Inu moc se nemám k čemu vyjadřovat. Dicolor jsem určitě chutnal, dojem z ní byl sladká, chutná hruška s dobrou konzistencí. Nějaký jiný zapamatovatelný pocit tam nebyl. Abych ji mohl lépe zhodnotit, musel bych ji zas někdy ochutnat. Nebylo tam určitě nic tak typického čím se vyznačuje třeba Kozačka, Špinka, Salisbury, Mechelenská, nebo Koporečka. Nevěřím že kvalita starých ušlechtilých odrůd bude někdy překnonána, není to totiž možné, jejich chuť je totiž esencí pravé hruškové chutě! Jistě může se stát, že nové odrůdy budou průměrnému člověku chutnat více, ale jistě ne proto že budou chutnější. Ať si každý domyslí, kam tímto mířím... Podobně jako byla devalovována třeba chuť ušlechtilé Kožené renety zimní může být devalvována klidně královna hrušní Koporečka.. Že přeháním? Nemyslím v podstatě ta situace už tu dávno je. Kdo z nás tře¨ba Koporečku někdy chutnal hm? Nemyslím si že to je odrůda vhodná jen pro pár nadšenců, to opravdu ne...
Ing. Fidla