usychání konců větví u merunky

host - 176.18 (?)
29.4.2009 23:36

p.s. zapomněla jsem dodat, že postižené větvičky je třeba co nejrychleji odstranit, jinak se houba dostane vodivými pletivy dál...           L.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 176.18 (?), 29.4.2009 23:36

p.s. zapomněla jsem dodat, že postižené větvičky je třeba co nejrychleji odstranit, jinak se houba dostane vodivými pletivy dál...           L.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 1.5.2009 0:33

Čímkoliv stříkat meruňku proti moniliovému úžehu dnes už je zcela zbytečné. Pokud se objeví plodonoš, nebo celá větvička se skleslými listy, okamžitě odříznout a řez důsledně ihned zatřít balzámem s přídavkem fungicidu. Připomeňme si podstatu vzniku moniliového úžehu či spály. Způsobuje ji mikroskopická houba, přezimující na stromech, větvičkách, plodech i spadaných listech. V době kvetení za chladného a vlhkého počasí houba prorůstá prostřednictvím blizny do květů, které ničí a pokračuje do loňských větviček a když je neodstraníme včas, dostává se i do starších větví. Přípravky Rovral, Horizon, Sporgon či Baycor se stříká do květů. Včelám neškodí. Stajným způsobem jsou poškozovány i višně i když tam to tolik nepozorujeme.

host - 64.244 (?), 12.5.2009 16:54

Problém s usycháním větví či celého stromu po odkvětu a nasazení listů postihuje i moje meruňky. Zejména ty, které byly chráněné proti větru. Stáří 6 - 20 let.Nepostihl meruňky v otevřeném terénu, stáří do 5 let.Postižené stromy byly zasazeny v propustné zemině, nenapadené v těžké řepařské jedničce.Nadmořská výška 200m na nymbursku.Všechny stromy chemicky ošetřuji přípravkem Horizon proti monilioze.Největší postih jsem zaznamenal začátkem května roku 2009.Uvítal bych názor odborníka.Vladimír

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 16.5.2009 23:09

Na moniliovou spálu, či úžeh nemá vliv půda, ani větrná poloha, ani stáří stromu. Hlavně vlhko a zima v době květu. Právě, že popisujete příznaky objevující se po odvětu, na úžeh vypadá. Epoplexie se může dostavit kdykoliv v době vegetace. Přečtěte si vysvětlení v předchozí odpovědi nad vaším dotazem. 

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 16.5.2009 23:23

Jsou nějaké odrůdy meruněk odolné vůči moniliové spále? Na naší zahradě to taky meruňky odnesly... dnes zbyl už jen pařez (ne že by byla monilie tak agresivní, ale k pokácení mne dohnalo to, že většina stromu byla již od vrchu proschlá - včas jsme nestříhali a nestříkali). Nyní diskutujeme, zda má vůbec význam zkoušet meruňku znovu sázet.

host - 26.35 (?), 7.9.2009 18:33

Já mam merunky v jilovite půde a dole je ta červenice jilu a kamení a nikdy jsem merunku nepostříkal žadným postřikem a pohnojil jsem ji když jsem sazel stromek tak do jamy jsem dal kravský hnuj jinak ničim jsem nehnojil.A plodila celych 23 roku a druhou mam 15 roků a plodí taky bezvadně.Odruda Velkopavlovicka a Karola.Ted chci zkusit Bergeron a Krásku.Tak uvidím.Neznate někdo tu Krasku.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 7.9.2009 21:34

Kráska mi letos zrála dost pozdě - až v 2. polovině srpna. Chutné plody, trochu dočervena, padaly málo, ale praskaly.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz