Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Dobrý den.
Porovnat Jostu a Jochelinu nemůžu, protože Jochelinu neznám. Jen její obrázky a texty o ní. A přesto píšu do této diskuze.
Píšu proto, že Josta není jen jedna a neměnná odrůda. Jost je více různých. Tak kterou máte na mysli? K těmto křížencům mám totiž osobní vztah, který vznikl začátkem 70tých let na škole technicko-biologického zaměření. Tehdy zřejmě osnovy požadovaly opakovat, že druhy se nemohou mezi sebou křížit. Uvedl jsem informaci z tisku, že v Německu šlechtitel vypěstoval tyto (a další) křížence. Za opakování této informace ve škole mi pedagog hrozil snížením známky z chování. Dnes může o Jostě mluvit a psát každý a dokonce jí i pěstovat. Inu pokrok.
Znám alespoň tři typy Josty. Jeden tvoří vzpřímené, vysoké keře se silným dřevem. Plodí převážně v přisedlých hroznících po 2-3 bobulích, někomu větší, někomu menší plody. Pak typ, který je více poléhavý a mívá bobule převáženě jednotlivě. Zdá se mi, že i trochu větší. Před časem se prodávala zřejmě polská odrůda Josty se jménem Kroma. Mívá list i na dlouhé stopce hrozníku.
Tak jako rybíz, i Josta dobře klíčí že semínek na vlhkém, přistíněním místě, třeba pod keřem a to bez jakékoli péče. Připadá mi zajímavé, jak se malé semenáčky Josty vzhledově mezi sebou liší. Některé připomínají více angrešt (i s trny), některé více rybíz. Později ale tyto rozdíly ve vzhledu mizí. Mám takových semenáčku řadu a jsem zvědavý na jejich plody. Zkuste si také vypěstovat „vlastní“ odrůdu Josty ze semínka. Na vhodném místě to jde samo. JG

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika