drží v chlade. Stredná, mäkké, zvislé pruhy s výraznou červenou, žltou a zelenou. Feinzelliges, šťavnaté, sladké a topenia mäso. Vietor silno, až krátko pred dobou splatnosti, tak zožneš dobrý čas. Tree: Stredne veľké, mierne vetvené koruny s trochu tenké stonky. Spočiatku silná, stredne silný rast neskôr. Ročne mení príjem z média na nízkej. požiadavky na umiestnenie a klímy: široký ornej pôdy až v chránených, strednej výšky. Teplé vrstvy zlepšiť kvalitu ovocia.. Zatiaľ žiadne známe choroby a škodcovia Zvláštne poznámky: Robustný milovníci miesta s ozdobným ovocia. Najlepšie opeľovača: Christian Williams, Conférence, facku obľúbené. Dodávka: Stromy sú holé koreň v časti, čiastočne dodaný do vázy. Holá korene rastlín bez pôdy balené v škatuľkách a chráni korene pred vysychaním vlhkou slamy. Tieto rastliny môžu po pôrode v chladnom počasí na niekoľko dní zostať v otvorenom obale, je lepšie pokračovať v krajine. Vezmite prosím na vedomie, že citlivé jemné korene môžu vyschnúť v každom prípade. Každá zásielka je dodávaný s podrobnými pokynmi výsadbu. Ak čiastky našej škôlky nestačí, budeme vás informovať o predpokladaný dátum dodania.

Obrázky:
SCHWEIZERHOSE
SCHWEIZERHOSE
Připojit reakci
               

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.213.119 (?)
11.1.2013 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

  U nás se jí říká Oharkula (oharek - česky okurek),přípomíná vybarvením přezrálý okurek.   

Jarin

Připojit reakci
                  

Boscova lahvice


víítek (572) - xxx.xxx.6.16 (?)
12.1.2013 11:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Oharkula je jiná sorta. Pruhovaných hrušek je víc.

Připojit reakci
                     

Boscova lahvice


mičurinec (3095) - xxx.xxx.93.3 (?)
12.1.2013 11:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

no jsou tedy hodně zajímavé, škoda, že jsem ji nikdy nikde neviděl, natož její prodej, hrušně u nás rostou lépe než jabloně. Škoda, že ta nabídka není :(

Připojit reakci
                        

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.238.154 (?)
12.1.2013 12:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan Pešek ji prodává ve starých odrůdách pokud se nemýlím :) Honza z Vysočiny

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


mičurinec (3095) - xxx.xxx.93.3 (?)
12.1.2013 12:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

diky, teď jsem tam koukal, ale asi už má vyprodáno

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.198.65 (?)
12.1.2013 13:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

zmínil jste zahradnictví pana Peška. Před pěti či šesti lety jsem po dvakrát nakoupila po asi patnácti stromcích a vysadila je do tří různých zahrádek. Jednalo se o staré odrůdy jabloní a hrušní, také nějaké švestky. Obdržela jsem pokaždé dosti tenké proutky, ale myslela jsem si, že to snad nevadí. Bohužel stromky stále nijak moc neprosperují (švestky nejlépe, ale jablka už méně a hrušně vůbec, to jest, nemají prakticky žádné pořádné přírustky) a nemohou konkurovat jiným později vysazeným stromkům, také starým odrůdám, od různé konkurence. Například hrušně krvavky nerostou vůbec a když jsem se jednu pokusila přesadit zjistila jsem, že má stejné kořínky, jako když jsem ji před třemi lety vsadila. Laicky usuzuji, že by to mohlo být špatnými podnožemi? Toto ale nemá být kritika zahradnictví pana Peška. Jen by mě zajímalo, jaké máte zkušenosti.

Zdravím, Jitka

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


Milan Fiala (196) - xxx.xxx.95.245 (?)
25.1.2013 18:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kuriozita z nemeckej vystavy drevene hrušky.

Obrázky:
DREVENE HRUŠKY
DREVENE HRUŠKY
Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.78.10 (?)
28.1.2013 18:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Důvodem proč stromek neroste většinou není jeho menší velikost. Vídám často na zahradách stagnující a nepřirůstající mladé stromky. Nepřirůstají z toho důvodu, že lidé je po zasazení úměrně nezakrátili- zmenšené kořeny nestíhají vyživit nezmenšenou nadzemní část. Doporučoval bych hlubší opravný řez.

