Hnědé skvrny na listech kiwi



hejduk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) 
27.7.2006 10:28, zobrazeno: 11839x

Chci se s Vámi podělit o zkušenoust, související s vedry těchto dnů. Dvouletou sazenici / odr. Mafil od Starkla / jsem vysadil pod skleník do zeminy, kterou lze nazvat jílovitá navážka. Díru cca 50cm hlubokou, naplněnou kompostem, jsem považoval za dostačující domov pro rostlinu. Dvouletá rostliny výborně rostla, obtáčela bambusovou tyčku. V době vedra jsem ji, stejně jako okolní rajčata denně hodně zaléval, ale náhle se na ní objevily skvrny na listech, které rychle zachvátily celou rostlinu. Konce výhonů zčernaly a já jsem očekával zánik rostliny. Proto jsem  přestal rostlinu zalévat a k mému údivu se objevily nové postranní výhony a tyto jsou zcela zdravé. od té doby  - a je to asi 3 týdny jsem rostlinu zalil jen jednou - cca 3 litry a zjišťuji, že roste výborně. Něco podobného sjem zažil pouze u rostlin v květináčích, které na přemíru vody reagují zhnědlými lístky a konci výhonů.

Závěrem tedy podotýkám - mladé rostliny minikiwi lze přelít a tímto způsobit poškození v plném rozsahu rostliny. Vzhledem k tomu, že je to moje první zkušenost tohoto druhu, zveřejňunuji ji i s fotografiemi poškozené rostliny.

Závěr: rostlinám minikiwi bez drenáže na nepropustném podloží uškodí přílišná zálivka, nedostatečnou zálivkou nedojdou velké újmy, pouze zastaví růst a schlípné listy prozrazují stav rostliny.

Těším se na Vaše příspěvky, týkající se podobných problémů.

J. Hejduk

poškozené listy
poškozené listy
nové postranní výhony
nové postranní výhony
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 166.20 (?), 27.7.2006 22:40

To jsem rád, že nejsem sám. Je ale zajímavé, i mně se to stalo na Mafilu od pana Chovance. Mám ho nasazeného jako poslední v řadě a myslel jsm že se mi to stalo spálením nerozpuštěného KRYSTALONU na dně konve. Všechny ostatní i ty od Vás jsou bez problémů. Už ale normálně roste jakoby se nic nedělo. Možná že přílišná péče škodí. No ale mám větší problém, tím že zalévám, mně navštívil krtek a každý den mi to pěkně převrátí. Musím mu pověsit plechovky, nebo něco jiného ale kam se mi přestěhuje když nemám souseda.

Tak atˇ nám to všem pěkně roste a nic nezlobí.

VašekB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 71.48 (?), 1.8.2006 22:08
Opravuji chybný  údaj v prvním článku. Původ uvedené odrůdy Mafil není od Starkla, ale od Chovance.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 235.88 (?), 6.8.2006 13:28

Měl jsem podobný problém letos na jaře v tom deštivém období, po příchodu slunečného počasí ce to samo upravilo, byly napadené jen tři postranní výhony. Mám na zahradě dvě odrůdy minikiwi a napadená byla jen odrůda která s většími listy podobnými jako na Vaší fotografii (měla by mít větší podlouhlé plody).Druhá rostlina s menšími tmavšími a tužšími listy byla úplně zdravá jmenuje se tuším SOLO(?)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika