Deformované listy rajčat

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3147) - 6.138 (?)
17.5.2024 18:42

Tipnu si, že to má na svědomí ten popel. Kdysi jsem "přepísk" dávku popela už ke vzrostlým rostlinám. Reagovaly velmi podobně, ale byly na volném záhonu. Zmátořily se z toho, ale až po určitém čase. Ten popel byl čerstvý, čistě dřevěný a dostal se přímo ke kořínkům. V žádném případě to u mne nemohl být efekt zbytků herbicidů. Někde jsem zaslechl, že se má popel před použitím jako hnojivo louhovat ve vodě. Jinými slovy: v tom, v čem je pěstujete je nevhodný poměr dusíku a draslíku.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 220.5 (?), 17.5.2024 11:30

Ne, to by musel být jedině ten substrát nějak vyhnojený.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2184) - 168.103 (?), 17.5.2024 12:06

A prozradila byste nám ostatním, o jaký substrát a výrobce substrátu jde? Předpokládám, že jde o substrát pro výsev a množení. Taky ho kupuji a děsím se toho, že by nastal u mě okamžik, o kterém píšete.

host - 220.5 (?), 17.5.2024 12:40

Je to KERA Green

host - 220.5 (?), 17.5.2024 12:44

Ale taky jsem někde četla, že to múže být fyziologická porucha- změny teplot, což muže být u okna slunce a vedro a v noci při otevřeném oknu chladněji, to venku nebylo ani 10st.

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (352) - 210.156 (?), 17.5.2024 13:01

tim to urcite neni. Ja napr. rajcata v dubnu brzdim na balkone dokud v noci nema mrznout, tedy bezne do +2C jsou pres noc venku. Tedy proto ze jsem opet nevydrzel a vysel jsem je brzy. Chlad dela to ze listy jakoby zmodraji az zfialovi, to je znamka chladu. Tohle netusim.

chlad
chlad

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3147) - 6.138 (?), 17.5.2024 18:42

Tipnu si, že to má na svědomí ten popel. Kdysi jsem "přepísk" dávku popela už ke vzrostlým rostlinám. Reagovaly velmi podobně, ale byly na volném záhonu. Zmátořily se z toho, ale až po určitém čase. Ten popel byl čerstvý, čistě dřevěný a dostal se přímo ke kořínkům. V žádném případě to u mne nemohl být efekt zbytků herbicidů. Někde jsem zaslechl, že se má popel před použitím jako hnojivo louhovat ve vodě. Jinými slovy: v tom, v čem je pěstujete je nevhodný poměr dusíku a draslíku.

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6654) - 9.142 (?), 18.5.2024 8:31

Prostě je to tím, že popel je koncentrát a ty kořínky spálí. Dávat ho ke kořenům je špatně. Stajně jako se namjí dávat přímo ke kořenům jiná koncentrovaná hnojiva, u některých citlivek ani kompost. Kolem kořenů má být běžná zemina, hnojiva až dál.

host - 199.133 (?), 18.5.2024 9:05

... Sestra... 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3147) - 6.138 (?), 18.5.2024 11:35

PePé, uvedu to na pravou míru. Tenkrát jsem používal kelímky s děravým dnem nad kořenovým balem, do kterých jsem zaléval, aby se dostala voda adresně ke kořínkům a abych nezaléval především plevel. Mezi kořenovým balem a dnem kelímku byla tak 7 - 10cm vrstva normální zeminy. Do tohoto kelímku jsem dal tři polévkové lžíce popela a zalil. Jsem si jist, že se nejednalo o spálení, ale o přehnojení. Příznaky se totiž projevily až tak po týdnu či 10 dnech. Vůbec, popálit kořenový systém hnojivem už dospělé rostliny s vyvinutými plody tak, aby reagovala celá rostlina, není snadné. Téměř vždy zůstane dostatek zdravých kořenů.

Od téhle praxe jsem už ale upustil, protože vedla k přelévání rajčat, i když jsem zaléval jen každý druhý či třetí den. Ta sice krásně bujela, rajčata byla hodně veliká (Startka 120 gramů), ale vodová a bez té správné chuti. Množství či váha vypěstovaných rajčat už dávno není můj cíl.

Milan HP.

host - 199.133 (?), 18.5.2024 9:04

"Setra je 100 km daleko a má to na těch rostlinkách taky". Taky dávala popel? Asi ne, spíš to bude herbicid.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz