Plíseň bramborová

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 6.192 (?)
1.7.2025 11:43
Naprostý souhlas s vašimi zkušenostmi. Mám záhony na brambory na 3 různých místech, celkem dávám jen asi přes 15kg sadby. Na největším záhonu 650 mnm loni poprvé zaschla nať suchem, naštěstí až v době sklizně v půli července. Takže jsem byl rád za velmi ranou odrůdu, z polorané nebo pozdní bych nesklidil skoro nic.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 168.103 (?), 1.7.2025 10:53
Tolik tedy citace. Vedle toho se dělají degustace brambor na konci zimy, většinou začátkem února a kupodivu jsou mezi zkoušenými odrůdami i velmi rané odrůdy, dokonce v porovnání s ostatními odrůdami to nejsou propadáky.

host - 213.217 (?), 1.7.2025 13:21

V Třebíči se mnoho let dělají degusrace brambor - už v lednu.

Degustace brambor ze dne 18. 1. 2025 v Třebíči

https://www.zahradkari.cz/odborne/index.php?str=63&akce=1&poradi=2&start=0

1. Jelly... polopozdní odrůda... tu pěstuji 

Odrůda Dali se vůbec neumístila... zřejmně propadák... smiley

host - 112.156 (?), 1.7.2025 10:44

Jj, stejná zkušenost. 

Brambory pěstuju na externí zahradě 450 mnm extrémně suchá oblast (Velká Bíteš), vodu tam nemám, jen trochu dešťovky co zachytím z malé chaty 12m2. Tak co s tím? Pěstuju výhradně rané brambory, sklizeň v půlce července, pozdnější bych stejně kvůli suchu neudržela.

Ale někdy jsem si část sadby nechala a vysadila když byla možnost třeba po cibuli, tj, začátkem července až v jeho půlce, většinou po nějakém větším dešti, když přišel. Sadba je už tou dobou v bídném stavu, ale někdy ta druhá úroda ranných brambor, tentokrát sklizených v září, překonala tu první. Podle počasí a srážek. Už jsem měla rok, kdy jarní brambory chcíply koncem června na sucho a vykopávala jsem svrasklé hrášky, zato druhá půlka léta to vynahradila a byly báječné až do jara.

Se stávajícím klimatem staré osvědčené postupy přestávají platit jako dogma. Je potřeba to holt hrát na všechny strany a počítat s většími ztrátami.

Anežka

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2335) - 6.192 (?), 1.7.2025 11:43
Naprostý souhlas s vašimi zkušenostmi. Mám záhony na brambory na 3 různých místech, celkem dávám jen asi přes 15kg sadby. Na největším záhonu 650 mnm loni poprvé zaschla nať suchem, naštěstí až v době sklizně v půli července. Takže jsem byl rád za velmi ranou odrůdu, z polorané nebo pozdní bych nesklidil skoro nic.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4688) - 2.164 (?), 30.6.2025 14:11
Já stříkám 6x až 7x. Do prvních postřiků přidávám Kristalon Gold a letos jsem přidal i Atonik. Koukal jsem na YouTube na přednášku o plísni bramboru: Více než 8 postřiků za sezónu už nemá zásadní význam (zdraví porostu, výnos, rentabilita).

host - 229.18 (?), 11.7.2025 15:39
Po týždni mokrého a chladného počasia chytili zemiaky zrejme alternariovu škvrnitosť, posledný piatok dostali Ortivu, ktorá ale nieje primárne určená na alternariu. .premýšľam použiť cuprotonic, lebo zemiaky dostali už tri postreky proti plesni a žiadny proti škodcom, ideálnejši by bol zrejme Champion alebo Cabrio duo mám oboje, ale po troch postrekoch proti plesni už nechcem dávať veľmi takéto niečo, mate prosím skúsenosť niekto s cuprotonic? Ďakujem.
Z.
Z.

host - 199.133 (?), 11.7.2025 19:49

Ortiva je registrována na... "Hnědá skvrnitost listů bramboru... alternáriová skvrnitost bramboru" takže je primárně určená na alternariu. Jaké jste dal dávkování?

Já používám přípravek Revus TOP, dnes jsem dal třetí postřik /max. 3 v sezoně/, příště dám něco jiného. Mám připraven přípravek Lieto a Infinito.

host - 226.252 (?), 11.7.2025 23:04
Prečo som mal pocit, že na alternariovu skvrnitost nieje určený, netuším,dávkovanie podľa návodu 10 ml na 100 m2,ale problém bude v množstve zrážok spadlo cca 37 mm, noci sú chladné tak asi preto..
Screen
Screen

host - 199.133 (?), 12.7.2025 1:52

U mne spadlo cca 25 mm /pondělí+úterý/, postřik jsem obnovil včera /pátek/ po 9 dnech /poslední postříik minulá středa/. Brambory zatím vypadají dobře, ale Ortivu do brambor nepoužívám. Osvědčil se mi na první 3 postříky Revus TOP.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz