Plíseň bramborová
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 30.6.2025 23:09
Pořád jsou to rané brambory, středním a pozdním odrůdám se v chuti nevyrovnají.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3223) - 208.138 (?), 1.7.2025 0:49
Nesouhlasím. Glorietta je skutečné A a chutnější než mnohé pozdní či polopozdní odrůdy. Pokrok jde dál. Ano, není tak plodná z jednoduchého důvodu: nemá tolik času. A když zároveň pěstujete rajčata, polopozdní odrůdy jsou nebezpečné. Všechno to závisí na okolnostech, ale chuťová kvalita jde nahoru.
Ale samozřejmě je to o individuálních preferencích.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 141.157 (?), 1.7.2025 14:01
Souhlas, tady dělají Glorietty v zahradnictví, velmi dobré, dobře skladovatelné. Ale já jsem asi chuťově na časné brambory zvyklá, protože u rodičů se jiné dělat nedaly - písek a zelinářská oblast u Vltavy. A klidně z brambor typu A udělám kaši. Jitka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 1.7.2025 6:34
EUROPLANT Šlechtitelská spol. s r.o.
https://europlant.cz › colette
Tuto velmi ranou odrůdu charakterizuje dobrá skladovatelnost konzumu až do jara, neboť je ve skládce velmi klidná. Proto je spotřebiteli stále žádána, i když...
Nebuďte tak paličatý s názorem, že jediné pozdní brambory se daji jist a žádné jiné. Přitom je neskutečné co lidi jsou schopni koupit a potom sníst. Nebo za co jsou schopni zaplatit v hospodě, kde jim daji bramborovou kaši z pytliku. Všechno má své klady a zápory. Nedovedu si představit, co bych v těchto horkých dnech dělal s pozdníma bramborama dělal v naší nadmořské výšce. Zem je suchá, zákaz zalivani, atd.Do 14 dni je sklidim a dam do sklípku. Hlavně si užívám teď novych brambor a když chci něco ze starých, najdu je taky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 1.7.2025 7:19
Rané brambory se dají jíst - doporučuje se zkonzumovat do konce roku. Tak to prostě je, kdo je skladuje do května a pak konzumuje je to jeho věc.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 1.7.2025 7:28
Tady ještě citace...
"Rané brambory by se měly zkonzumovat co nejdříve po sklizni, ideálně do Vánoc daného roku. Jsou určeny k okamžité spotřebě a nejsou vhodné k dlouhodobému skladování, protože:
Mají tenkou, neuzavřenou slupku, která je náchylná k poškození
Obsahují více vody a méně škrobu, což zkracuje jejich trvanlivost
Při delším skladování ztrácejí chuť i výživovou hodnotu
Obvykle se sklízí od poloviny května do konce června, takže jejich ideální konzumace spadá do léta a podzimu. Pokud je uchováváte v chladu a suchu, můžete je výjimečně udržet do prosince, ale čím dříve je sníte, tím lépe chutnají."
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.217 (?), 1.7.2025 13:21
V Třebíči se mnoho let dělají degusrace brambor - už v lednu.
Degustace brambor ze dne 18. 1. 2025 v Třebíči
https://www.zahradkari.cz/odborne/index.php?str=63&akce=1&poradi=2&start=0
1. Jelly... polopozdní odrůda... tu pěstuji
Odrůda Dali se vůbec neumístila... zřejmně propadák... 
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.156 (?), 1.7.2025 10:44
Jj, stejná zkušenost.
Brambory pěstuju na externí zahradě 450 mnm extrémně suchá oblast (Velká Bíteš), vodu tam nemám, jen trochu dešťovky co zachytím z malé chaty 12m2. Tak co s tím? Pěstuju výhradně rané brambory, sklizeň v půlce července, pozdnější bych stejně kvůli suchu neudržela.
Ale někdy jsem si část sadby nechala a vysadila když byla možnost třeba po cibuli, tj, začátkem července až v jeho půlce, většinou po nějakém větším dešti, když přišel. Sadba je už tou dobou v bídném stavu, ale někdy ta druhá úroda ranných brambor, tentokrát sklizených v září, překonala tu první. Podle počasí a srážek. Už jsem měla rok, kdy jarní brambory chcíply koncem června na sucho a vykopávala jsem svrasklé hrášky, zato druhá půlka léta to vynahradila a byly báječné až do jara.
Se stávajícím klimatem staré osvědčené postupy přestávají platit jako dogma. Je potřeba to holt hrát na všechny strany a počítat s většími ztrátami.
Anežka
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|