mulčování kůrou a cibuloviny

Lenpel - (49) - 0.234 (?)
9.3.2009 8:25

Já mám zaplachtovanou terasu - val u ní a mám tam dané drobné cibuloviny, aby tam něco kvetlo. Mám plachtu klasicky rozřízlou do kříže tak když sazím dřeviny a potom přikryté kůrou.Mám tam takhle skalkové kosatečky, hyacinty, ocůny. Na podzim jsem zkusila na jiný zaplachtovaný záhon lilie a tulipány - ty už raší. Na valu je mám 3.rokem a zatím se nic neztratilo. Pravda mám ho na západ tak to možná není tak vlhké.Toť má zkušenost. L.P.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 146.10 (?), 8.3.2009 8:28, zobrazeno: 11709x

dobrý den, když záhon namulčuji kůrou - bude to vadit cibulovinám a jiným na zimu zatahujícím rostlinám??? díky Míla

balla - (26) - 163.74 (?), 8.3.2009 17:00

Nedelala bych to, protoze byste je "udusila".Mulcem neprorusta trava a taky by neprorostly cibuloviny a v zime zatahujici rostliny.A mulc udrzuje vlhkost, tudiz by pod nim cibuloviny a jine rostliny zacaly hnit.

Lenpel - (49) - 0.234 (?), 9.3.2009 8:25

Já mám zaplachtovanou terasu - val u ní a mám tam dané drobné cibuloviny, aby tam něco kvetlo. Mám plachtu klasicky rozřízlou do kříže tak když sazím dřeviny a potom přikryté kůrou.Mám tam takhle skalkové kosatečky, hyacinty, ocůny. Na podzim jsem zkusila na jiný zaplachtovaný záhon lilie a tulipány - ty už raší. Na valu je mám 3.rokem a zatím se nic neztratilo. Pravda mám ho na západ tak to možná není tak vlhké.Toť má zkušenost. L.P.

Maiša - (1) - 60.19 (?), 20.3.2009 11:58

Dobrý den, mulčování je výborná věc, která s sebou přináší spoustu výhod které zde nebudu podrobněji rozepisovat, nicméně vždy záleží na tom, jaký mulč byl použit. Já k mulčování používám nadrcené větvičky a dřevo listnatých stromů a to hlavně z důvodu pH. Pokud mulčujete běžně prodávanou smrkovou kůrou, může po čase dojít ke zvýšení kyselosti půdy, což většině cibulovin neprospívá. Pokud však použijete mulč z listnatých dřevin, neovlivníte tak půdní reakci a zároveň při jeho rozkladu vznikne kvalitní humus, který rostlinám dodá potřebné živiny. Navíc většina hlavně na jaře kvetoucích cibulovin jsou rostliny takzvaného jarního aspektu, které přirozeně žijí pod listnatými stromy a proto jim takovéto prostředí nejvíce vyhovuje. Toto mulčování praktikuji již několik let a výborně se mi osvědčilo. Vyzkoušejte to a uvidíte jak vám a vašim rostlinám bude vyhovovat.

host - 64.130 (?), 14.4.2009 18:18

Dobrý den, Míšo. Souhlasím s mulčováním ze dřeva listnatých stromů. Já to teď řeším, mám dost velkou plochu na mulčování, něco jsem si nadrtila sama, ale je to furt málo. Zajímá mě, jestli se dá tato mulč i koupit, myslím, že ne, ale třeba o něčem víš? Díky. Regina

babima - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (98) - 143.253 (?), 16.9.2009 21:31

Zdravím Míšu i Vás Regino Míša má úplně pravdu já mám pod mulčem vše trvalkový záhon, traviny,jehličnany, i cibuloviny nenínic lepšího než štěpky, vše co jde ze zahrady jde zpátky.Regino někdy je vidět u potoků jak nějaké firmy drtí větve zkuste se zeptat, já to udělala aza levný peníz jsem sehnala traktor.Drtí se většinou na jaře.Zdraví Marie

host - 64.130 (?), 22.12.2009 17:52

Marie děkuji, to je dobrý nápad. Regina

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty