Na k-cesnek,cz jsou v nabídce k dnešnímu dni odrůdy Bjetin a Slavin. Není to podle mne proto, že by to byly špatné odrůdy, ale právě naopak proto, že si pan Ing. Kozák myslel, že jsou jedny z nejlepších a tak si jich u smluvních pěstitelů nechal napěstovat dostatečné množství. Jenže lidi se honí po novinkách a novošlechtěních i přesto, nebo právě proto, aby si mohli porovnat odrůdy se staršími, nebo začít pěstovat novinku i jako jedinou.
Bjetin má pět hlavních NEJ - je nejranější z paličáků. je nejvíce adaptabilní podmínkám (a tedy vhodný i do okrajových poloh), je nejzdravější (s ohledem na množství lidí, kteří jej snášejí ačkoliv jiné česneky nemohou), nejlépe využitelný v kuchyni (dlouhá skladovatelnost "od sklizně do sklizně" + různorodost velikosti stroužků) a nej... (o poslední nej si napište do SZ, ať vím že toto někdo dočetl až sem).
Slavin jsem popsal v některém ze svých starších příspěvků.
Dotazovaný Vekan má jednu nesporou výhodu, je vysoce rezistentní vůči hospodářsky významným virům a pokud bude prolomena ne-možnost generativního množení česneku semeny, bude jedním z hlavích adeptů na šlechtění "rezistentů". Ale kvůli špatné skladovatelnosti ho nemám rád - vdrží mi tak do února (ale jsem radši, když je do vánoc spotřebovaný).