Radim Pešek má hlavně hrušně opravdu leckdy méně vzrůstné než jsou k vidění v konvenkčních školkách. Je to z toho důvodu že jakožto ekologicky smýšlející člověk nepoužívá žádná umělá hnojiva pro rychlejší růst a obzvláště hrušně mají počáteční vývoj pomalejší než třeba jabloně či slivoně. Ale jak jsem napsal, neměl by to být důvod, proč Vaše stromky nerostou.

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.16.250 (?)
3.2.2013 21:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi před rokem jsem pátral po téhle pruhované hrušce a nabízeli ji na nějakých německých či rakouských stránkách (zkusím dopátrat). Cena byla podle velikosti 28 či 38euro. Pan Pešek ji má v matečnici, ale pouze mladé stromky. Tedy buď objednat ze zahraničí, či počkat pár let, než je (snad)  bude pan Pešek nabízet.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


Milan Fiala (196) - xxx.xxx.95.245 (?)
13.2.2013 10:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Už sa predavaju v nemecku, rakusku mam jednu objednanu.

Obrázky:
SCHWEIZERHOSE
SCHWEIZERHOSE



Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.179.38 (?)
10.11.2013 17:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na melounově zbarveny hrušky Milana Fialy jsem ještě chuť nedostal.Ač jsou svým typem zbarvení určitou raritou, chuť se může zdát býti nejasná.Boscová lahvice naproti tomu vykazuje každým rokem určité standarty, na které si člověk zvykne, a nic než Boscovku už nechce.Bohužel už je po nich!!!Teplý konec léta, a moje nevhodné skladování venku pod přístřeškem způsobily, že dozrály plody předčasně, a některé jsem musel i vyhodit.Kdybych je od počátku skladoval ve studeném sklepě, mohly o nějaký týden vydržet déle-loni to tak bylo.Bohužel nevydrží dlouho.Naproti tomu plody "neznámé Pal'ovy hrušky s náznakem ananasu drží svou struktůru dodnes, a nějaký pátek tomu ještě bude.Ale zdá se mi, že nejsou tak aromatické, jako Boscovka.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


Paľo. (1739) - xxx.xxx.232.221 (?)
10.11.2013 21:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Súhalsím s Vami, pane Rosťo. Tak ako je napr. medzi skorými marhuľami, zdá sa, jednotkou v chuti a kráse plodov americko- český kultivar Leskora, medzi jesennými hruškami už dlhé desaťročia víťazí na plnej čiare starodávna Boscova fľaša. Našiel sa na fóre niekto, komu vôbec nechutila? Zatiaľ neznáma "Paľova" hruška sa jej nemôže rovnať- ani harmóniou chuti, ani jemnosťou dužniny. Je však zaujímavá netypicky lomeným tvarom plodov a hlavne výnimočnou arómou, ktorú som u žiadnej inej sorty nekoštoval. Navyše hruškovica z nej je extrémne voňavá. Od r.1981 už leží v demižónku pekných pár rokov.cheeky

Pokiaľ hľadáte jednotku medzi zimnými hruškami, bola by ňou pravdepodobne Dekanka Robertova. Alebo Grosdemange, či niektoré nové české novokríženie Boscovy fľaše? Hrušky majú bohužiaľ vyššie nároky na teplo oproti jabloniam. Kto si chce pochutiť na kvalitne vyzretej skvelej Dekanke, mal by za ňou cestovať napr. na južnú Moravu.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


Paľo. (1739) - xxx.xxx.232.221 (?)
10.11.2013 21:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vírusová mutácia švajčiarsko- nemeckej hrušky "Pruhované nohavice" dostala svôj názov istotne podľa rovnošaty vatikánskej Švajčiarskej gardy. Niečo podobné, ale v iných farbách, vidíme na novinke jablka Karneval vyšľachtenej z kultivaru Pink Lady. Držím palce Milanovi, aby mu čo najskôr zarodila. Podľa nemeckých článkov a videa na yutube je totiž táto atraktívna hruška aj chuťovo skvelá. Dúfam, že mi Milan odloží omrvinku z prvého plodu?laugh Na degustáciu k nemu veľmi rád dobehnem.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.179.38 (?)
11.11.2013 10:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No nemohu mluvit za pana Milana Fialu, ale když tak mile prosíte za omrvinku "Pruhovanej nohavice",a pripájate několik informací ze zahraničních zdrojů, není možná, že by se majitel nesmiloval, a nějaký odštěpok nenechal, až dobehnete.Opravdu pěkné přirovnání k rovnošatu vatikánskej Švajčiarskej gardylaugh.Mám rád názory lidí, kterým fantázie nebrání zapomenout na své roky, tituly,společenskou prestige.

Jinak Boscovka je dlouho nezralá, ale když uzraje, změkne,pak dlouho nevydrží.V tomto ohledu vkládám naděje do nově vyšlechtěných odrůd, kde byla jedním z rodičů lahvice,a to už pro tuto výbornou chuť.Kdyby byla v jiném kabátě,a měla delší skladovatelnost, pravděpodobně by v degustacích bodovala výše.Degustace se konají v době okolo prosince,a kdeže je v tamtu dobu lahvice?

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


Paľo. (1739) - xxx.xxx.162.213 (?)
11.11.2013 18:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V súlade s Vaším názorom sa domnievam, že hodnotu moderného vyšľachteného kultivaru netvorí iba chuť a krása dozretých plodov, aj keď je to najdôležitejšia vlastnosť, ale množstvo iných konzumentmi a pestovateľmi žiadaných parametrov: dĺžka skladovateľnosti a podržanie si chuťových vlastností počas skladovania, náročnosť na teplotné podmienky pestovania, odolnosť k chrastavitosti event. k hrdze hruškovej, nástup rodivosti, výkonnosť a pravidelnosť plodnosti, odozva plodnosti na rezanie, strihanie... Zdá sa, že v dnešnej ére intenzívneho záhradkarenia na prídomových parcelkách už stará a chutná fľaška Kaiser Alexander svojmi vlastnosťami trochu stráca dych. Preto som doma veľmi zvedavý na chuť prvých plodov Eriky, kde je jedným z rodičov práve boskovka. Jej iná dcéra Jana ma svojou chuťou, ako som spomínal v inom vlákne,  v tomto roku dosť sklamala.sad

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.179.38 (?)
11.11.2013 18:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Právě skladovatelnost mě přivádí na myšlenku, že Boscová lahvice (i když patří mezi nejchutnější, tedy by se řeklo tržně výhodná)nikdy, zvýraznuji nikdy nemůže patřit mezi "marketové odrůdy", protože by nastaly při skladování v obchodech velké ztráty.Zatímco některými jedinci nenáviděným termínem "marketový" se může pyšnit odrůda Konference.Velkoprůmysl vyvinul technologii pěstování,zpracování, a skladování odrůdy Konference na takovou úroveň,že mohou Konferenci prodávat celoročně.Žádná jiná odrůda jim do toho modelu nepasuje.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.227.52 (?)
11.11.2013 22:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer pán Paľo ja som asi pred mesiacom zakúpil u jedného pestovateľa odrody Boscova flaška a Jana. Boscova už bola prezretá ale chuťovo vynikajúca je to naozaj chutový zážitok táto hruška Jana mala optimálnu zrelosť bola strašne sladká ale chýbala jej hrušková aróma takže pre mňa veľké sklamanie, jediné pozitívum vidím vo veľkosti plodov, uvažoval som o nej že ju zasadím ale už ju nechcem, tiež uvažujem o zimnej odrode Erike. Jano

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


Paľo. (1739) - xxx.xxx.162.213 (?)
11.11.2013 23:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás p.Jano! Keďže sme u Jany aj Boscovy fľaše dospeli k rovnakým záverom, máme zrejme podobne naladené chuťové poháriky.laugh Okrem Eriky by mali na budúci rok zarodiť aj vrúble Decory, tak som zvedavý na aromatickosť plodov. Vývoj v šľachtení však ide ďalej a dnes sa predávajú stromčeky ešte modernejších krížení. To by človek musel mať doma viac miesta, aby mohol testovať...

Ebenovník (hurmi kaki) odrody Nikitskaja bordovaja už som musel zasadiť do trávnika, lebo záhradka je plná ovocnín. Dúfam že najneskôr ponabudúci rok ukáže "Nikita" prvú úrodu likérových sladko-trieslovitých plodov. Napriek chýbajúcim kyselinkám tento druh ovocia bez jadierok a kôstok s manželkou zbožňujeme.cheeky

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


jarda7 (641) - xxx.xxx.28.245 (?)
12.11.2013 15:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Právě jsem dokončil konzumaci Boscovy l., můj sklep se v teplém podzimu nevychladil jak bylo třeba. Chuťově špička. Nyní dozrává Decora a je chuťově velmi podobná B.l. J.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.227.45 (?)
12.11.2013 21:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý večer pán Paľo, ja tiež nemám toho miesta na výsadbu veľa.Jano

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


Petr z Pardubic (6427) - xxx.xxx.70.240 (?)
12.11.2013 21:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U Decory převažuje navinulá chuť. Příchuť Boscovy lahvice v ní obsažena není a ani nemůže, jelikož vznikla z křížení Konference x Clappova. Tyto odrůdy jsou chuťově odlišné od odrůdy Boscova lahvice.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


jarda7 (641) - xxx.xxx.19.8 (?)
13.11.2013 19:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu p.Petře, u mě se jedná o první úrody a tak ještě nerozlišuji jemné nuance. Před 30 lety můj otec neměl úspěch s pěstováním hrušek (Pařížanka...) a proto mi každá dozrálá máslovka připadá perfektní. Zdravím J.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.167.83 (?)
18.11.2013 20:02
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když chcete chutnou hrušku která je dlouho zrala a chutná voňavá tak si sežente odrůdu Xenie budete ji jíst i v březnu.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


jarda7 (641) - xxx.xxx.29.74 (?)
19.11.2013 16:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dala by se sehnat v Praze - Středočeském kraji? Děkuji za info. J.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.58.114 (?)
20.11.2013 14:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

hrušeň Nojabrskaja  = Xenia (synonymum)

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.227.39 (?)
5.1.2014 7:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ako vyzerá nojabrskaja z hľadiska chuti?Má ju niekto?Dik.N.K.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


vyslouzil (16917) - xxx.xxx.102.201 (?)
5.1.2014 10:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nevíém jak popsat - jako hruška. Mně zaujala spíš mimořádnou plodností a slušně velkými plody na obsypané větvi.

Připojit reakci
                           

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.227.39 (?)
5.1.2014 13:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dakujem, má ju v ponuke e shop, tak nad nou uvažujem.N.K

Připojit reakci
   

Boscova lahvice


Ivan Hlavatý (3732) - xxx.xxx.234.10 (?)
28.1.2017 13:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Boscova nie je všeobecne považovaná za hrušku-krásavicu. Často sa hovorí o jej "bronzovom sfarbení". Táto charakteristika mi napadla pri prezeraní starších fotiek (sú na nich víťazné Boscove fľašky z jednej výstavy - foto 2). Trochu aj hrou svetla je tá farba hrušiek naozaj akoby bronzová. Na 1.fotke je hruška skutočne odliata z bronzu. 😃. Existuje aj iná odroda hrušky s názvom "Bronzová" (Beurré Bronzé, Poire Bronzée), tá s Boscovou nesúvisí (foto 3-5). IH
Obrázky:





Připojit reakci
      

Boscova lahvice


morvai (37) - xxx.xxx.166.60 (?)
12.2.2019 12:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Prikladám zopár fotiek Boscovej z poslednej úrody, ako aj zopár dalších odrôd.

Obrázky:
Boscova
Boscova
Boscova
Boscova
Boscova
Boscova
Margherita
Margherita
Clappova
Clappova
Williamsovka červená
Williamsovka červená
Hardyho maslovka
Hardyho maslovka
Jana
Jana
Nojabrskaja
Nojabrskaja
Připojit reakci
         

Boscova lahvice


Ivan Hlavatý (3732) - xxx.xxx.113.117 (?)
12.2.2019 12:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Boscova - hruštička podľa môjho gusta. Moja najobľúbenejšia (aj keď v posledných rokoch jej začína šliapať na päty Nojabrskaja). Nedá mi aby som nepridal pár fotiek Boscovej. Už aby tu bola ďalšia úroda - tá jej chuť je jednoducho úžasná.cheeky  IH

Obrázky:





Připojit reakci
            

Boscova lahvice


morvai (37) - xxx.xxx.166.60 (?)
12.2.2019 13:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu pán Hlavatý, Boscovka je medzi hruškami absolútna chuťová špička, z tých odrôd čo som dal fotky bola suverénne najchutnešia, niektoré plody boli také veľké že som mal čo robiť aby som ich naraz zjedol.Mne taktiež veľmi chutí Hardyho maslovka, aj ked má trocha hrubšiu šupku, mám tu doma jeden okolo 60-70 ročný strom ktorý tu sadil ešte môj dedko, ten strom som pred asi 10 rokmi musel zrezať na bočný konár, ale aj tak dáva kvalitné hrušky, ale Boscova je predsa len chutnejšia.Tento rok možno budem mať prvé plody na Komisovke a Packham Triumps, tak sa už na to teším.Na tých fotkách je tá stará Hardyho maslovka.

Obrázky:
Hardyho
Hardyho
Hardyho
Hardyho
Hardyho
Hardyho
Připojit reakci
               

Boscova lahvice


Ivan Hlavatý (3732) - xxx.xxx.113.117 (?)
12.2.2019 13:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No, asi je korektné ešte dodať, že tá Boscova fľaška je naozaj superchuťovka, ale nedá sa pestovať úplne všade. Nám na teplej Podunajskej nížine poskytne bez problémov svoju úžasnú chuť, v horších teplotných a pôdnych podmienkach už bude "trucovať". (Týmto len predbieham, čo by napísal dr.Vysloužil wink.).   IH

Připojit reakci
                  

Boscova lahvice


vyslouzil (16917) - xxx.xxx.92.238 (?)
12.2.2019 14:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Přesně tak. A platí to i pro Komisowku (děkanku) a Packheim triumf. Zatímco s Konferencemi můžeme konkurovat i těm od Dunaje.

Připojit reakci
                     

Boscova lahvice


morvai (37) - xxx.xxx.166.60 (?)
12.2.2019 14:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi tak 7-8metrov od tej Hardyho sme mali približne rovnako starú Konferenciu, každoročne nám dávala niekoľko debničiek hrušiek, kedže nemáme pivnicu pamätám sa že môj nebohý otec ich zvykol nosiť hore na povalu, dával ich tam na zem na kartonový papier a z tým ich aj na zimu prikríval a bez problémov sme ich jedli ešte aj vo februári, ak by bola pivnica určite by vydržali aj dlhšie.Bohužial otec potom tú Konferenciu dal von lebo ju dedko vysadil príliš blízko domu a konáre už veľmi išli hore na strechu.

Připojit reakci
            

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.7.138 (?)
12.2.2019 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak takovy krasny strom vam zavidim fakt nadhera vypada jako vanocni stromecek.krasne zformovany zdravy.mam taky jednu boskovou ale zatim ma jen dva metry.A tech krasnych hrusek mel v loni asi dvacet.Krasnejsi hrusky nez boscove nejsou.

Připojit reakci
               

Boscova lahvice


Ivan Hlavatý (3732) - xxx.xxx.234.138 (?)
12.2.2019 20:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
7.138: Aj keď som nadšeným fanúšikom Boscovej, držme sa pri zemi - objektívne treba priznať, že je veľa odrôd hrušiek ktoré sú na pohľad krajšie než táto stará klasika. Napríklad taká Dicolor (foto 1-3), alebo Erika (foto 4,5). A mnoho ďalších. Avšak čo sa týka chuti, tam už je tých odrôd ktoré by mohli s Boscovou súperiť len zopár. IH
Obrázky:





Připojit reakci
                  

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.40.230 (?)
13.2.2019 18:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já si na Boscově lahvici cením ještě jedné vlastnosti. Letos jsem obíral plody skoro 6 týdnů. Vždy jen tolik, kolik se v rodině snědlo. Zbytek skoro bez propadu držel na stromě. Poslední plody na stromě prošly i mrazem, ty byly asi nejlepší. Jiné roky jsem plody obral všechny a uskladnil do sklepa. Ve sklepě uzrály do 14 dní a pak jsem je mohl vyhodit, 8 umělohnotných beden prostě nesníte. Tom

Připojit reakci
                     

Boscova lahvice


Ivan Hlavatý (3732) - xxx.xxx.234.245 (?)
13.2.2019 18:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tom: Asi máte záhradu v trochu vyššej nadm.výške. Ja musím Boscovu oberať už v prvej polovici septembra (v dávnejšej minulosti to bolo začiatkom októbra). Aj keby som ju nechal na strome a postupne priebežne oberal tých 6 týždňov, do mrazov by bolo ešte ďaleko. U nás však takéto prolongované oberanie možné nie je, všetko by totiž zničili sršne a osy. Faktom je, že Boscova nepadá - drží na strome ako pribitá, v r.2018 bolo u nás zopár poriadnych víchric, ale Boscovky nespadli (na rozdiel od napr. Dicolor či Lucasovej). IH
Připojit reakci
                        

Boscova lahvice


host - xxx.xxx.40.230 (?)
13.2.2019 19:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pane Ivane! Zahradu mám v cca 350m v okolí Beskyd. Je to starší 25 letý čtvrtkmen. Taky mně překvapilo, že plody držely v chutném stavu na stromě tak dlouho. Jiné roky jsem sklízel vždy najednou. Letos (pardon, loni) byl atypický rok. Roky 2017 i 2018 byly u nás hodně teplé a suché. Jinak souhlasím, v 2018 byly pěkné větry a i u nás ovoce drželo na stromech (hrušky i jablka). Nepadalo tak, jak jiné roky.  Pro zajímavost, do lapačů s pivem se mi dařilo chytat sršně a vosy po desítkách už v červnu a pak jsem mněl na ovoci klid. Tom

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Zmlazení Charneuxské hrušně 216.2.2019168
Boscova lahvice5913.2.201949320
Odumieranie koncov konárov 54.2.2019727
Zakoupené hrušky 6627.1.201945556
Pomologie hrušní923.1.20195792
Hardyho - pro a proti5213.1.201928650
Řez hrušní 1412.1.20192007
Astra3911.1.201937467
Foto starých odrôd hrušiek2711.1.20195569
Rez hrušňová - vím jak na ní12910.1.2019293477
Zimné hrušky7831.12.201835266
Hardenportova1531.12.20181682
Kvasenie jablk v pivnici1429.12.20181420
Velikost korun a rozestupy628.12.20181113
Kde sehnat rouby417.12.20181134
Salisburyho2716.12.20188822
Historické odrůdy hrušní v Michli 210.12.2018735
Jak se berou rouby? 253.12.20187662
Hrušeň Bohemica751.12.201862084
Nanghinova - znáte, máte?1230.11.20182027
Zlý rast hrušky325.11.2018802
Ghelinova maslovka121.11.2018398
Shennong pears 119.11.20181361
Harrow sweet616.11.20184243
Apollo 50 SC - Roztoče, Háčlivec 313.11.2018712
Lucasova8612.11.201868564
Hrušně Třebíč111.11.2018407
Red Modoc 98.11.20181238
Mišpule Stoneless opravdu vymizela?58.11.2018856
Hruška ze škarpy 137.11.20182217
Xenia 345.11.201815619
Aka je to odroda? 43.11.2018902
Fantastická Konference251.11.201815540
Hruška Alessa zimná 31.11.20181377
Co je to? Hruška Clappova 730.10.20181608
Goulburn River Gold 230.10.2018501
pálení z hrušek8229.10.2018160221
Vzrůstnost japonských hrušní223.10.2018668
Děkanka robertova6822.10.201838067
Odolná máslovka521.10.20181073
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Krmení Brit15.2.2019
Clarias - sumecek africky15.2.2019
Aquaponicky chov pstruhu15.2.2019
Strava pejska s citlivým zažíváním15.2.2019
Strava pejska s citlivým zažíváním15.2.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů