Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Odrůd je hrozně moc, já jsem jich vyzkoušel v posledních cca 7 letech asi jen deset, a postupným tříděním jsem došel k této sestavě, jejímž cílem je přesně ta postupná sklizeň, na kterou se ptáte, a sice:

KAMA - vybral jsem ji jako ranou odrůdu a jsem s ní vcelku spokojený, pro uspokojení chutí jako první jahoda úplně v pohodě. Ranost může mít i nevýhody - loni při mrazících v prvním květnovém týdnu vymrzly květy a úroda byla velmi nízká (ale toto asi hrozí všem raným jahodám)

KARMEN - následuje jako druhá, vybral jsem ji především kvůli dlouholeté zkušenosti, jde o chuťově perfektní odrůdu, plody různě (až velmi) velké, barva tmavě červená. Nevýhodou jsou dutiny uvnitř plodu a měkkost (není vhodná na dlouhodobé skladování, ani vhodná na kompoty) - doporučuju na okamžitou spotřebu anebo na džemy pro super chuť

PEGASUS - už řazená v kategorii pozdních odrůd, pevné plody, hodnotím všeobecně kladně, plody snáší přepravu, jsou vhodné ke kompotování, džemy, kuchyňské zpracování, přímou spotřebu, vydrží v chladu několik dnů, mražení a jako náplň do knedlíků (pravidelné tvary). Podle internetu je odrůda náchylná k antraknóze, u mě se ale neprojevuje.

PANDORA - extra pozdní odrůda jahodníku začíná zrát až na konci června a přetrvává do července. Říkám jí "krasavci", rostliny mají velkou násadu krásně kulatých plodů, které mají tmavě červenou barvu, jsou pevné, dobré a všestranně použitelné. Nedostatek odrůdy se projeví, pokud se o porost nebudete starat-  vzhledem k tomu že odrůda kvete velmi pozdě a plody rostou a dozrávají až ve druhé půli června, potřebuje velmi častou závlahu, jinak plody nedorostou do požadované velikosti. Násada plodů je velmi velká, což si taktéž vyžaduje přihnojování. Pokud nebudete hnojit a zalévat, budou velké jen první tři čtyři plody, dále bude zdrobňovat.

+

MARA DE BOIS - tuto odrůdu jsem si kdysi pořídil na základě doporučení jisté paní z TV. Jedná se o opakovaně plodící odrůdu, takže první jarní květy odstraňuji a nechávám ji šetřit síly na pozdní léto. Plody nejsou moc velké, chuťově jsou průměrné a celkem dobré, unikátní je jejich aroma, voní opravdu po lesních jahodách. Neodnožují.

Tyto odrůdy můžu za sebe doporučit, i když pravděpodobně jiní lidé budou mít zkušenosti s jinými a budou je doporučovat taktéž. S ohledem na ostatní odrůdy, které jsem pěstoval, hlasuji pro to, abyste nepodlehla touze co nejranější sklizně. Rané odrůdy jsou jistě fajn, ale ty nejlepší jahody jsou dle mého názoru v kategorii těch pozdních odrůd. Tam bych hlasoval pro jejich převahu v zahrádce.

PS: Jahody posledních šest-sedm let beru pravidelně ze SEMPRA Turnov (zásilkový obchod). Vždy dorazí silné a zdravé prostokořenné sazenice za slušnou cenu i s poštovným. Bohužel v mém okolí byla nabídka v zahradnických prodejnách vždy omezena na odrůdy, které nebyly nijak kvalitní, ale lidé je vyžadují, protože je po názvu znají.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika