Placky bramborové, ertepláky domácí
|
|
 |
 |
host - 96.54 (?) 26.7.2014 19:51
U nás taky bramborové placky z vařených brambor a hladké nebo polohrubé mouky. Teď je peču na suché pánvi. Potřít sádlem nebo máslem a polít syrobem. Zrovna vloni jsem ho vařila.
Bramborák klasicky syrové brambory, česnek, cibule, majoránka, pepř, sůl, kmín a trochu mouky. Pokud se dělá z nových brambor, stačí přidat cvrk škrobu. Pečeme na tuku. U nás se jim říká halušky. Jednou jsem chtěla udělat sejkory, tj. upéct bramborákové těsto na plátě kamen. Plát byl málo horký a přilepené těsto jsem musela dolovat majzlíkem a potom šmirglem.
Také se bramborákové těsto ale bez česneku dalo na vymazaný plech, navrch sušené švestky a v troubě upeklo. Ale už nevím, jak se tomu říkalo.
Slejšky se u nás říkalo chlupatým knedlíkům, brambory půl vařených a půl syrových, uvařené se smíchají u podušeným kysaným zelím a s houbami, když byly. Ani uzené k tomu nemuselo být.
A taky se dost často dělal kucmoch. Nasladko i na slano.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.126 (?), 26.7.2014 7:28
Ertepláky / nebo laty/ jsou u nás nasladko - s povidlama a makem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 100.73 (?), 26.7.2014 12:37
bramborové placky u nás jsou z vařených brambor smíchaných s hladkou moukou a vyválené placky se pečou jen na lehce pomašlované plotně nebo pánvi - potírají se povidly...
to co tu píší ostatní s česnekem a strouhané syrové brambory... to jsou bramboráky - nebo-li cmunda
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.169 (?), 26.7.2014 17:21
Dobrý den.
Z vařených brambor (bramborovího těsta) na suché plotně a pak maštěné, ale i na mastném: Třebíčsko - pekáče (bramborové) i plněné ovocem, Telečsko - vopelky, placky. Taky nakrájené na nudle (spařené mlékem) s mákem.
Ze syrových brambor jen na mastném Třebíčsko, Telečsko (s česnekem, majoránkou, uzeninou): bramborák, cmunda. JG
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3381) - 5.149 (?), 26.7.2014 17:57
Taky je tak dělám, ale problémem jsou brambory. C se vůbec nedají koupit a ty co jsou označeny B stejně jsou A nebo A/B. Když se to z nich zkusí tak se to tak strašně lepí, že je nelepší to celé vyhodit.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.54 (?), 26.7.2014 19:51
U nás taky bramborové placky z vařených brambor a hladké nebo polohrubé mouky. Teď je peču na suché pánvi. Potřít sádlem nebo máslem a polít syrobem. Zrovna vloni jsem ho vařila.
Bramborák klasicky syrové brambory, česnek, cibule, majoránka, pepř, sůl, kmín a trochu mouky. Pokud se dělá z nových brambor, stačí přidat cvrk škrobu. Pečeme na tuku. U nás se jim říká halušky. Jednou jsem chtěla udělat sejkory, tj. upéct bramborákové těsto na plátě kamen. Plát byl málo horký a přilepené těsto jsem musela dolovat majzlíkem a potom šmirglem.
Také se bramborákové těsto ale bez česneku dalo na vymazaný plech, navrch sušené švestky a v troubě upeklo. Ale už nevím, jak se tomu říkalo.
Slejšky se u nás říkalo chlupatým knedlíkům, brambory půl vařených a půl syrových, uvařené se smíchají u podušeným kysaným zelím a s houbami, když byly. Ani uzené k tomu nemuselo být.
A taky se dost často dělal kucmoch. Nasladko i na slano.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|