Zmlazení broskvoně
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 5.4.2011 9:23
Paní Aleno, podrobnou odpověď na Váš dotaz naleznete ZDE, plus další praktické informace. Já osobně střihám plodící broskvoně těsně po odkvětu. Zdůvodňuji si to osobně tak, že necháme-li na stromě všechny květy, přiláká to ve větší míře opylovače a rovněž větší množství květního pylu je podle mého názoru zárukou i kvalitnějšího vzájemného opylení (větrem). Mladé neplodící stromky je možno střihat již po narašení, tedy právě nyní. U broskvoní je nejdůležitější se držet zásady, že plodí pouze na jednoletých výhonech (= loňských), tedy na větvičkách, který vyrostly v loňském roce. Proto je u broskvoní potřebný každoroční obnovovací, "regenerační" řez. Odplozené a pro další růst neperspektivní výhony se při něm nemilosrdně odstraňují. Tím se stromek udržuje v trvalé kondici a žádaném tvaru.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 5.4.2011 16:57
Do Wimpiho řezu (radikálně odlišný od Kacířova řezu) bych nešel.
To, že je stromek "trochu" křivý, mu na kvalitě a možnosti plodit neubírá (stejně jako u lidí), je to pouze estetická záležitost.
Zmíněná instruktážní videa jsou velmi názorná. A taky překvapivá: kdo z nás si vezme na stříhání broskvoní velké pákové nůžky, mává tam s nimi šup, šup, kdo z nás si dovolí stejně "brutálně" trhat slabší větvičky?... Žádné počítání pupenů (je jasné, že je zkušený a že už na první pohled vidí, kde střihnout - anebo ví, že je to jedno?)
Každou kosterní větev u Š.R. bych sesadil asi tak na nejnižší rozvětvení - a tím by nám zůstaly základní, kosterní větve, z nichž bychom pak dále zapěstovávali obrost.
U Wimpiho řezu také nemám jistotu, že broskvoň obrazí tak, aby se příští rok daly vybrat čtyři vzorové kosterní větve...
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.39 (?), 5.4.2011 22:18
Tak jsem se taky pokusil doplnit svou představu o vhodném řezu - zmlazení této broskvoně. Se všemi diskutujícími jsme ve stejné situaci - známe pouze jednu a tu samou fotografii. Na místě bychom se třeba rozhodli jinak.
Ad Wimpi: "za rok bude mít novou korunku". Já myslím, že po Vašem řezu bude mít za rok cosi, co nejde předvídat.
Ad Rony: Vy jste si hodně jistý, že?: "jediné možné řešení... určitě... co je jisté?" Já raději používám slova "pravděpodobné, s největší pravděpodobností apod."
Ad Miloš Vysloužil: vzadu na obou videích jsou vidět zbytky sněhu. S lidskou prací jistě máte pravdu. Z mého pohledu "drsný" způsob řezu nehodlám napodobovat, ale zarazil mne.
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.130 (?), 5.4.2011 22:20
Ohledně hloubky seřezání souhlasím s p.Josefem. Kamarádka měla na koupené zahradě podobně "pěstovanou" broskvoň, během cca 3-4 let z ní má postupným sesazováním větví úpně jiný strom. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 6.4.2011 10:13
Tak se nám zde sešly tři různé pohledy na zmlazení této konkrétní broskvoně. Myslím si, že zde nejde ani tak o problém rozdílné aplikace obecně známých učebnicových postupů, ale spíše jde o rozdílný subjektivní názor několika dobrovolných "virtuálních sadařů - chirurgů" na danou situaci, určitý rozdíl v jejich pěstitelské filosofii a budoucím očekávání. Někdo z nás bude trpělivější a ochoten si několik let s novou korunou stromu hrát a postupně ji cizelovat, a druhý zase netrpělivější a s vědomím vyššího rizika přistoupí k radikálnějšímu zásahu s očekávání efektivnějšího výsledku. Myslím, že všechny názory jsou v daném případě legitimní. Nám všem, kteří jsme se k danému případu vyjádřili na dálku přes klávesnici počítače, ale chybí jedna důležitá věc, a tou je "mateřský cit k danému konkrétnímu stromu". Touto vlastností může být obdařena pouze paní tazatelka Růženka a tato vlastnost podstatně ovlivní i způsob jejího počínání. Je možné, že stromek nechá být na pokoji bez zásahu (vystrašena námi odřezanými větvemi), ale je i možné, že jej rovnou celý vykope a nahradí novým. To vše se může stát a to vše bude správné řešení. Rozhodne osobní záměr paní majitelky. Jak jsem psal výše, já, člověk bezcitný a netolerantní ke křivě narostlým ovocným stromům, bych vše seřízl a začal bych s tvarováním nové koruny z kmínku zcela od piky. Takový řez ("hop nebo trop") bych si ale dovolil jedině u broskvoně, které mají z ovocných stromů asi nejlepší regenerační schopnosti růstem ze spících oček. Ale vědom si rizika z pouze tušené reakce stromu (zde plně souhlasím s Josefem), netroufám si takový řez všeobecně doporučovat, pouze jej navrhuji jako alternativní metodu, kterou bych (s chutí) uplatnil na vlastní zahradě.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|