Mrazy v březnu 2013

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?)
27.3.2013 11:12

Nechtěl jsem se pouštět do diskuzí, které jsou odborně nad mé síly a většinou plné emocí. Ale věci mohou být složitější. Co třeba teorie (není z mé hlavy), že když tají ledovce, mohou (dočasně) způsobit ochlazení moře a tím změny proudění? Planeta je složitý systém...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 27.3.2013 11:12

Nechtěl jsem se pouštět do diskuzí, které jsou odborně nad mé síly a většinou plné emocí. Ale věci mohou být složitější. Co třeba teorie (není z mé hlavy), že když tají ledovce, mohou (dočasně) způsobit ochlazení moře a tím změny proudění? Planeta je složitý systém...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10520) - 70.240 (?), 27.3.2013 11:28

Nynější zima je prý způsobena nezvykle masivním táním ledovců v Arktidě. Zpráva obsahuje podrobné vysvětlení, jak tento jev ovlivňuje počasí například zde u nás. Včera večer vyšla tato zpráva na novinkách cz., takže si ji můžete prostudovat. Jak je ustáleným zvykem, tak se v ní uvádí, jak toto globální oteplování vede a povede k extrémním výkyvům počasí. Jako jeden z příkladů se uvádí velké množství srážek v minulém létě. Přitom ale podle klimatických map patří čevenec a srpen dlouhodobě k měsícům z největším množstvím srážek v roce na našem území. Takže proč se divit tomu, že v létě prší? Já bych si také raději přál teplé a suché kontinentální léto. Ale to bych se musel přestěhovat o "nějaký ten kilometr" na východ. Ne, opravdu se nejmenuji Václav Klaus, jen si prostě uvědumuju, že žiju ve střední Evropě, kde zima může být teplá i studená, stejně tak jako i jiná roční období. Může stále pršet nebo může být od jara do podzima vedro jako v sedmačtyřicátém roce minulého století.  Až budu mít ovoce na stromech a bude mně z důvodu neustáleho deště hnít, tak mě to bude štvát, ale musím si prostě uvědomit kde žiju, a že se toto území nikdy nepromění v teplou a suchou Kalifornii, kde skoro stále svítí slunce

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5591) - 133.163 (?), 27.3.2013 11:47

Ledovce tají a proto je nyní zima, ledovce tají a proto bylo v únoru teplo???

host - 220.186 (?), 27.3.2013 14:12

No - a to prý na jednom pólu ledovce tají a na druhém se pro změnu zvětšují  surprise...           Lída

Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?), 27.3.2013 14:14

A to sa mi zdá logické. Bajas.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6657) - 14.199 (?), 27.3.2013 11:47

Michal K: Ale to jsme pořád u toho konstantního příkonu energie. A CO ty výkyvy způsobuje nikdo nemá ani páru, i kdyby měl osum nobelovek. Záměrně píšu co, nikoliv kdo.

PzP: Já bych nechtěl do stepi. Bral bych to spíš o kousek jižněji, nějaký jih Rakouska nebo sever Itálie, ideálně na jižním úbočí nějakého masívu. Kärnten nebo tam někde. Jenže tam by zahrádkaření bylo o ničem, protože by mě zeleninou a jabkama zavalili. Škoda že to Karel IV. neudržel. To že u nás je nevyzpytatelná směs přímořského a kontinentálního podnebí se ví dávno, akorát se na to furt nadává. 

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 86.111 (?), 27.3.2013 12:03

sever Itálie, ideálně na jižním úbočí nějakého masívu...tak, tak, byl jsem začátkem března na severu Itálie v Brixenu, tam už i kvetli nějaké keříky, listky na pár stromech rašili. Jsem se natěšil na jaro, jak budu doma sadit keříky (ještě jich potřebuji vysadit několik set).Ale ouha, přijedu domů na Třinecko, a tady jak na Sibiři, od té doby dvakrát napadl sníh, hezky bylo za 3 týdny jen jeden den, a to minulá středa. A od té doby napadl sníh, fičí severák, venku nevydržím dýl jak 10 minut, taková zima nebyla za celou zimu.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6657) - 14.199 (?), 27.3.2013 12:09

No vidíte a nás učili, jak Havlíček v Brixenu chřadnul...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10520) - 70.240 (?), 27.3.2013 12:35

Já jsem spíš myslel jihovýchod, jižní Ukrajinu, Gruzii, Arménii, Uzbekistán atd. nebo Středomoří, ale to je na jih. Ale stejně by mě i zajímalo, kam až se dá co vypěstovat třeba ve středním Rusku. Třeba ve městech na východ od Moskvy (asi 100 až 200km) byla letos zima místy velmi podobná té naší, jen z mírným rozdílem nejnižších nočních teplot. Ale dlouhodobě to sledované nemám. Asi tam může být někdy pěkná kosa. V létě tam mohou být větší hice než tady. To bylo myslím právě před dvěma lety, ta skoro čtyřicetistupňová vedra. Celkové množství slunečných dnů v roce by tam mohlo být taky větší, než tady.

Jasně, že není ještě nic jistého. Když unikneme jarním mrazíkům, tak nám může v létě díky dešťům ovoce shnít nezralé na stromě. Kroupy jsem zatím vždycky úspěšně přečkal. S těmi pupeny meruněk se mi to zdá nějaké zvláštní. Vypadají jako by se před mrazem zatáhly. To některé švestkové pupeny to nepřežily a opadaly. Ale jen minimum. Jednak mám pod stromy sníh, tak je to krásně vidět, co kde opadalo a nakonec se zdá, že ty šveskové pupeny jsou méně odolné, než mnohem dříve kvetoucí meruňky.

host - 182.227 (?), 27.3.2013 12:42

Výkyvy počasí jsou celkem normální.Asi před pěti lety mrzlo do 28.března.Jinak výkyvy v průběhu času jsou dost velké.Před tisíci lety se v Grónsku pěstovalo obilí, takže bylo o dost tepleji, než dnes.V 16.století v Londýně na zamrzlé Temži pořádávali trhy.V dnešní době že by Temže někdy zamrzla si nikdo neumí představit.Když bylo mnoho cyklů doby ledové, určitě bude další i bez zásluhy člověka.

Jinak mluví se stále o kysličníku uhličitém jako o skleníkovém plynu, ale málo kdo ví, že rozhodující skleníkový plyn je obyčejná vodní pára.Při absenci vodních par v ovzduší by byla průměrná teplota nižší o několik desítek stupňů a byla by pod -30.Jak je to tedy doopravdy složité si málokdo dokáže představit.

Vliv vodních par na teplotu znají právě velmi dobře zahrádkáři.Stačí v noci lehký opar, ani nemusí být zamračeno a teplota v noci je o dost vyšší než kdyby bylo úplně jasno.Jednoduše se zdaleka tolik tepla nevyzáří.Vodní pára jej zadrží.Všimněte si toho i v létě.Když je v ovzduší velmi málo páry-stíny jsou velmi ostré a hluboké-tehdy na osluněné části těla je Vám horko a třeba na záda, kde slunce nesvítí, by to chtělo kožich.P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz