Borůvky chřadnou



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?) 
31.7.2023 13:49, zobrazeno: 51366x

Před dvěma lety jsem koupila kanadské borůvky. Po zakoupení jsem je přesadila do většího květináče a loni na jaře pohnojila granulovaným hnojivem Orgamin na borůvky. Celkem se jim dařilo, vykvetly a měly výborné borůvky. Bohužel jenom 2 keříčky, třetí v půlce léta zaschl a vůbec netuším proč. Zbylým se dařilo, ale neměli moc velké přírůstky. Dočetla jsem se zde, že potřebují hodně dusíku a mají se na jaře pohnojit síranem amonným. Tak jsem letos na jaře starou zem pohnojila roztokem síranu amonného, přesadila do většího květináče do substrátu pro borůvky a ještě přidala dlouhodobě působící Orgamin v domnění, že krásně porostou. Bohužel se přírůstky nekonaly, borůvky sice kvetly, ale 2/3 plodů zaschly a dokonce na každé borůvce uschly i nějaké větvičky. Teď konečně začaly rašit nějaké přírůstky, ale listy jsou divné (viz foto). Napadlo mě, že jim nějaký prvek chybí, možná i důsledkem přehnojení dusíkem, ale jaký? Draslík jim můžu dodat síranem draselným, hořčík hořkou solí. Na fosfor mám superfosfát, ale ten asi kvůli obsahu vápníku dát borůvce nemůžu. Dusíku už mají určitě dost, možná i moc, protože když mi tam začne růst nějaký plevel, tak bují jako blázen. Nepoznáte někdo podle listů co jim chybí? Už se bojím je něčím přihnojit, abych jim neuškodila ještě víc.

boruvka - listy
boruvka - listy
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 61.152 (?), 31.7.2023 14:00

Kolik přeně toho hnojiva jste dala? Možná jsou přehnojené. 

Já dávam na začatku jara Biomin pro borůvky a až pak na konci jara síran amonný. Pro mále rostliny méně, pro větší více.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.196 (?), 31.7.2023 14:41

Poskytl bych jí asi 2krát větší nádobu. SPCH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 31.7.2023 15:00

Když jsem je letos na jaře přesazovala z květináče 25 cm do 32 cm (necelé 2 roky od koupení a prvního přesazení), tak nebyly nijak moc prokořeněné, větší květináč nebude určitě zatím třeba, tam problém nebude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 31.7.2023 14:53

Toho síranu amonného jsem asi dala moc (na sáčku bylo psané pro borůvky 20 g na metr čtvereční, průměr květináče byl 25 cm, odhadla jsem to tak na desetinu a dala 2 g každé borůvce (rozpustila jsem je v litru vody), ale když to teď počítám přesně, tak to asi měl být jenom 1 g. Pak jsem je asi za 3 týdny přesadila do květináče o průměru 32 cm a přidala 2 lžíce Orgaminu (dříve biomin). V návodu bylo 3 lžíce k borůvce, ale říkala jsem si, že ještě není tak velká a 2 lžíce stačí. No asi jsem je přehnojila dusíkem, ale jak je mám jinak donutit aby mi pěkně vyrostly, nějak se jim nechce a po dusíku by měly. No teď už jim dusík neodeberu, neschází jim důsledkem nadměrného dusíku jiný prvek?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 63.57 (?), 31.7.2023 20:16

Objem /ne průměr/ květináče je jaký? Pro dlouhodobé pěstování to chce min. 50 litrů.

Síran amonný - 20% dusíku, Orgamin -12,5 % dusíku. Na dospělou rostlinu /stáří 8 let tj. cca 5 od výsadby se doporučuje cca 25 g dusíku v čistých živinách/

Čili 2x ročně 100 g Orgaminu /4.lžíce/. Já dávam na jaře na dospělé rostliny 4 lžíce Orgaminu a pak na konci jara 2 lžíce síranu amonného. Ale nemám je v květinači, tam je potřeba hnojit méně.

2 lžíce Orgaminu... 40-50 g... tj. 5-6 gramů dusíku... to není mnoho. 2 gramy síranu amonného... 0.4g dusíku... to je nic. Takže přehnojené asi nebudou.

Nejsou přemokřené? Nezalíváte je moc často?

Nedělal bych teď nic a vyčkal až se to samo srovná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 31.7.2023 22:00

Objem má asi 20 - 25 litrů. Zatím je to málo, ale ty rostliny jsem kupovala před 2 lety a chtěla bych je zhruba každé 2 roky přesadit do většího květináče, až těch 50 - 60 litrů dosáhnu (počítám ještě tak 2x) Přijde mi hloupost dát malé sazenice hned do 50 l květináče.

