Mrazuvzdornost fíkovníku a olivovníku



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
      
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.208 (?) 
14.9.2016 18:35
Tento rok mi prvýkrát dozreli na figovníku 2 generácie fíg. Prvá ešte v júli, druhá dozrieva teraz. Je to zvláštne, ale jarné mrazy aj všetky vrtochy tohtoročného počasia zvláda figovník lepšie než viaceré "domáce" ovocniny. Narástol o vyše meter, listy úplne zdravé, bez akejkoľvek chemickej či inej ochrany. Plody sú sladké, chuťovo veľmi dobré. Možno príde tuhá zima a bude všetko inak, ale zatiaľ sa figovník tvári akoby sem patril odjakživa. Tak trochu ma štve, že tieto exotinky (figovník, hurmikaki, asimina) si tu pekne vegetujú bez akejkoľvek ochrany, kým slivky, marhule, broskyne, višne i jadroviny sa musia boriť s kopou chorôb a škodcov ktoré na ne aj napriek chemickej ochrane stále číhajú. Ale ktovie - aj toto sa časom môže zmeniť... IH



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 18.9.2016 18:25

Letošní fíky z HK. Asi to bude odrůda Dotato.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.125 (?), 19.9.2016 18:54
Áno, môže to byť Dotato. Ja som obral druhú úrodu fíg v tomto roku dnes (foto). Veľkosťou ani kvalitou sa nelíši od tej prvej - júlovej. Odrodu bohužiaľ neviem povedať. IH. P.S.: Ospravedlňujem sa záhradkárom z vyšších oblastí, keď čítam že niekde nestihnú dozrieť slivky, tak mi príde trochu divné že tu plkáme o figách, sorry.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 141.174 (?), 19.9.2016 19:07

Napadá mě, abych nepřišel o nasazené plody, aby dozrály na jaře - zatím je fík docela malý, takže by se dal lehce ochránit nějakou fólií a trochu přihřívat, aby pod fólií nemrzlo. Termostat by se našel, stejně tak topné tělísko, případně žárovka. Popřípadě i malý automat, kdybych si chtěl pohrát se spínáním... Myslíte, že by to bylo rozumné a toto přitápení by nebylo příliš drahé? Dle průběhu posledních zim mi to přijde docela reálné.

A jak případně stvořit izolaci? Co třeba fólie dokola, pak vrstva vaty nebo slámy, a navrch ještě jedna fólie?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.125 (?), 19.9.2016 19:51
Petře, s tým vykurovaním a termostatom preboha nebláznite. Je to len rastlina, nie novorodenec. Zamerajte sa na tú izoláciu, prioritou je aby nezmrzla rastlina, nie figy (tie ešte budú). Môžem Vám povedať moje skúsenosti, keď som ešte okolo figovníka poskakoval (keď vymrzol 2. či 3.x tak som si povedal - "buď kamarát prežiješ sám, alebo vaya con díos". A odvtedy sú, paradoxne, výsledky najlepšie). Ale konkrétne: varianta s vatou či slamou určite nie! Navlhlo mi to a pod fóliou mi potom figovník plesnivel, lebo aj v zime máte plusové teploty a tej vlhkosti sa nedá zabrániť. Určite nepoužite nepriedušnú fóliu a v žiadnom prípade nie čiernu - zohrieva sa na slnku a spôsobuje obrovské výkyvy teplotu pod ňou. Mne sa najlepšie osvedčilo spraviť z latiek konštrukciu okolo figovníka - takú pomyselnú kocku či kváder, kým je rastlina malá tak sa to dá. Túto konštrukciu potom obtiahnuť netkanou textíliou bielej farby, v 2-3 vrstvách (teda z bokov a zhora, čiže dokopy 5 stien kocky či kvádra. Dobre pripevniť k latkám aby ju vietor neporušil (pripináčiky so širokou hlavičkou a špagátom obviazať dokola). Odspodu k stenám textílie nahrnúť hlinu, tak 5-10cm. Zhora ešte prikryť jednou vrstvou vodotesnej fólie-len tú hornú stenu kocky, aby tam zhora nezatekala voda, tiež použiť bledú farbu, nie čiernu. Rastlina tak zostane voľne uložená vnútri tejto kocky, chránená zo všetkých strán. Tým sa eliminuje najmä vplyv studeného vetra, ten je najhorší. Tiež nedochádza vnútri k rýchlym zmenám teploty, a to ani pri striedaní mrazivých nocí a slnečných dní. Podstatné je, že rastlina cez netk.textíliu voľne dýcha a nemá priamo na sebe nič čo by ju mohlo ohroziť vlhkosťou alebo námrazou. Ak sa s tým chcete pohrať, tak nejako takto. Mne sa to osvedčilo pri ochrane hurmikaki, asiminy i araukárie v prvých rokoch. Teraz mám už všetky rastliny v zime bez ochrany. IH
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 4.10.2016 10:47

Ok, mám připravený domeček pro fík :) Mám ho nasadit a uchránit před prvními podzimními mrazíky, nebo až skutečně v zimě? A mají šanci nasazené plody přežít malý mrazík?

Co se týká olivovníku - postupovat stejně, nebo udělat domeček třeba z bublinkové fólie pro větší tepelný odpor?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 4.10.2016 11:44

Kryty z igelitu začíná každý. Materiál ale stejně časem degraduje a pavučinovka je většinou jen na jednu sezónu. Takže to za několik sezón stojí víc, než kdyby se rovnou koupili desky polykarbovátu (který nyní na zimní kryty doporučuji nejvíce). Hlavně musí být možnost kryt větrat, nebo částečně otevřít (zejména na jaře). Pokud se to doplní nějakým topítkem, lze tak zimovat velkou škálu rostlin. Vhodnější je topení s ventilátorem, tolik oblíbené topné kabely jsou nejméně vhodné.

Balí se až v pořádné zimě, tj. obvykle v průběhu prosince.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 4.10.2016 12:35

Netreba ho dať predčasne, najvhodnejšie by bolo až keď figovník zhodí listy, resp. keď teploty začnú klesať k nule alebo tesne pod ňu.  Či malé plodíky prežijú zimu a na jar budú pokračovať vo vývoji Vám povedať neviem, skôr si myslím že nie (u mňa sa to stalo zatiaľ len raz, v tomto roku, možno to závisí aj od veku figovníka. S pravidelným prežívaním zimy u drobných plodov v našich podmienkach ale rátať nemožno).

Čo sa týka olivovníka, s ním nemám skúsenosti, ale bublinkovej fólii by som sa radšej vyhol (je nepriedušná).           IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 5.10.2016 10:42

No, olivovník má po loňském zmrznutí nové výhony, a je vysoký do půl metru. Takže by se jednalo o malý domeček z bublinkové fólie. Pokud se nepletu, na mladé růže se taky dávají na zimu sklenice. Takže ta neprodyšnost - opravdu by byla v tomto případě na škodu? Vloni byl kompletně obalený mocnou vrstvou chvojí, přesto byl na jaře zmrzlý. Myslím si, že ta fólie by mu mohla nějaký teň stupeň navíc přidat a omezit proudění mrazivého vzduchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.192 (?), 4.10.2016 17:02
Ten figovník sa asi zbláznil...:-) Toto som obral dnes (foto). Tretia úroda v tomto roku. Predsa len - sme na Slovensku, je október... IH


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika