Uvedený způsob stříhaní mám rovněž ověřen. Nechávám max. 5 výhonů na podzim a na jaře zastřihuji postranní výhony na 3-5 oček. V průběhu sezóny navíc, oproti uvedenému doporučení zastřihuji nový výhon, pokud má více než 2 m. (oporu mám 2m vysokou). Na podzim by jsem jej stejně zakrátila a alespoň nezahusťuje keř. Včera jsem zakracovala nové výhony poprvé.
Mám celkem 9 keřů a z nich vytvořen plot na silné opoře, vysoko vyvázané. Ostružiny jsou v době zrání velmi těžké.Odrůdy Black Satin, Thornfree, Navaho Lochness, Thornless + jedna malinostružina beztrnná.Tato skladba mi zabezpečí sběr ovoce od začátku července až do konce září. Odrůdy nakvétají a zrajou postupně za sebou a některé se v době zrání překrývají.V době zrání dávám 3 lapače os a much. Mám jižní svah, kde slunce doslova praží. Při výdatné pravidelné zálivce hadicí (ne pouze konví) jsou plody velké cca 3cm, také dle odrúdy. Za sezónu sezbírám cca 3-4 velké kbelíky ostružin a malinostružiny, které úspěšně zkonzumujema a kuchynsky zpracujeme na zimu.Největší jsou ty oválné odrůdy. Popis odrůd a doba jejich zrání je na internetu. Momentálně nemůžu najít odkaz na stránku, kde jsem měla celkový přehled a foto (jsem na jiném PC). Nelekejte se, když na zimu a hlavně na jaře vypadají ostružiny pouze jako do nebe trčící hole, na kterých je pár bočních výběžků. Obvykle tím matu soudsedy, kteří si myslí, že mi "živý plot" vymrzl. V létě se Vám tato péče bohatě odmění. A ještě jedno upozornění. Na jaře se tvoří v zemi do vzálenosti cca 20 cm od rodící ho keře nové výhonky. Pozor, aby jste je při plení nezničili. Označřte si je předem nějakou tyčkou.