Špendlíky či ryngle?



galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?)
27.1.2015 9:07

Špendlík je samostatná kapitola naších švestek... podobně jako npř.rengloty, myrobalány,blůmy, mirabelky,aj.Tipala se jako špendlík tváří, ale není jim.Mě nejznámější je špendlík katalonský.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 27.1.2015 8:11

To máte pravdu, lokalita od lokality je to různé jak širokou škálu silvoní lidé zahrnují do pojmu špendlík. Obecně jsou to drobnoplodé slivoně od plodových po podnožové myrobalány a vzhledově podobné plodové mirabelky. Jsou taky lokality, kde aleje švestek byly vykáceny a z kořenů obnovily podnožové "špendlíky". Ty jsou často množeny ze semen a tak je takováto alej "kouzelná" rozmanitostí v době zrání a vybarvení plodů (znám jednu 4 km dlouhou). Kulturní odrůdou je pak Obilnaja.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 27.1.2015 8:59

Stando, trošku to mlžíte. Že se špendlíkem lidově   nazývají mirabelky a myrobalány, je pravda, ale není to správně. Jak píše Mikeš, opravdové špendlíky jsou něco jiného. Žluté, oválné plody, strom fenotypicky podobný švestce, jen listy jsou nepatrně menší a možná tmavší. 
    To, co v dnešní době situaci komplikuje, jsou žlutoplodé švestky, slívy a křížené mirabelky - Tipala, Thames cross, Aprimira, Belamira, Miragrande a mnoho dalších. Tyto nové slivoně pravé klasické špendlíky - při vší úctě a nostalgii k nim - v řadě vlastností překonávají. Jejich plody se chutí špendlíkům dost podobají, jsou navíc mnohdy větší a hlavně s vyšší tolerancí k šarce. Rozdíly mezi těmito novými slivoněmi a špendlíky se skutečně stírají.
     Obilnaja je jedním z mnoha šlechtěných myrobalánů. Plody se špendlíkům a mirabelkám naprosto nepodobají - tvarem, barvou ani chutí. Stejně tak dřevo a listy připomínají spíš myrobalánovou podnož než kulturní odrůdu. Na obrázku jsou plody planého myrobalánu, Obilnaja je má velké a modrofialové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 178.235 (?), 27.1.2015 9:25

Vlákno o špendlících se vleče už pěkně dlouho a nikdo s přibývajícími čtenáři neví, kdy mu bude konec.Špendlík je žlutý, protáhlý plod, který nenahradí žádná jiná napodobenina : když dozrává na dálku voní a průběžně po dozrání padá.Na zemi vydrží dost dlouho a většinou ho také netrhám, ale opatrně otřásám a sbírám. I vůně marmelády je neopakovatelná.K šarce moc tolerantní není, ale deformací plodů tolik netrpí jako jiné modré ovoce. AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Dana22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (325) - 83.225 (?), 1.2.2015 19:33

Ano, snad žádné jiné ovoce nevoní tak na dálku jako špendlík. Taky je sbírám, jsou jako med. Stromek nám narostl moc do výšky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 251.226 (?), 27.1.2015 9:27

ano, na obrázku jsou plody podnožového "špendlíku".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 27.1.2015 11:05

Na obrázku vidím plody nějakého drobnoplodého myrobalánu.Myrobalány mají tvar kulatý, někdy na slupce s barevným krytím.Velmi často se jako podnož používají.Špendlíky mají tvar podlouhlý, na obou koncích zůžený, velikostí o něco menší jak švestka pravá.Chutově výraznější, typicky špendlíková.Destilát ze špendlíků je aromatický.Myrobalány zdaleka takovou kvalitu nemají,jsou mdlé chuti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 27.1.2015 9:07

Špendlík je samostatná kapitola naších švestek... podobně jako npř.rengloty, myrobalány,blůmy, mirabelky,aj.Tipala se jako špendlík tváří, ale není jim.Mě nejznámější je špendlík katalonský.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 177.182 (?), 13.1.2008 17:37

No co já teda vím, tak se oficiálně dají stromky "špendlíku" na pálenku/gořalku a marmeládu, tj. ty "žluté švestky", koupit v zahradnictví v Kyjově (někde u nemocnice), kde je můj kamarád ze Strážnice pravidelně kupuje a dává k sobě do sadu. Tyto stromky jsou navíc certifikované a patří právě k té staré odrůdě z Bílých Karpat, která se může tímto označením  právem pyšnit. Můj dědeček vždy bojoval s babičkou o ovoce špendlíku, buď  vyhrála marmeláda a nebo gořalka. Hlasuju pro gořalku neboť je to prastarý lék a je lepší než klasická slivovice a marmeláda do domácího dortu je taky fantastická, na kterou meruňková nemá ani náhodou.. Tak ať se vám je podaří sehnat a rostou.. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 165.134 (?), 27.9.2006 22:59

Dá se vypěstovaz pecky, ale vlastní zkušenost zatím nemám, jak je to se šarkou nevím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 85.27 (?), 29.9.2006 22:19
Myrobalán lze z pecky vypěstovat snadno, šarka se přes semeno nepřenáší. Požitelný je pak jen jako podnož, plody mohou být jiné, často horší, než zasazená pecka.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika