Na uvedené otázky bych odpověděl takto:
1. Asi mrazová prasklina na jižní straně kmínku, která se stala viditelnou až na jaře (nepoznal jsem, zda je to ještě na kdouloňovém dřevu nebo na hrušňovém). Počátek praskliny může být skutečně v přechodu obou dřev, tedy v místě roubování. Školkaři někdy radí, aby rýha po štěpování nebyla v osluněné poloze. Tedy aby byla na severní straně kmínku.
2. Osobně bych ještě teď odloučenou kůru částečně ořízl a kmínek bych nabílil. Pokud bych to považoval za zbytečné, obalil bych kmínek na zimu bílým papírem. Proudění mízy před mrazivou nocí asi není jen výsadou teplomilných peckovin.
Pozn.: pokud bych ze zkušenosti věděl, že mi velké úsilí nevyprodukuje žádný přínos, taky bych to nedělal. Ale u hrušně se mi to ještě nestalo.