Se Standou opět souhlasím, jen bych rád doplnil jednu drobnost, která se týká masokostní moučky.
Od státních veterinářů, se kterými jsem již na konci devadesátých let spolupracoval, jsem se dozvěděl, že hlavně v Polsku svážejí do kafilerií neprodaná balená masa ze supermarketů a při tom množství a i z hlediska ekonomiky je samozřejmě nikdo nerozbaluje.
Semelou je i s polystyrenem nebo PP, PE, HDPE a pod. (tácky, vaničky, folie), někdy propláchnou vodou a odplaví alespoň část umělých hmot a zbytek spálí. Nevím, zda je tomu tak i dnes a zda je tomu tak i u nás (normu na to jsem nehledal), vím však že to na své zahradě nechci.
Naštěstí místní velký zemědělec vozí každý rok na pole dolomitický vápenec ve vcelku velkém množství a ty 4 kýble se skoro nepoznají. Navíc mi oře asi 150 m2 mého pozemku, tak nemám ani výčitky.
Než masokostní moučku s nejistým složením, to raději kosti z domácí produkce vývarů semelu, případně se domluvím se svým hospodským, který mi už nechává slívkové pivo na slimáky a dostává ode mne čerstvou mátu a libeček, ať mi nechá i kosti.
Možná je to moje úchylka na eko - bio, ale já to tak cítím.