Napadení listů

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 15.175 (?)
7.6.2012 23:33

Pozor na KUPRIKOL - patří na holé větve. Na listy bude spíše škodit, rozhodně nepomůže.

Pro letošek už nic nenaděláte, po opadu listů stříkám Kuprikol, na jaře před rozvinutím pupenů stříkám něco organického, na př. Dithane NEO, Syllit a pod.

Studujte literaturu! J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 78.97 (?), 6.6.2012 18:00, zobrazeno: 8565x

Dobrý den,

předloni jsem si koupila ovocný strom nektarinky. Nemám zkušenosti s jejím pěstováním a prosím o radu. Na listech se mi objevili záhadné skvrny. (viz foto). Můžete mi prosím poradit co s tím? A jak bych měla nektarinku správně pěstovat? Ještě mám problém s mravenci, který nektarinku okusují. Je to problém? Předem děkuji za radu.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 8.6 (?), 6.6.2012 21:13

Kadeřavost broskvoní. Jsou tu o ní stohy vláken..

Josef.

host - 180.10 (?), 6.6.2012 21:13

Dobrý den. Mohou to být dvě věci. Jednak kadeřavost, což je houbová choroba, která celkem zlobí, ale když píšete o mravencích, tak ty si na letorostech chovají mšice a ty svým sáním na spodní straně listů způsobují také takovéto puchýřky. Osobně si myslím, že mravenci Vám nektarinku neokusují, ale jsou na stromku právě pro ty mšice. Mrkněte na to hodně z blízka a pokud uvidíte mšice, tak zasáhněte vhodným přípravkem. A bude to v pohodě. Stanislaw

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 6.6.2012 22:19

Josef má pravdu, je to kadeřavost. To však nevylučuje, že na stromku nemou být také mšice.

host - 78.97 (?), 7.6.2012 17:25

Dobrý den, mockrát děkuji. Nemyslela jsem si, že se kadeřavost projevuje takto. Zkoušela jsem postřik KUPRIKOL ale asi moc nezabral. Zkusím ho ještě jednou a uvidíme, třeba se to zlepší.

Jinak ti mravenci, to jsou děsný potvory.. Mšice jsem žádný neobjevila a přesto tam lozí a ohlodávají listy. Postříkám je taky a třeba pochcípaj =D

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 143.77 (?), 7.6.2012 20:43

Teď už žádný postřik na kadeřavost nepomůže. Jsou rozdílné názory: otrhat napadené listy, aby se houba dále nevyvíjela / neotrhávat napadené listy, aby se neomezovala asimilační plocha listů / přihnojit listovým hnojivem... To bylo smyslem mé poznámky o řadě rozvinutých diskusí týkajících se kadeřavosti broskvoní na zahrada.cz.

Mravence omezíte např. postřikem insekticidy.

Josef.

oivo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 166.45 (?), 8.6.2012 9:53

Mravenci jsou téměř neklamným znamením, že tam mšice budou. Poznáte to také, jestli se listy nelesknou od medovice. Kromě postřiku by mohl pomoci lepový pás na kmen, ale musí být velice těsný, aby ve škvírkách kůry nemohli podlézat. Já letos testuji, dle návodu jinde na tomto fóru uvedeném, levnější mucholapku. Bohužel mravenci a mšice mají hody.   I.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 15.175 (?), 7.6.2012 23:33

Pozor na KUPRIKOL - patří na holé větve. Na listy bude spíše škodit, rozhodně nepomůže.

Pro letošek už nic nenaděláte, po opadu listů stříkám Kuprikol, na jaře před rozvinutím pupenů stříkám něco organického, na př. Dithane NEO, Syllit a pod.

Studujte literaturu! J.

host - 78.97 (?), 28.6.2012 18:53

IVO: No nektarinku jsem celou obhlídla a žádný mšice jsem nenašla - tak nevím. Mravenci lozí na listy a okusují je.. Zkoušela jsem na ně prášek do pečiva, sůl, pepř a horkou vodu zkusím příště, něco třeba zabere.

No co se týče té mucholapky, můžu vyzkoušet, ale jednou jsem zkusila oboustranou lepící pásku a po chvíli přestala lepit. Tak si nejsem jistá jestli tohle neudělá to samé.

JAROSLAV: Co se týče toho KUPRIKOLU po prvním komentáři jsme to postříkali a listy jsou mnohem lepší. Většina je bez kadeřavosti. Tak si myslím, že to moc neuškodilo. Jinak všechny listy napadené já osobně otrhávám, aby se to nerozšířilo na celý stromek. 

host - 78.97 (?), 28.6.2012 18:56

IVO: No nektarinku jsem celou obhlídla a žádný mšice jsem nenašla - tak nevím. Mravenci lozí na listy a okusují je.. Zkoušela jsem na ně prášek do pečiva, sůl, pepř a horkou vodu zkusím příště, něco třeba zabere.

No co se týče té mucholapky, můžu vyzkoušet, ale jednou jsem zkusila oboustranou lepící pásku a po chvíli přestala lepit. Tak si nejsem jistá jestli tohle neudělá to samé.

JAROSLAV: Co se týče toho KUPRIKOLU po prvním komentáři jsme to postříkali a listy jsou mnohem lepší. Většina je bez kadeřavosti. Tak si myslím, že to moc neuškodilo. Jinak všechny listy napadené já osobně otrhávám, aby se to nerozšířilo na celý stromek. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz