Tipy kde nakupovat hnojiva



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
         
host - 178.13 (?) 
1.12.2014 15:18

Potřeboval jsem (m.j. na základě půdního rozboru)  dolomitický vápenec. Na internetu byl do cca 8 Kč za kg, s dopravou bych se dostal tak kolem 12 Kč. V nejbližším zahradnictví za 16 Kč a v prodejně stavebnin vedené podnikavým chlapíkem jsem jej nakonec koupil (40 kg pytel za 130 Kč, tj 15 levnější než v zahradnictví).  Nevěřil bych, že to budou tak velké rozdíly, i když asi se jednalo o vápenec různě upravený. Ale ten nejlevnější byl jemně mletý a na podzimní vápění plně vyhovoval. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 178.13 (?), 3.12.2014 11:43

Tak se dodatečně dívám, jaký jsem matematik.. Dolomitický vápenec byl 5x levnější v prodejně stavebnin než v zahradnictcví a nikoliv 15 x. Omlouvám se. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 6.7 (?), 3.12.2014 14:15

Jirko, asi sa plati hlavne za obal a dopravu, preto su rozdiely dost velke. Ak mate tovar, ktory zabera vela miesta a predava sa pomaly tak sa do tovaru premietne aj prenajom priestorov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 241.182 (?), 25.1.2018 16:37

My teda hnojivo taky nakupujeme v Mountfieldu, ale myslím, ž e to není taková věda a dá se koupit v každém kutilském obchodě, např. i OBI, Baumax apod.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tovog - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 30.198 (?), 5.4.2018 13:15

Podle toho, co je třeba do půdy doplnit. Pokud mikroprvky, tak ty se shání těžko a některé vůbec.Ty se také obtížně diagnostikují a v podstatě je taky nikdo moc neřeší, přesto že mají zásadní vliv na kvalitu úrody i zdraví konzumentů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.224 (?), 5.4.2018 16:34

a co takový Bór. Nemáte ho dost a nesklidíte některé plodiny. U brambor to můžete svést na "špatný rok" ale cukrová kukuřice je jako bioindikátor nejcitlivější.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
tovog - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 30.198 (?), 5.4.2018 21:58

Bór má indíkátorů mnoho, takže se jeho nedostatek zjistí pěkně. Ano, cukrovou kukuřici jsem měl vloni také špatnou. Ale už mám dobrou zkušenost s boraxem, koupil jsem letos 25 kg z Fichemy za příznivou cenu a už je 1/4 balení v zahradě.

Dál jsem chtěl doplnit selen, tam to není podle příznaků zcela jasné, ale tipuji. Seleničitan sodný je prý levný, ale kde ho sehnat v krystalické podobě? Po dlouhém bádání a několika telefonátech jsem objednal jediné možné množství 20l roztoku jako foliální hnojivo (pro zemědělce, nikoliv pro zahrádkáře) za téměř 2000 Kč. Počítám, kolik jsem toho vlastně koupil, když je tam obsah Se 0.4% :-(  To je pak hodně drahé. Pak další bádání, kolik toho mám vlastně použít na 1000m2 zahradu, když samozřejmě do půdy toho musím dát mnohem víc, než na list. Tak jsem pročítal různé studie, kde se užívalo 8 - 400 g/ha Se, k tomu jeden Moravský extrém disertační práce, kde dávali 12 a 24 kg/ha Se, kde se ještě snad divili, že to má vliv na úrodu spíš negativní...

Železo a měď se dají koupit jako skalice modrá a zelená, sehnad se dá i molybden (chyběl košťálům). Síru doplňuji sádrou. Pro vápník jsem si dojel do lomu Kalcit s vozíkem, protože ten chyběl moc. Lithium jsem doplnil jednou spíš nechtěně; měl jsem nadbytek lithiové minerálky ze Suché lozi. Zbytek prvků 4 (5) řádku periodické tabulky pravděpodobně neseženete; biogeních prvků je nejméně 30, ale s jistotou je stále všechny nevyčteme.

Existuje jedno řešení, jak doplnit asi všechno - pomalu a pravidelně rozhazovat nerafinovanou mořskou sůl. Tu ale asi neseženete, takže sůl z Mrtvého moře, 30 kg se dá objednat do 2000 Kč.

Jsem na velmi specifické půdě (žulosyenit). Vím, co mi nechybí a s ostatním experimentuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 6.4.2018 10:04

Rozhazovat mořskou sůl po zahradě kvůli doplnění mikroprvků, to mi nepřijde jako ideální nápad.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.81 (?), 6.4.2018 11:31

Typy, kde nakupuji hnojiva. Co odborník, jiný názor. Mám velkou starou zahradu, staré stromy, kousek „orné“ na záhonky. Melouny, rajčata, réva, okurky se daří, jak má na Vysočině v 450 m/m být.
„Ornou“ hnojím organickou hmotou, co zahrada dá. Plus popel ze dřeva a na jarní „odpíchnutí“ nějaký ledek amonný. „Sad“ organikou po sečení křoviňákem, kterou neshrabu, pak taky dřevěný popel a z jara taky trošku amonného ledku. Rajčata, okurky, sazeničky apod. dostanou občas vodu s trošičkou něčeho, jako prastarý „Kristalon“. Žádný živinový deficit nepozoruji.
Průmyslová hnojiva „nakupuji“ na okrajích polí v okolí. Většinou v místě vjezdu na pole, kde jsou největší výmoly, nerovnosti. Nabídka je velká, dostatečná. Ceny výhodné. Příměs hlíny mi nevadí. Akorát je poněkud potřebné se orientovat v nabídce, neboť označení i personál chybí. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika