Masokostní moučka -dříve také nazývaná Thomasovou moučkou, jež bylo dříve využíváno k podzimnímu zásobnímu hnojení, lze označit jako jedno z ekohnojiv minulosti podobně jako komposty různého složení. U Thomasovy moučky není předpoklad rychlého a okamžitého účinku, ale pozvolného dlouhotrvajícího. proto se používalo jako poslední podzimní hnojení, s jarním zapravením. Osobně nemám opravdu povědomí o vámi uváděných pracovních postupech. Možná se jedná pouze o... představivost. Stará Thomasova moučka totiž ještě před vlastním drcením a mletím procházela tepelným zpracováním, kdy vznikala i uhlíková příměs. Ale jak říkám, popisovaná receptura a pracovní postup byl běžným v poovině dvacátého století a byl převzat od britské receptury z konce devatenáctého století. Jinak ale Thomasova moučka je schválena a doporučována většinou západoevropských ekologických organizací a econorem EU, jako bezproblémové ecohnojivo na podobné bázi jako huminové a vermi hnojiva.