Bakterialna spála?



Lipalok - (6) - 187.11 (?)
11.5.2018 16:55

Poznámka - prvá fotka bola fotená minulý týždeň - vtedy bol strom OK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
Peter123 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 113.132 (?), 9.5.2018 17:48, zobrazeno: 9975x
Dobrý deň... pred nejakými týždnami som tu písal o našej hruške boscova flaša ktora nechcela rásť. Ako som už uvádzal hruška ma 4 roky neviem na akom podpníku, veľa pozornosti som ovocným stromom vtedy nevenoval. Až teraz ma to začalo baviť a taķ som začal z výsadbou dalších stromov no do pozornosti mi prišla najmä hruška ktoru sme vysadili pred 4 rokmi ale rástla veľmi slabo. A tak ako som vysádzal stromy tak som ju musel presadiť o pár metrov dalej. Koreňový systém som nepoškodil respektíve iba minimálne. Hruška sa prijala a tak som vykonal tzv.vychovny rez napriek tomu že hruška uz ma 4 roky. Lenže niečo sa začalo diať zo začiatku pekne púčiky vyrašili ale asi o týždeň dva, sa začalo lístie stáčať a najmä na konci extrémne vysychať v pestovatelských mi nevedeli poradiť ale odporúčil mi použiť nejaký postrek proti roztočom tak som ho aplikoval no predtým som uhynuté vetvy odstránil. Po asi týždnu vyrašili nové výhonky a hruška sa ako by znovuzrodila. Lenže nové lístie ma taku netypickú farbu je hladké a ma ružový nádych... keď som hladal viac informácií o škodcoch našiel som niečo o bakterialnej spále, skaza ktora je extremne nebezpečná. Podobne sa prejavuje aj bodruška ako uvádzali len s tým že pri bakt. spale vyteká sliz. Pred tým ako som odstránil výhonky ešte pred tým postrekom som si sliz nevšimol alebo mi to nejak uniklo. Len pripomeniem že hruška ma 4 roky nekvitla a nemala ešte ani plod. Neviem ako by sa bakt. spala prejavila na mladom stromčeku. Neviem ako mám postupovať. Veľmi rád by som vedel váš názor ľudia čo to môže byť. Ak to buďe nutné som ochotný strom vybrať aj z koreňmi zo zeme a spáliť. Nechcem ohroziť novo vysadenú clappovu hrušku ktorá je pri nej. PS. Na foto si môžete všimnúť že jedno miesto pri záhybe je take akoby zvráskavené na kôre zvýrazním to.
Foto z marca 2018 boscova flasa
Foto z marca 2018 boscova flasa
24. April pred postrekom
24. April pred postrekom
24. April
24. April

1.maja po reze a postreku
1.maja po reze a postreku
1.maja
1.maja
9.maja  všimnite si zakružkovane zvraskavene miesto  ( bolo tam už aj minulý rok)
9.maja všimnite si zakružkovane zvraskavene miesto ( bolo tam už aj minulý rok)
9. Maj
9. Maj
9.maj
9.maj
9.maj
9.maj
9.maj
9.maj
9.maj
9.maj
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 184.133 (?), 10.5.2018 8:22

