Broskvoň v biozahradě



m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 191.158 (?)
25.5.2010 9:08
Mňam, dal bych si ;o) Se strupovitostí potíže nemáte?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11   
                     
Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 24.5.2010 21:27

Nesmysl. Ono to není tak jednoduché jak si představujete. Nejdřív by bylo vůbec nutné identifikovat jaké geny znamenají odolnost a jak je upravit tak, aby rostlina jinak zůstala stejná. Šlechtění je pořád daleko jednodušší. NAvíc několik takových pokusů (např rajčata) skončilo komerčním neúspěchem. Žádná spiknutí v tom nehledejte.

Největší chyba v rezistentních odrůdách se dělá v tom, že se vybere jen jedna nejodolnější odrůda, v lepším případě několik málo, a ty se ve velkém pěstují. A to je chyba, stejně jako mít ten nejbezpečnější zámek, ale jen tři různé klíče. Choroby se snadno přizpůsobí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 56.251 (?), 24.5.2010 22:56

Nemáte pravdu, v mnohých případech je to zcela jednoduché (vědecky), ovšem nikoliv politicky (resp. byrokraticky). Neznám konkrétně geny pro rezistenci ke kadeřavosti, ale jiné příklady jsou. Například profláklá GM kukuřice rezistentní k zavíječi - jeden gen z půdní bakterie a je to. Zacílené přesně jen na Lepidoptera. Jednoduché a rychlé. Samozřejmě že jsou za tím i lobby Monsanta (obzvláště v případě herbicid tolerantních plodin - tzv. Roundup ready).

Konvenční šlechtění nezavrhuji, ale: trvá strašně dlouho, nevíte, co se při něm všechno děje s chromozomy (obzvláště u radiomutantů) a výsledek je nejistý. Naproti tomu metody genového inženýrství jsou přesně cílené na určité místo genomu, vkládám tam jasně známé úseky a navíc vzhledem k současným zákonům se každá GM rostlina testuje dalších až +-10 let od skleníku přes pole až po já nevím co (vč. krmení hospodářských zvířat). Viz nově (zaplaťpánbůh) povolená GM odrůda bramboru - Amflora. To je ukázkový příklad byrokracie v EU - je určena pro zemědělský průmysl (výroba papíru, lepidel atd.), ale i tak si její povolení přehazovali jak horký brambor 15let (a přitom její testování dopadlo dobře).

K tomu komerčnímu neúspěchu jedněch GM rajčat: 1) Kolik klasických šlechtění skončilo neúspěchem? 2) Když neznalé konzumenty bombarduje Greenpeace negativní kampaní v podobě "rajčuřice" a podobných nesmyslů a konzument jim to baští, tak to je potom těžké. A konzument pak do tisku na položenou otázku odpovídá, že pouze v GM plodinách baští gény, navíc nějaké špatné...?! 3) Kolik GM rostlin skončilo úspěchem - mnohé hybridy kukuřice, sóji, bavlníku, papáji atd atd.

Jinak s Vámi souhlasím, že se často pracuje jen s jedním klonem, ale to je bohužel věc trhu a byznysu (plácnu: 4 majoritní odrůdy jablek v marketu atd.).

Taky máte pravdu, že se choroby/škůdci časem stanou rezistentní, bohužel, ale to je jak u konvnčně vyšlechtěných odrůd tak i u GM. Kdyby tak šly kombinovat, bylo by vyhráno...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 61.106 (?), 25.5.2010 8:06
Pro zahrádkářského kacíře : V dobách časem zavátých jsem s velkým zaujetím pročítal spisy Ivana Vladimiroviče Mičurina s představou stát se taky šlechtitelem rostlin a stále mám ve své knihovničce mnohokrát pročtenou knihu - Výsledky šedesátileté práce ; jenže, kdo by čekal šedesát let, když dnešní lidé chtějí všechno hned. Jsou různé publikace a internetové zdroje s informacemi, tak nahlédněte třeba na stránky http://www.osel.cz/, v historii a odkazech se tam toho dá nalézt spousta.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
0 - (31) - 61.106 (?), 25.5.2010 8:47
Přihodím loňskou fotku mladé plodné broskvoně, kterou jsem vypěstoval ze semenáče , od taktéž semenáče "kazachstánce" a zaočkoval odrůdou Luna. Kromě ošetření proti kadeřavosti žádnou jinou chemii nepoužívám.
Mladá plodná broskvoň rané  odrůdy Luna naočkována  na semenáči od mateční  broskvoně  vypěstované z pecky dovezené z Kazachstánu.
Mladá plodná broskvoň rané odrůdy Luna naočkována na semenáči od mateční broskvoně vypěstované z pecky dovezené z Kazachstánu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 191.158 (?), 25.5.2010 9:08
Mňam, dal bych si ;o) Se strupovitostí potíže nemáte?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 21.203 (?), 3.2.2011 14:10

Což takhle aplikovat mechanickou ochranu, nadstřešením z polykarbonátu(omezení až eliminace klíčového faktoru šíření houbových nemocí)?

nebo

aplikace přípravku Bio Repel (sice primárně určenému na zdi, ale taky na houby) :)

parapěstitel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
<  11   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika