angrešt a rybíz

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?)
11.10.2010 20:27

Stromkový angešt podle mne má asi tak 2 výhody. Opravdu se lépe sklízí a dá se pěstovat tam, kde je minimum prostoru ale jiné výhody nevidím. Obvykle jej 90% pěstitelů neumí udržovat (hlavně střih) a pak vzniká něco podivně zakrnělého s částmi odumřelými a s miniaturními plody a s ještě kratší životností. Mám li k dispozici dostatek půdy (a to mám až moc), tak keř je výhodnější a to další množení jenom hračka (hřížením).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 81.81 (?), 11.10.2010 16:57

Velkovýsadba, pravda, nezná stromkové rybízy, ale u angreštů bych si tak jistý nebyl.
   Stromkový angrešt je modní záležitost - řekl bych posledních 40 let.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 11.10.2010 20:27

Stromkový angešt podle mne má asi tak 2 výhody. Opravdu se lépe sklízí a dá se pěstovat tam, kde je minimum prostoru ale jiné výhody nevidím. Obvykle jej 90% pěstitelů neumí udržovat (hlavně střih) a pak vzniká něco podivně zakrnělého s částmi odumřelými a s miniaturními plody a s ještě kratší životností. Mám li k dispozici dostatek půdy (a to mám až moc), tak keř je výhodnější a to další množení jenom hračka (hřížením).

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 11.10.2010 23:06

Nemám nic proti keřovým angreštům, jsou dlouhověké, snadno se, množí, kvalita plodů je stejná. Vyžadují ale dokola podpěru, jinak se válí po zemi. Neviděl jsem angreštové plantáže, ale měl jsem za to, že i ve velkovýsadbách se pěstuje na stromcích.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 12.10.2010 7:46

Při udržovacím řezu dávám přednost uřezání těch "poléhavých" větví a až pak "pročistím" vnitřek. Ale obvykle to mám rozděleno na dvě etapy v opačném pořadí. Hned po sklizni pročistím vnitřek a redukuji počet nových výhonů na pár aby ty jednoleté ponechané do konce sezóny ještě zesílily a vyzrály. Brzy na jaře odstraním některé ty velké staré a hlavně poléhavé a to jak kdybych ten keř "nakopnul" k růstu a dobré úrodě. Netrvdím, že můj způsob je nejlepší jenom se mne zdá, že se osvědčuje.

host - 200.227 (?), 11.10.2010 18:31

Každý rok i letos mají keříčkové v Obi, Bauhaus a Baumaxu.

host - 149.23 (?), 18.10.2010 15:32

Dík za tip. Také jsem marně sháněl keřový angrešt (i ve Věžkách nyní na podzim) a nesehnal jsem s tím, že "se keř nedělá". Na základě Vaší informace jsem se vydal do Baumaxu. Tam měli dvě odrůdy - červený Hinnonmaki a žlutý Invicta. Rostliny byly v květináčích s obrázky, řádně zalité a v dobré kondici. Cenovka byla - 99 Kč, ale u pokladny chtěli za dva kusy 59 Kč. Takže velká spokojenost. Doufám, že mě úroda o ni nepřipraví... Zdeněk

host - 137.170 (?), 18.10.2010 10:15

Dobrý den. Jste trpělivý. Pokusím se poradit. Pěstuji angrešty jako keře. Keř upravuji podobně jako pravokořenný stromek, ale s více kmínky a oporou. Angrešty jsem skoro všechny koupil jako stromečky na meruzalce. Podle odrůd, které jsem hledal. Stromkovou sazenici jsem pak nezasadil svisle a s opěrným kůlem, ale vodorovně (tedy přibližně, mírně šikmo). Růst angreštové korunky je pak stejný, stromek nebo keř. Technicky: Vybral jsem stromek s jednostrannou korunku nebo ji jednostranně přistřihnul. Vykopal dvě jamky (jedna k zakořenění korunky, druhá na kořeny stromku) spojené rýhou. Stromek založil skoro naplocho (u kořenů trochu ohnul dolů, u korunky nahoru). Vypomohl jsem si kolíky, provázkem (kamenem, cihlou) a zahrnul zemí. Vrstva u kořenů trochu víc jak ve školce, u srůstu roubu s kmínkem cca 5 cm. Po roce nebo dvou letech (podle toho jak to rostlo, zlobí plevel) jsem odhrabal u zakořenělé korunky kmínek meruzalky a odstřihnul ho. Tím se stal ze stromkové sazenice angreštový keř. Taky jsem dlouhou větvičku korunky vedl zemí dal od korunky (hřížil), a jsou keře dva. Možná Vám to něco pomůže. JG

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz