Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když brambory začínají klíčit, začne se vytvářet jedovatý solanin. Mají se klíčky průběžně odstraňovat? Zabrání se tak tvorbě solaninu?
Přesně to nevím, ale klíčky z brambor odstraňuji až před loupáním. Nemyslím si, že by solaninu nějak významně přibylo v samotných hlízách. Ostatně naklíčené brambory se konzumovaly od nepaměti (objevení Ameriky) a nepochybně ve větších objemech než dnes.
Odlupování klíčků je zbytečné... stačí před tepelnou úpravou brambory pořádně oloupat (nestačí ulámat klíčky a pak třeba uvařit ve slupce). Lepší je oloupat z brambor silnější vrstu než jen škrabkou... ve středu brambory prý skoro žádný solanin není.. nejlepší je, ale skladovat brambory tak, aby neklíčily vůbec - v tmavé místnosti s 5-10°C, ale to není jednoduché, protože ani ve sklepě taková zima nebývá, aspoň o takovém sklepě nevím...