Čestvě přesazené stromky šatně honí dostatk vody pro nové listy. I když přesazujete odpovědně, oberete je o jemné "savé" kořínky. V místě označeném šipkou mohla být v dobách minulých mera, listy jsou v pořádku, černé skvrny a skvrnky jsou nejspíše reakcí na sluneční úpal. On Stejně tak kroucení listů - vedle postižení nějakým škůdcem - mohlo být reakcí na počasí. Nabrušte si nůžky, řezy bych dělal na větevní kroužek, ne na ten věšáček. Nechal jste si poradit s vyhození toho konkurenta, jen si nejsem jistý, jestli nejvýše postavené očko na silnějším výhonu bude směřovat z koruny. Jestli se probudí později některé níže a bude směřovat ven z koruny, řízněte na něj. Ten nový výhon by stál za ohnutí ven z korunky. Osobně zatírám raději nějakým kvalitním štěpařským voskem, popřípadě latexem, téhle šedé hmotě moc nevěřím. U spály jste určitě četl o tom jak vypadají mladé výhony, o tzv. Mikulášské holi, o tom, že jí vyhovují letní teploty, ale zároveň s vyšší vzdušnou vlhkostí. Alespoň u nás je horko (meteorologicky řečeno letní dny), fouká výsušný vítr, vzdušná vlhkost pod 40 %. Nic moc pro rozvoj spály.  I.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.157 (?), 11.5.2018 10:34
O bakteriálnu spálu sa vo Vašom prípade určite nejedná. Jej prejavy (pôvodca je Erwinia amylovora) sú na fotkách. Typické prejavy bývajú na kvetoch a listoch (foto 1), ktoré zhnednú až sčernajú, akoby boli spálené ohňom. Za patognomický príznak sa považuje hákovité ohnutie koncov postihnutých výhonkov (foto 2). Zhnednutie či sčernanie postihuje aj plody (foto 3). Pletivá konárov rýchlo odumierajú, nadobudnúc tiež hnedú až čiernu farbu (foto 4). Sekrécia bledohnedého až žltkastého slizu vo forme kvapiek (foto 5) môže, ale nemusí byť prítomná (prejaví sa najčastejšie na plodoch v pokročilom štádiu ich vývoja). Bakteriálna spála sa často zamieňa za iné biotické či abiotické choroby, ako je infekcia Pseudomonas syringae, monilióza, tepelný úpal listov (typický pre Konferenciu), alebo Bodrušku hruškovú (foto 6). Následkom napadnutia bodruškou tiež usychajú a stáčajú sa konce výhonkov, tu ale vždy nájdeme typické špirálovito usporiadané vpichy samičky bodrušky (na foto 6 označené červenými šípkami). Bakteriálnu spálu som pred pár rokmi zažil, nebolo to v mojej záhrade, ale bola to doslova hrôza, ktorú nikomu neprajem zažiť. V priebehu pár dní, skôr desiatok hodín krásne zdravé stromy vyzerali, akoby boli spálené plameňometom. Ešte k zadávateľovi - Vaša hruška si nesie následky presadenia (že pri ňom neutrpeli jej korene je len Vaša fikcia). Ak by to bola spála, stromček by bol už dávno mŕtvy. Ďalšia vec - na fotkách vidno že tam máte suchú a tvrdú pôdu, čo je pod stromčekom z fotiek nevidno, ale ak tam nemáte skyprený bezplevelný kruh pôdy a nezavlažujete, tak sa nemožno čudovať že stromček (navyše presadzovaný) stráda. IH






Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Lipalok - (6) - 187.11 (?), 11.5.2018 16:52

Dobrý deň, na jeseň 2017 som zasadil hrušku Boscova fľaška, podpník semenáč (v kontajneri). Letorasty na stromčeku na jar začali pekne rásť, no dnes som si všimol hnednutie listov. Ide o bodrušku či nebodaj spálu? Za rady čo a ako vopred ďakujem.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Lipalok - (6) - 187.11 (?), 11.5.2018 16:55

Poznámka - prvá fotka bola fotená minulý týždeň - vtedy bol strom OK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Peter123 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 113.132 (?), 11.5.2018 22:13
Lipalok - nie som v danom odbore na to odbornik... ale nefúkal u vas vietor v kombinácií z vysokymi teplotami?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Lipalok - (6) - 187.11 (?), 12.5.2018 7:31
Fúkal, veru. Som v Nitrianskom kraji, teploty boli na túto ročnú dobu pomerne vysoké. Môže to teda byť spôsobené vetrom? Ako mám postupovať ďalej?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Peter123 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (50) - 113.132 (?), 12.5.2018 7:53
Tak na to vam neviem poradiť... sám som začinajuci v pestovani stromkov. Ale tak myslim si že by trebalo doplniť vlahu. Teraz som musel kvôli tomu vetru a teplotam zavlažovať este raz tolko lebo vietor vysúšal všetko.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Lipalok - (6) - 187.11 (?), 12.5.2018 9:33

Pôvodné fotky tu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 12.59 (?), 23.5.2019 19:13

Dobrý deň, je to asi mimo aktuálnej témy, ospravedlňujem sa, no trápi ma problém. Nasadil som na jar mirabelku Bellamiru, narástlo veľa listov zelených no vyskytli sa vošky, spravil som chybu za slnečneho počasia som ju nastriekal sprejom proti voškám a všetko zhnedlo listy opadávajú, neviem, uhynie celý strom alebo po opadaní začnú rásť nové listy a nemám sa ničoho obávať? Ďakujem veľmi pekne za informácie...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika