Moruše



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7   
                     
host - 108.234 (?) 
15.7.2019 0:55

Před několika roky jsem si na zahradu nasadila "Trnavskou" moruši. Asi to bude něco bujnějšího:). Máme ji blízko plotu. Ke všemu i málo plodí. Chci ji přeroubovat. Využiji již vyrostlý kmen a naroubuji převislou moruši. Chci černé plody. Nedaří se mi ale zjistit, zda je více odrůd převislé moruše s tmavými plody, nebo pouze jeden. Ví někdo zda a pokud ano, jaké jsou varianty převislé moruše?

Díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 91.93 (?), 15.7.2019 16:27

Pokud jde o trnavské moruše, mají mnohem kvalitnější plody než jakékoliv převislé moruše. Nižší plodnost je u vás zřejmě dána nepřítomností samčího pylu. Jinak je to velmi plodná odrůda. Jak tedy vyřešit váš problém? Uvažoval jsem podobně a několik trnavských moruší jsem řezem a ohýbáním přeměnil na moruše mírně převislé. Stromky splňují všechny mé dřívější požadavky. V okolí mám mnoho samčích stromů, takže plodnost je velmi vysoká.

Stává se mi poměrně často, že se mi přeroubování moruše nepovede, přestože se mi to už mnohokrát povedlo. Nejhorší by bylo, kdyby se vám to povedlo, ale plody byly malé, méně chutné a bylo jich málo.

Ohýbání moruše
Ohýbání moruše
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.31 (?), 17.7.2019 5:55

Pokiaľ viem tak previslá moruša sa tu v Európe predáva v dvoch odrodách, ktoré si sú veľmi podobné. Obe majú plody čierne, drobné priemernej chuti. Sú to okrasné stromy a kvôli plodom ich nemá zmysel sadiť. Trnavská moruša má plody vynikajúcej chuti. Určite by som sa jej nezbavoval, teda za predpokladu že pre ňu máte vhodné klimatické a pôdne podmienky. Pokiaľ strom nemáte z dôveryhodného zdroja tak je dosť možné že Trnavskú morušu ani vôbec nemáte, čo by aj mohlo vysvetľovať tú neplodnosť. Pokiaľ to však naozaj je Trnavská moruša tak šanca že sa vám to podarí prevrúbľovať je minimálna. Iné moruše sa naopak od Trnavskej vrúbľujú pomerne ľahko. Nájdite si na internete ako vyzerá morus nigra(list, plod, púčiky, drevo atď.) a porovnajte s tým čo máte doma.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jiri_zak - (15) - 78.200 (?), 12.3.2020 14:35

Pekné.

Jen info, pane R.F... Z těch roubů od Vás mi zatím přežívá jen ta jedna černá na semenáčku. Docela stagnuje, takže bude asi také roubovaná na albu, jak psal kolega dříve. Navíc, srůst je nic moc, ale zlepšuje se.

Vloni jsem ještě provedl: 1x Forkertem Pendulu, 1x roub. do boku Pendulu, 1x Forkertem bílou a 1x kopulací bílou. Plus 1x Pendula a 1x ta bílá se nechytly. Už jsem to všechno rozdal, neb zahrádka je titěrná.

Jinak v krámě jsem objevil moruši odrůdy Dwarf. Prý černá "velkoplodá" o max. výšce tak 2,5-3m. Má někdo, prosím, zkušenost?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 8.82 (?), 20.5.2020 8:19

Jak vám letos rostou moruše?

Říká se, že se na ně zapomnělo a teď zažívají obrození, ale je to jen o tom, že se dají pěstovat jen v těch nejteplejších lokalitách. Jak budou dál pokračovat takové jara jaké zažíváme v posledních letech tak s nima můžem akorát zatopit. Nechápu proč je nabízí v zahradnictvích kolem 400 metrů a v okolí není ani jeden vzrostlejší strom. Tam už nikdy moruše nebudou, možná tak jedna ze sta.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 75.210 (?), 19.8.2020 10:46

Já jsem Ostravy a ve městě je několik šedesátiletých stomů moruší. Letos i přes divné jaro mi moje pendula bohatě plodila. i plody byly překvapivě veliké, možná díky dešti.  Koupila jsem teď odrůdy zakrslých moruší ´GERARDI´S DWARF a ´MOJO BERRY. Ty už asi tak mrazuvzdorné nebudou. Má s nimi někdo zkušenosti? Eva

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 40.254 (?), 21.5.2021 8:24

zdravim, gerard dwarf asi nebude dostatečne mrazuvzdorna, nejakych -13 a obraži z krčku, ma byt in vitro.Take se rozhodla kvest v zaři, To,že zmrznou tenke letorosty je jedna vec, ale 1cm a vic me zarazilo.Zkusim na zimu zakryt.Ale to neni řešeni, to už bych musel zakryvat kde co.To druha moruše ilinois E.je o 10 metru dal, snad na vetšim pruvanu a v pohode.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 1.123 (?), 21.5.2021 16:23

Minulú jar som kúpil Ger. Dwarf.

Nebolo ju kam posadiť, tak nakoniec provizórne ostala v kvetináči celú zimu vonku.

Minimum v zime sme mali cca -16 a drobná rastlinka je teraz úplne bez poškodenia, raší 100% očiek.

Teda ak to je naozaj G. D. však poznáme ako to je s našími priekupníkmi... dozviem sa za rok dva...

Časť rastliny bola počas najtuhších mrazov pod snehom, ale nemyslím že by boli pod snehom aj vrcholky a tie sú tiež na 100% bez poškodenia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.196 (?), 11.7.2021 9:06

Vidím špatné-nedokonalé zhojení místa štěpování. To může být hlavní příčinou. Snad i sucho-ikdyž přemíra vody taky není ok... Zkuste štěp.voskem zatřít to místo roubování, zkypřit půdu pod stromkem, zkontrolujte úvazky-zda se někde po trase nezaškrcují. Jestli se stromek při větru víc hýbe, tak se v zemi trhají kořínky, vznikají nežádoucí, větší dutinky-pevnější opěrný kolík, než bambus je lepší-např.násada ke klasickým železným hrábím je to pravé ořechové i pro převislou moruši. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  6,  7   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika