Tak jsem si naivně myslel, že hlodavci česnek nemusí. Maximálně tak ochutnají a zbytek nechají být. Když mi cca předloni zlikvidovali na půdě uloženou sazečku stutgatrské a kariny, pokládal jsem to jako důsledek nedostatku vody (byly holomrazy s nedostatkem kapalné vody ve formě rosy apod.). Když mi ale letos od minulého týdne do včerejška zlikvidovali jednu z odrůd česneku, ptám se, jestli nemá někdo obdobnou zkušenost.
Útok byl jednoznačně selektivní = pouze u jedné odrůdy ukousali na všech stroužcích takový ten hrbolek, co z něj budou rašit kořínky. Fyzicky tak sežrali hmotnost 3-4 stroužků, bohužel na cibulích v celkové váze 1,6Kg.
Druhá otázka je, jak takovéto množství čerstvého česneku v krátké době nejefektivněji zpracovat. Abych to začistil do zdravého, musím odříznout celé podpučí a ke zpracování tak půjdou horní 3/4 až 4/5 stroužků. Na mrazák zapomeňte, ten způsob nemám rád a navíc odrůda má blízko ke klonům ruských paličáků, které při konzervaci mražením hořknou.