Mečíky - dvě rostliny z jedné cibulky
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Kamila S. - (36) - 67.147 (?), 29.5.2009 12:39, zobrazeno: 16139x
Dobrý den, chci se zeptat, jestli se dá nějak zabránit tomu, aby z jedné cibulky vyrostly dva mečíky. I když potom oba vykvetou, tak květy nejsou pěkně mohutné, velké. Můžu ten jeden ulomit jenom co vyleze? Abych tím nějak nenarušila i ten druhý a ta cibulka třeba neodešla. Letos, nevím proč, mi tak roste snad každý druhý, třetí. Díky za rady, K.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.205 (?), 29.5.2009 13:42
|
|
 |
|
 |
 |
|
Kamila S. - (36) - 67.147 (?), 29.5.2009 14:03
Jak to myslíte, jaká je pod nimi půda? Spíše těžká, mokrá. Nedávám pod ně kupovanou zeminu, sadím do toho, co na záhoncích máme. Nepřihnojuji. K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.2 (?), 29.5.2009 17:00
Mi se takhle dělí běžně, na podzim budete mít více cibulí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 127.234 (?), 9.5.2010 1:46
Říkáte, že malé šly do kompostu - v tom je ten problém :) Mečíky kvetou nejlépe z menších hlíz, ty velké jako pěst, co jste si ponechala, jsou už tak silné, že se chystají se rozdělit - a to právě pomocí dvou výhonů. Jak už zde bylo řečeno, stará hlíza odumírá, takže vám během celé vegtace rostou na jednom místě namačkány mečíky dva, což může být důvodem pro horší květy. Ale já je stejně většinou vítám, aspoň mám náhradu za hlízy, které z nějakých důvodů nepřežijí. :)
Zkuste místo složitých pokusů s vylamováním narašených špiček raději méně třídit. :)
Daniela
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.106 (?), 4.6.2009 13:49
Záleží také na hloubce sázení. Dvojky by mohly růst z mělce zasazených cibulí. Ale pokud je půda těžká, moc do hloubky sázet nejde. I tak bych se pokusila příště odlehčit, třeba podsypat pískem. Já mám hodně propustnou půdu, takže jsem sázela mečíky klidně 15 cm hluboko, jiřiny 20-25cm a celkem souhlasily. To ale mj. proto, že by je prý měl méně vyvracet či ohýbat vítr. Pod cibule dávám na 1cm vrstvu substrátu promíchaného s cereritem, ale to u těžkých půd či pěkných zahradních není nutné.
M.B.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1579) - 48.243 (?), 4.6.2009 18:59
1) mečíky nemají cibule ale hlízy - podobně jako např.brambor. Cibule má na řezu vidět jednolivé slupky, hlíza je jednolitá, bez vrstev.
2) to. že z jedné hlízy vyraší 2 i 3 výhony je zcela běžné, na podzim pak sklidíte místo jedné hlízy dvě i tři a spoustu malých. Stará hlíza po odkvětu odumírá, to co sklizíte jsou hlizy zcela nově narosté. Nejde o žádnou mutaci.
3) čím více budete vysazené hlízy hnojit, tím více výhonů vytvoří a tím více se množí. Na jaře, když hlízy sázíte, stačí odstranit suchý obal a na vrcholu hlízy vidíte rašící špičky - každá špička je jeden výhon a je v ní založen i základ květu. Asi by šlo nožem slabší špičky vyříznout, nechat jen jednu nejsilnější a po zaschnutí řezu sázet, ale vyzkoušené to nemám.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|