Ako strihať?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 189.87 (?), 16.3.2011 19:47
Pán Wimpi, zdá sa mi, že pán víítek číta Vaše diskusné príspevky pozornejšie ako Vy sám. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.15 (?), 16.3.2011 21:07
Pane Palo,
nechtěl jsem nijak zpochybňovat Wimpiho. Má reakce mířila k anonymu138,119, který zřejmě nepochopil, že vyhláška 332/2006 se týká i ovocných stromů...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 16.3.2011 21:26
Prostě "růstová dominace" není žáden výmysl. Mne osobně koruny špatného tvaru vadí nejenom jako růstová nedokonalost ale i opticky a nikdy "nepustím" stromek dále, pokud to nemá dobře nebo podle normy.
Rony myslím, že si tady odporujete.V jiném vláknu o švestkách si stěžujete na metlovitost koruny stromů Vaších švestek.A nevíte co s tím dělat.Tak proč je netvarujete podle zásady růstové dominance jak píšete.Všechny, nebo velká vjetšina ovocných stromků lze tvarovat podle naších přectav, nebo aspoň jako strom s terminálním výhonem.Ale je třeba ochoty, a vytrvalosti se tomu věnovat-ohýbat, vyvyzovat,né jenom nechat stromek jeho osudu, a ohánět se normami.
Tady je Vaše citace-"nikdy nepustím stromek dále, pokud to nemá dobře, nebo podle normy".
rostislavik
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 19.3.2011 20:55
Odumírá níže položený obrost (monília laxa) a nahoře bují. Už mají kmen asi 3 m vysoký. Úplně zde pohořely Čačanské a vysázeno jich bylo tisíce, dokonce JZD likvidovaly celé sady a přitom ty švestky spočátku šly.
Samozřelmě monoliozu lze těžko omezit, ale nesvádějme na ni všechno zlo světa, protože je to pohodlnější.Váš problém s metlovitosti švestek nesouvisí s monílií.Bujně rostoucí výhony nasazeny v ostrém uhlu vytvářejí podobu metlovitosti, a troufám si říci, že to není choroba sama o sobě, ale nedostatek řezu, vyvazování,ohýbání letorostů.A v JZD určitě neměli čas se o stromky řádně starat.Když je stromek mladý, másnahu bujet.Když všechnu svou sílu mízy žene do strmě nasazených letorostů, vypadá stromek později jako metla.V tom je kouzlo vyvazování, a ohýbání, i řezu.
Viděl jsem Vaše fota z minula, může to být monilie, a asi i je.Potvrzená rostlinolékařskou správou.Odumírání letorostu, nekrotizující do starého dřeva.Mám taky tři Čačanské, Valjevku,Jojo, které jsou nejvíc ohroženy, i jiné odrudy, a u mne se tato nemoc nevyskytuje(netvrdím že je to péči o stromy).Tato nemoc taky může napomoct metlovitosti.
Zmínil jste se o normách.Myslím si, že na to jak si stromky vypěstuju, a jak ho budu tvarovat žádné normy neexistují.Normy existují jen pro komerční užití.To znamená, že při zavádění do prodeje prodejce musí (měl by) garantovat vitalitu stromku, jeho určitou výšku, kolik musí mít výhonů v korunce, jaké musí být kořeny a kolik, jaké délky.Kdy je čas vyorávání.Musí řádně uvést údaje na návěsce.Popř.garantovat virusfree.A plno jinych norem o kterých zákazník mnohdy nemá ani ponětí, a které se mnohdy jak víme ani nedodržují.Zdůraznuji při prodeji.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 20.3.2011 16:50
Nechci Vám nic vyčítat.Jestli to ale tak vyznělo omlouvám se.Chci se dopátrat k jádru problému, a jeho odstranění.U švestek 10 až 15 roků už toho moc dělat nejde.Na výchovný řez jsou už příliž staré.Mě spíše zajímá doba vychovného řezu stromku v jeho prvních pěti letech na svém trvalém stanovišti.V této době lze dát stromku základ budoucí podoby.
Všechna odborná pracoviště pracují s výchovným řezem, vyvazováním,ohýbáním letorostu.Například jabloně se vyvazují do vodorovné, až podvodorovné polohy.Já u všech svých stromků používám vyvazování pro dosažení tupého uhlu odklonu od terminálu.Tím pádem oslabím intenzilu růstu letorostu.Podpořím tím rust, a dominanci terminálu oproti kosterním výhonům.U mladých stromků používám i dřevěné rozpěrky, ať už ručně dělané, nebo špičaté páratka.Máte taky pravdu, že při vyvázání do podvodorovné polohy, stromek vyrazí z oblouku.
Moji největší pozornost si vyžádala Katinka na bujně rostoucím myrobalánu.Tato kombinace je vražedná.Odruda sama o sobě bujně rostoucí, vyrážela tenkými, dlouhými letorosty kolmě vzhuru.Vyvazoval jsem každý její letorost, až se povedlo zkrotit.Příště tuto odrudu na slabších podnožích.
Rád se pochlubím, ale musel bych se zaregistrovat pro vkládání fotografií.Musel bych nafotit.Taky nemám moc času.Snad někdy příště.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 101.1 (?), 20.3.2011 8:07
I po několika dnech zde chybí slíbené foto :-(
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 101.1 (?), 20.3.2011 9:27
V této dlouhé a bohaté diskusi je těžké se vyznat, příspěvky na sebe nenavazují.
Svým příspěvkem jsem reagoval na Váš příspěvek ze 16.3. 23.07.
Vaše foto dvou stojících Stanley, které bylo do diskuse umístěno 17.3. 13.38 jsem bohužel přehlédl; bylo zařazeno jinam, než bych ho čekal (není pod původním příspěvkem, ale o několik příspěvků výše).
(Já osobně bych ty dva stromy podle vzhledu úplně nezatracoval).
A už jste je skutečně podřízl? (Slíbené foto položených stromů).
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|