Jochelina



host - 158.236 (?) 
11.5.2012 9:23, zobrazeno: 7769x

dobry den,

muzete, prosim,  porovnat jochelinu a jostu - plod, chuť...

dekuji

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 98.57 (?), 5.7.2015 16:59

myslim si, ze josta je rybiz s angrestem a jochelina angrest s cernym rybizem, kterou mam na zahrade a nedela strapce jak rybiz ale spíš jako angrest. Zdravim

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.81 (?), 5.7.2015 19:12

Dobrý den.
Porovnat Jostu a Jochelinu nemůžu, protože Jochelinu neznám. Jen její obrázky a texty o ní. A přesto píšu do této diskuze.
Píšu proto, že Josta není jen jedna a neměnná odrůda. Jost je více různých. Tak kterou máte na mysli? K těmto křížencům mám totiž osobní vztah, který vznikl začátkem 70tých let na škole technicko-biologického zaměření. Tehdy zřejmě osnovy požadovaly opakovat, že druhy se nemohou mezi sebou křížit. Uvedl jsem informaci z tisku, že v Německu šlechtitel vypěstoval tyto (a další) křížence. Za opakování této informace ve škole mi pedagog hrozil snížením známky z chování. Dnes může o Jostě mluvit a psát každý a dokonce jí i pěstovat. Inu pokrok.
Znám alespoň tři typy Josty. Jeden tvoří vzpřímené, vysoké keře se silným dřevem. Plodí převážně v přisedlých hroznících po 2-3 bobulích, někomu větší, někomu menší plody. Pak typ, který je více poléhavý a mívá bobule převáženě jednotlivě. Zdá se mi, že i trochu větší. Před časem se prodávala zřejmě polská odrůda Josty se jménem Kroma. Mívá list i na dlouhé stopce hrozníku.
Tak jako rybíz, i Josta dobře klíčí že semínek na vlhkém, přistíněním místě, třeba pod keřem a to bez jakékoli péče. Připadá mi zajímavé, jak se malé semenáčky Josty vzhledově mezi sebou liší. Některé připomínají více angrešt (i s trny), některé více rybíz. Později ale tyto rozdíly ve vzhledu mizí. Mám takových semenáčku řadu a jsem zvědavý na jejich plody. Zkuste si také vypěstovat „vlastní“ odrůdu Josty ze semínka. Na vhodném místě to jde samo. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 1.74 (?), 8.4.2018 21:46

Jochelina má v porovnání s Jostou sladkou chuť, bobule jsou spíše více do červena. Problém je, ale padlí. Konečky větví zhruba v době, kdy jsou už plody zralé, začínají chytat bílou plíseň či padlí? Je tedy třeba ošetřit nějakým fungicidním přípravkem. Prevence je snad částečně slumnné místo a větvě více nad zemí, aby byly vzdušné, tedy prořez. Možností je i zakrácení napadených konců větví, přesto plodí i dalším rokem. Jochelina se pravděpodobně šíří volně mezi zahrádkáři a asi to není zaregistrovaná odrůda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika