Rosolovité vejce



Stránky: 1,  2   
host - 228.37 (?) 
9.8.2015 13:52, zobrazeno: 25975x

Dobrý den, občas se mezi vejci z domácího chovu vyskytne rosolovité vejce, které drží pohromadě a ani nejde při rozklepnutí vyklepnout ze skořápky. Čím to je, nevíte někdo? Ačkoliv není nijak cítit, mám obavy jej používat v kuchyni, tak jej vyhazuji.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 157.239 (?), 9.8.2015 14:39

Dobrý den. Předběžná opatrnost je namístě, co se vymyká normálu a neznáme okolnosti, to na talíř nepatří. Nos nás může zraditenlightened, co zatím nepáchne, za hodinku může. Pro upřesnění-rosolovatí bílek, žloutek nebo oba? Má vaj.obsah ještě jiné zvláštnosti-barevné? Ten domácí chov probíhá u Vás-jinde? Všechna vejce mají jednobarevné skořápky? Jak často jsou vajíčka sbírána, v jakých podmínkách jsou skladována-teplota, vlhkost,  světlo-Sluncecool, za jak dlouho od snesení je roztloukáte?...Může to být porucha pipky-neschopnost využít a do vejce zabudovat všechny ovlivňující komponenty-např.vit.řady B, činnost bakterií, plísně, ale také-téměř bych si na to vsadil-, že Vám Vaše vajíčkacheeky namrzla v chladničce. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 9.8.2015 16:56

Upřímně mě zajímá o jaký problém se jedná, protože jsem se s něčím podobným ještě nikdy nesetkala..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 228.37 (?), 9.8.2015 17:40

Vejce můj otec kupuje od své známé, jak často je sbírají nevím, skořápka je jednobarevná, béžová, od ostatních se vůbec neliší - až po rozklepnutí surprise Namrznutí vylučuji, protože je skladuji v obalech po 10 a bývá i uprostřed. Navíc, podle mě, kdyby bylo zmrzlé, tak po rozmrznutí vejce povolí a rozteče se, ale tohleto je prostě ztuhlé pořád - hlavně bílek, žloutek nevím, tak podrobně jsem to nestudovala. Spíš mám dojem, že je to záležitost jedné slepice, která "vyrábí" vejce nějak jinak smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 245.130 (?), 16.8.2015 21:40

Napadá mě jedině možnost, že skořápka je příliš tenká, vejce starší a bílek vysychá, tím pádem tuhne a drží na skořápce. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Veselka10 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (362) - 134.151 (?), 17.8.2015 1:46

Tak jsem si dneska vyrobila šest rozsolovatých vajec, tedy vařených. Je to pochopitelně trochu nadsázka a i když jde o jinou situaci, tak by to s teplotami a celkově podmínkami ve kterých jsou vejce sbírána, skladována, stejně jako stavem vajec-vejce mohlo souviset.

Koupila jsem si formy na vaření vajec bez skořápky a výsledky jsou dva, jedním z nich je, že vařené vejce je takové rozsolovité a druhým, že formy letěli do koše.

I když formy byli dobře zavřené, tak se v nich utvořilo trochu vody a vejce uvnitř jsou rozsolovité vysloveně nalepené na obalu a za žádných okoloností nešla vyklopit. Čili bych se přikláněla k tomu, že v přirozených podmínkách vzniklo něco tomuhle stavu podobného.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.90 (?), 17.11.2015 8:33

Mám na velké zahradě 20 slepic - je pravda, že některé vejce je také rosolovité, jak popisujete výše, ale to je i v létě. Nechápu to co popisujete, musím to více sledovat, protože jsem je používala.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 181.249 (?), 5.1.2016 23:08

zdravím, občas se mi to také stalo, kupovala jsem vejce od sousedky a stalo se, že jedno vejce zhruba z padesáti bylo takové jiné, jakoby ste ho nechaly minutu vařit, napovrchu zakalený, gelovitý bílek, žloutek ok, bez zápachu, bez nějakých divných nezvyklích projevů, řekla jsem si, že ho sousedka dala vařit a pak si to rozmyslela a zamotala ho mezi ostatní vejce na prodej. Teď mám vejce svoje, vyráběla mi je jedna mladá slepice, ona vůbec snášela všelijakou divočinu(jen žloutky, klidně několik najednou, vejce bez skořápky, dvě vejce v jednom(né, dvoužloutkové ale dva v jednom), pak byla dve vejce v jedné skořápce obalené dalším bílkem a vaječnou blanou a lehkou skořápkou) jela jsem po ní jak slepice po flusu, abych ji našla(30 slepic) a klepla do polívky, ale časem se tyhle potíže vytratily a proto se domnívám, že je to záležitost mladých nevyzrálých slípek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 203.93 (?), 5.8.2022 18:29

Dobrý den,

mám stejnou zkušenost. Zdědila jsem dvě slepičky - slušně zanedbané důchodkyně. Je jim 5 let, ale po půlroční patřičné péči nesou obden každá vajíčko. Jedna bílé s pevnou skořápkou a klasickým vnitřkem. Druhá béžové vajíčko s rosolovitým bílkem, normálním žloutkem a velmi tenkou skořápkou. Tato slepička i postupně ztrácí peří. Roztoče nemá - usuzuji z toho, že se nikterak nedrbe. 

K těmto důchodkyním jsem si letos koupila dvě nové slípky. Všechny jsou ve zcela novém zděném kurníku a řádném výběhu. A protože mám slepiček tak málo, uklízím jim v kurníku každý den. Krom této jedné opelichanky jsou všechny krasavice s lesklým peřím. Dostávají samé dobroty i vitamíny a minerály. V kurníku mají hobliny s ořechovým listím. Proto se domnívám, že nemocná slepička nebude. Je naprosto v pohodě, zvědavá jak Keliška, u dobrot vždy první. Jedinou vadu tato slípka má, a to tu, že mi občas ze svého vajíčka vyklove žloutek.  Ale jen ze svého, ostatních se nedotkne. 

Poptávala jsem se starousedlíků s letitou praxí v chovu slepic a vždy jsem dostala odpověď, že nikdy nic takového neřeší. Jakmile se jim cokoliv na slépce nezdá, jde automaticky chuděra do hrnce na polívku. Takže ani já nevím, zda je rosolovitý bílek špatný nebo ne. Ale slepičku nezabiju, protože po docela strastiplném životě u lakotných pánů je u mě na vejminku. 

V každém případě jsem zvědavá, zda někdo odhalí, co to může být. 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.196 (?), 6.8.2022 8:04

Vaše stará slepice je nemocná-jak navenek, tak vnitřně. Může být nebezpečná těm ostatním-tím, že se stane zdrojem infekcí-pokud už jím není. Tuto mou domněnku prověří čas, který jste se jí rozhodla dát. V mém chovu už by místo neměla, ale pokud by se např.má Láska na takové zvířátko upnula podobným způsobem jako Vy, tak bych mu okamžitě zbudoval separé exklusivcheeky-sólo výměnek. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika