|
Jak získat ze žampionů sadbu
|
|
|
|
host - 253.103 (?) 14.1.2020 23:32
Dobrý deň. Rád by som otvoril túto tému a spýtal sa, či tu má niekto s množením alebo zakladaním sadby skúsenosti. Ono ani nie že by bol problém zakúpiť hotovú sadbu šampiňónov, ale posledné roky/desaťročie sa mi zdá, ostatne ako aj pri paradajkách a podobne, že moderné odrody a kultivary vynikajú veľkosťou, tuhosťou a skladovateľnosťou produktu na úkor chuti, vône a lahodnosti a je jedno či si ich človek sám vypestuje, alebo zakúpi v supermarkete. A hlavne tí skôr narodení si určite budú pamätať úplne inú hubovú chuť šampiňónov. A presne tá istá chuť, ako si ju pamätám z mladosti mi doslova udrela do hlavy pri pečiarkach, ktoré zbieram pri práci v priemyselnom areáli, kde rastú výdatne všade naokolo vo veľkých množstvách. Bohužiaľ ako to už býva bol areál predaný developerovi a toto bude posledná sezóna pred stavbou obytnej štvrte. Presný typ pečiarky si netrúfam určiť, a vzhľadom na to ani moje šance s prenesením sadby na svoju záhradu. Skúšal som všetko čo ma napadlo, od polievania trávnika rozmixovanými klobúkmipokladaním celých klobúkov do trávy, zakopávaním celých klobúkov do zeme, vytrúsenie viacerých klobúkov na servítku s následným zakopaním atď atď... Preto by som bol celkom rád, keby sa tu niekto našiel, kto by mi v tomto vedel poradiť, prípadne má podobné experimenty za sebou
Ďakujem
|
|
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 3.7.2003 8:14, zobrazeno: 17370x
Poraďte mi někdo jak získat ze žampionů sadbu, abych ji neustále nemusela kupovat. Ostatní komponenty pro pěstování mám.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 67.194 (?), 15.6.2007 22:02
Ano, lze to. Je to docela náročný proces vzhledem k vybavení a přípravě. Potřebujete laboratorní podmínky (sterilní prostředí) a mnoho štěstíčka.
Doporučuji se podívat na internetu po slovech " pěstování na agaru". Můžete však spory hub kutivovat do aktivního mycelia v převařeném zrnu ( pšenice, žito, proso,..) za určitých podmínek. Proto se raději vyplatí koupit kvalitní sadbu u profeionálu, kteří ručí za kvalitu. Myclium by mělo být vždy bílé. Zažlotlá barva už nevěstí nic dobrého a nakonzenzovaná zbarvená voda taktéž.
Doporučuji však sadbu vždy kupovat. Měla by být mladší něž 30dnu a skladovaná kolem 5-8 stupně celsia,případně trvale aktivní při pokojové teplotě. Výborná bývá sadba od pana Wolfa.
...podrobnosti u ŽampWEB.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.36 (?), 17.4.2011 20:27
Dobrý den, trochu bych Vám oponoval s těmi laboratorními podmínkami a stářím podhoubí. Asi dva roky pěstuji hlívu ústřičnou ve slámě pouze z vlastního podhoubí. Koupil jsem ji ho jen na začátku, abych měl z čeho začít a od té doby si ho tak s 80% úspěšností množím sám v prosu. Chce to svůj postup, ale jde to celkem snadno i v domácích podmínkách. A co se týká stáří podhoubí, při skladování v lednici, není problém použít i 3 měsíce starou sadbu. Dost často se mi stává, že mi po té době rostou houbičky už ve sklenici :-). Johny
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 253.103 (?), 14.1.2020 23:32
Dobrý deň. Rád by som otvoril túto tému a spýtal sa, či tu má niekto s množením alebo zakladaním sadby skúsenosti. Ono ani nie že by bol problém zakúpiť hotovú sadbu šampiňónov, ale posledné roky/desaťročie sa mi zdá, ostatne ako aj pri paradajkách a podobne, že moderné odrody a kultivary vynikajú veľkosťou, tuhosťou a skladovateľnosťou produktu na úkor chuti, vône a lahodnosti a je jedno či si ich človek sám vypestuje, alebo zakúpi v supermarkete. A hlavne tí skôr narodení si určite budú pamätať úplne inú hubovú chuť šampiňónov. A presne tá istá chuť, ako si ju pamätám z mladosti mi doslova udrela do hlavy pri pečiarkach, ktoré zbieram pri práci v priemyselnom areáli, kde rastú výdatne všade naokolo vo veľkých množstvách. Bohužiaľ ako to už býva bol areál predaný developerovi a toto bude posledná sezóna pred stavbou obytnej štvrte. Presný typ pečiarky si netrúfam určiť, a vzhľadom na to ani moje šance s prenesením sadby na svoju záhradu. Skúšal som všetko čo ma napadlo, od polievania trávnika rozmixovanými klobúkmipokladaním celých klobúkov do trávy, zakopávaním celých klobúkov do zeme, vytrúsenie viacerých klobúkov na servítku s následným zakopaním atď atď... Preto by som bol celkom rád, keby sa tu niekto našiel, kto by mi v tomto vedel poradiť, prípadne má podobné experimenty za sebou
Ďakujem
|
|
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|