To že jsou možná přehnojené dusíkem jsem usoudila z toho, že když mi v nich začal růst plevel, tak bujel 3x tolik, než na záhoně. Borůvky ale nebují a bojím se, že samo se to nesrovná. Jsou nějaké špatné už od časného léta. Nejdřív zaschly asi 2/3 plodů, pak i některé větve a teď když konečně začaly růst nové listy, tak mají evidentně chlorózu (viz obrázek). Něco jim chybí (nebo přebývá). Pokud nikdo nic rozumného neporadí, tak asi zkusím vysypat zatím nezakořeněnou zem a smíchat půl napůl s čistou rašelinou a pak pohnojit krystalickým hnojivem na borůvky (raději v poloviční dávce). To dodá všechny mikroprvky, tak snad i to co jim chybí. Nic lepšího mě zatím nenapadá.

Co se týká zálivky, tak je zalévám zhruba jednou za dva dny (když neprší, což do minulého týdne bylo asi 2 měsíce). Vodu používám dešťovou, máme ve sklepě několik sudů a zalévám s ní jenom borůvky, jahody a rajčata, tak mi kupodivu vystačila. Borůvky myslím nezalívám moc, většinou jednou za dva dny, odhaduju tak 1-2 l vody každé. Vždycky jí trochu naleju z konve, dokud voda neproteče do misky. Tu do druhého dne vcucne a ten další jí zase zaleju. Jenom když bylo přes třicet, tak jsem je zalévala každý den. Teď tu konečně začalo pršet (po dvou měsících), tak bude zalitá asi víc, ale doteď myslím přelitá nebyla a ten problém se špatným stavem trvá už dlouho a už ho musím nějak řešit, než mi borůvky uschnou, jako ta třetí loni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 63.57 (?), 31.7.2023 22:22

Průměr je 32 cm a objem má asi 20 - 25 litrů? To se mi nějak nezdá.

Dát malé sazenice hned do 50 l květináče není hloupost, nemusela byste je v budoucnu přesazovat. Hloupost je spíš to dělat naopak.

Na listech je vidět chloróza, nedostatek Fe nebo Mg. Ale tento nedostatek může být a často bývá relativní - tj. příčina může být např. v špatném pH substrátu, které má být 3,5-5,0. Můžete udělat postřik hořkou solí nebo Fe /YaraTera TENSO IRON/, pokud máte. Spíš je ale potřeba zjistit příčinu než dodávat mikroprvky.

2 polévkové lžíce hnojiva není až zas tak moc, i když by bylo lepší je dát postupně a ne najednou.

V čem to máte vysazené? Psala jste o substrátu na borůvky a teď píšete o nějaké zemi. Nic bych napůl nemíchal, vysadil bych do čisté rašeliny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 254.81 (?), 1.8.2023 0:06

Ten objem je jenom odhad, ale zase tak moc mimo to nebude. Kdyby byl květináč válec, tak je objem Pí * r * r * v, takže 3.14 * 1.6 * 1.6 * 3 = 24 (zaokrouhleně), květináč je ale komolý kužel a hledat vzorec na výpočet komolého kužele a měřit květináč ze všech stran se mi opravdu nechce, myslím že vědět objem tak přesně není nutné. Je to prostě trochu míň než 24 l.

PH substrátu bohužel nevím jak změřit. Lakmusový papírek mi nefungoval (byl možná moc starý). Síran amonný ale PH dost snižuje, takže když jsem s ním na jaře pohnojila, tak bude PH spíš méně než více. Minulý rok jsem s ním nehnojila a borůvky prosperovaly víc. I když taky příliš nerostly, tak aspoň měly normální listy a nezaschly plody.

Vysazené jsou v substrátu na borůvky. Když ho všechen vysypu a dám je jenom do rašeliny, tak zase nebudou mít žádné živiny. Myslela jsem, že pokud jsou přehnojené, tak smícháním nynějšího substrátu s rašelinou půl napůl to přehnojení snížím.

Hořkou sůl mám. To železo bohužel ne, můžu se podívat, jestli ho tu v nějakém zahradnictví nemají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 63.57 (?), 1.8.2023 0:40

Na některých květináčích bývá uvedeno, jaký mají objem. Mám 10 litrové a ta šířka nahoře je kolem 30 cm. Ale to není důležité.

2 gramy síranu amonného pH substrátu nesníží, to je miniaturní množství.

Vysypat můžete opatrně jen to co není prokořeněné, takže doplnění rašelinou nebude mít na případné přehnojení prakticky vliv. Ale může to mít vliv na to, že pH v blízkosti kořenů se zlepší.

Můžete zkusit zálivku s hořkou solí, já dávám ročně 2x 10 g hořké soli na rostlinu. Takže 10g do 10l konve, rozmíchat a postupně zálevat, aby se dosáhlo 10-20 g na rostlinu.

TENSO IRON se prodává v balení 1 kg, takže je to dost velká počáteční investuce. Dříve to prodávali nějaké akvarijní potřeby rozvážené po 50-100 gramech, ale už to asi nedělají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika