Mám vedle sebe dva keře Rondomu různého původu. Vypadají stejně. Ale zdá se mi, že nemají stejnou chuť. Ten, co pochází z Losin, mi připadá chutnější.
Taky jsem vykopával keř rybízu pro kamaráda. Nebyl moc starý. Když jsem jej vykopal, zjistil jsem, že jsou to keře dva. Rozdělil se ten původní nebo v něm vyrostl semenáč? Žádného rozdílu jsem si předem nevšiml.
Se zdravotním stavem. Původně jsem měl několik keřů černého, který mi chutnal, ale hodně trpěl padlím (vlhká poloha). Myslel jsem, že mezi semenáčky najdu nějaký odolný. Ale trpěly padlím jako rodič, až mě to přestalo bavit. A to vlastně byla selekce na padlí snadná a rychlá. Už první rok. Semenáčky jedné odrůdy rybízu mi připadají, jako by rodičovské odrůdě „vypadly z oka“. Asi samosprašnost. U josty to bylo trochu jiné. Každý „roček“ vypadal jinak. Chlupatý, hladký, hodně, málo rostoucí, jiný tón barvy. Ale pak se to vyrovnalo. Vyzkoušet v daných podmínkách více odrůd a z nich zvolit nejvhodnější je snadnější a rychlejší. Odrůd je spousta. S virózami (asi zvrat rybízu) nemám zkušenost a jsem rád.
PS: Teď mám novou zahradu. Rybíz jsem tam ještě nestihnul převést a tak tam mám jen semenáče, které tam vyrostly. JG